Filipinli Afetzede Öğrenciler, Kimse Yok Mu Bursu İle Eğitime Devam Ediyor -Özel

Filipinli Afetzede Öğrenciler, Kimse Yok Mu Bursu İle Eğitime Devam Ediyor -Özel

Filipinler'i geçen yıl vuran Haiyan tayfunu, ülkenin orta kesiminde büyük yıkıma yol açmıştı. Filipinler, yaraları sarmaya devam ederken, başta Tacloban şehri ve çevresindeki afet bölgesinde eğitim durmuştu. Kimse Yok Mu, afet bölgesindeki...

Filipinler'i geçen yıl vuran Haiyan tayfunu, ülkenin orta kesiminde büyük yıkıma yol açmıştı. Filipinler, yaraları sarmaya devam ederken, başta Tacloban şehri ve çevresindeki afet bölgesinde eğitim durmuştu. Kimse Yok Mu, afet bölgesindeki başarılı öğrencilere tam burs vererek, eğitimlerine devam etmelerine yardımcı oluyor.

Yaklaşık bir yıl önce Haiyan tayfunun vurduğu Filipinler’in Tacloban şehrindeki okullarda, büyük oranda hasar oluşmasından sonra eğitime ara verilmişti. Eğitim yılının başlamasından sonra afetin vermiş olduğu psikolojik travmalardan dolayı birçok öğrenci ise okula gidememişti. Bunun üzerine Kimse Yok Mu Derneği tarafından afet bölgesinde, öğrencilerin burs imkanlarından faydalanması için sınav yapıldı. Sınavda başarılı olan 20 öğrenci Filipinler’in başkenti Manila’daki Fountain Uluslararası Türk Okul’unda okumak için hak kazandı. Öğrenciler, okul masrafları, konaklama ücretleri, uçak biletleri ve diğer masrafları karşılanarak, 4 yıl boyunca tam burslu olarak okutulacak.

Kimse Yok Mu’nun verdiği bursla eğitim hayatına devam eden öğrenciler adeta hayata yeniden tutundu. Cihan Haber Ajansı'na konuşan burslu öğrencilerden Mitz M. Haula, duygularını şöyle dile getirdi: “Kimse Yok Mu olmasaydı Manila’da eğitime başlayamazdım. Kimse Yok Mu olmasaydı eğitimim olmazdı. Ben gerçekten Kimse Yok Mu’ya teşekkür ediyorum.”

Diğer bir burslu öğrenci Hannah Corda ise tayfun sonrası yaşadığı travmayı ve burs sonrası yaşadığı değişimi şöyle anlattı: “Süper tayfun Haiyan’dan hayatta kalanlardan biriyim. Bizim evimiz yıkılmıştı ve orada kalmak çok korkunçtu. Tayfun benim eğitimimi yarıda bırakmama neden oldu. Kimse Yok Mu’ya teşekkür ederim. Çünkü Tacloban’daki okullar tayfun tarafından yıkılmıştı. Kimse Yok Mu sayesinde, Manila’da Fountain Uluslararası Türk Okulu’nda eğitimime devam ediyorum. Bizler için her gün yiyecek sağlıyorlar. Aynı zamanda Türkiye’ye, bizlere yaptıkları bağışlar için çok teşekkür ederim.”

Diğer bir burs kazanan öğrenci Benna Brachiela, tayfun sonrası çok sıkıntı çektiğini dile getirdi: “Tayfundan sonra Tacloban’da yaşamak benim için zor zamandı. Çünkü yiyecek ve su bulmak zordu. Aralık ayında Kimse Yok Mu tarafından düzenlenen bursluluk sınavına girdik. 200 öğrenci içerisinden sınavı geçtim. Burdayım.”

Burs kazanan Chevy Medino ve Francis Ivan da Türkiye’ye ve Kimse Yok Mu’ya teşekkürlerini iletti.

Öte yandan Filipinler’in San Juan şehri Milli Eğitim Müdürü Doktor Rowena Cacanindin’in katılımıyla bursların verilmesi için bir program tertip edildi. Programda konuşan Cacanindin, Fountain Uluslararası Türk Okulları’nın daha önce de birçok başarıya imza attığını vurguladı. Kimse Yok Mu Derneği’ne ise eğitime verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Kimse Yok Mu Derneği, Filipinler’deki Türk ICAD Vakfı ile beraber Ramazan ayı boyunca ülke genelinde ihtiyaç sahibi 3 bin 500 kişiyi iftarda buluşturmuştu. Yaklaşık 200 aileye ise Ramazan kumanyası dağıtmıştı. 2013 yılında ülkenin güneyinde Zamboanga şehrinde yaşanan iç karışıklık sonrası ise çadırlarda kalan halka yardım eli uzatılmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.