Filistin'i tanıyacağız

Filistin'i tanıyacağız

Sorunların çözümü noktasında Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanacağını belirten İsveç'in Türk kökenli Şehir ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan, Batı'da İslamafobi'nin artığını belirterek, "Ülke olarak Filistin'i tanıyacağız" dedi

Stockholm şehrinin sekiz portföylü belediye başkanından biri olarak seçimleri kazanan ve belediye başkanlığı koalisyon görüşmeleri yapıldığı esnada bakanlığa atanan Şehir ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan, 'Stockholm Treni Belgeseli'ne önemli açıklamalarda bulundu. Kaplan, Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanacağını söyledi. İlk resmi yurtdışı gezisini Türkiye'ye yapmayı düşündüğünü söyleyen Şehir ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan, çifte vatandaş olarak anavatanının Türkiye, diğer vatanının İsveç olduğunu kaydetti.

AVRUPA TÜRKİYE'DEN ÖĞRENİYOR

İsveç'in en büyük sıkıntısından birinin konut olduğunu ve bu sıkıntıları aşmak için Türkiye'nin tecrübelerinden de yararlanacağını söyleyen Kaplan, özellikle İstanbul'un şehirleşme tecrübesinden yararlanmayı düşündüğünü ifade etti. Kaplan, "Hükümet olarak Başbakan Löfven 2020 yılına kadar 250 bin daire yapacağımızın sözünü verdi. İsveç ölçülerine göre 9 milyonluk bir ülkeye bu bir dev projedir. Bakanlığım belediyelerle olsun, ev firmalarıyla olsun bu ortamda araştırmacılarla irtibatını sağlam tutup gövde gösterisi yaparak bu işe inşallah başlayacağız. Genel olarak belediyelere, ev firmalara devlet desteği ile projeleri hızlandırma düşüncelerimiz var. Bunun yanı sıra İstanbul'daki, şirketlerle, kurumlarla yakından irtibata geçeceğiz. Zira Avrupa'da en kompleks ve en zor şehircilik İstanbul'dadır. İki kıta üzerinde bulunan İstanbul hızlı büyümesine rağmen Marmaray projesi olsun, İstanbul-Ankara hızlı tren hattı olsun pratik çözümler bulmuştur. 20-30 yıl önce Türkiye, Avrupa'dan hep bir şeyler öğreniyordu. Şimdi Avrupa da Türkiye'den bazı şeyler öğrenmeye başladı. İsveç'in Türkiye'den öğreneceği şeyler olduğu gibi, Türkiye'nin de İsveç'ten öğrenecek şeyleri var" şeklinde konuştu.

FİLİSTİN TOPRAKLARI İŞGAL EDİLİYOR

Hükümet olarak Filistin'i tanıyacaklarını ve sözlerinin de arkasında olduklarını belirten Kaplan, Fransa'nında kendilerine destek verdiğini belirtti. Kaplan, "İsrail, Filistin topraklarını işgal etmeye devam ediyor. İşgal ettikleri topraklara da konut yapıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Maalesef uluslararası camiada bu konuda yavaştan hareket ederek barışı geciktiriyor. İnşallah hükümetimiz Filistin'i yakın zamanda tanıyacak. Avrupa Birliği (AB) içinde Filistin'i önceden tanıyan ülkeler var. Ama İsveç gibi güçlü bir ülkenin tanıması önemli. Bu konuda bize Fransa'dan destek geldi. İsrail ve müttefiklerinden tepki gelse de biz bu kervanı yürüteceğiz. Sonuçta barış için İsrail gibi Filistin'in de tanınması lazım" diye konuştu.

BATI'DA İSLAMAFOBİ ARTTI

"11 eylül ikiz kulelere yapılan terör saldırıları, Avrupa'da Müslümanlara karşı bir cadı avı başlamasına neden oldu" Kaplan, "Saldırıyı gerçekleştiren terörist herhangi bir dine mensup olabilir. Saldırıyı gerçekleştiren teröristten dolayı büyün Müslümanlar günah keçisi ilan edildi. Bu durum ne adalete uyar, ne vicdana. Bu sorunu maalesef batı dünyası çözemedi. 11 eylülden sonra batıda İslamafobi arttı. Irkçı damarı bulunan partilere destek artarken bunun net örneği Danimarka'da görüldü. Merkez- sağ hükümeti ırkçı damarı bulunan Halk Partinden bütçe desteği alarak işbirliği yaptı. Ve 10-12 yıl bütün dünya bunun ne kadar tehlikeli olduğunu gördü. Bizde de ilk defa ırkçı damarı bulunan İsveç Demokratlar meclise 2010'da altıncı sıradan girdi. 2014'de ise oyunu yüzde 13'lere yükseltti. Uzmanlar bu partinin geleceğinin diğer partilerin performansına belirleyeceğini söylüyor.

KALBİMİZ KULU'DA ATIYOR

"İsveç'te çok tanınan Kulu ile ilgili neler düşünüyorsunuz?" sorusuna da yanıt veren Kaplan, "İlk önce Başkent Ankara'ya gideceğiz. Daha sonrada Kulu'ya. Kulu Ankara'ya da çok yakın. İsveç'te yaşayan vatandaşlarımızın bir çoğunun kalbi Kulu'da atıyor. Kayın babam ve kayın validem Kulu'nun Yaraşlı köyünden. İsveç'in Kulu Fahri Konsolos'luk açılışında da milletvekili olarak katılmıştım. Allah'ın izniyle o güzel insanları toprakları yeniden ziyaret edeceğim" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.