Faturayı yine   garibana kestiler!

Faturayı yine garibana kestiler!

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon altında ezilen vatandaşın, son zamlarla birlikte nefesi kesildi.

Memur, işçi ve asgari ücretliler için açıklanan yeni maaş hesaba yatmadan eridi. Ekonomistler, faturanın zenginlere değil, orta ve alt tabakaya kesildiğini söyledi

Türkiye'de 2018 yılının ağustos ayından bu yana ekonomik kriz yaşanıyor. Yüksek enflasyon, beraberinde hayat pahalılığını da getiriyor. Bütçe açığını kapatmak için her yol denenirken, fatura daha çok asgari ücretle geçinmeye çalışanlara kesiliyor. Seçimden sonra ise zamların ardı arkası kesilmiyor. En son benzin ve mazota 5 liralık bir zam yapıldı. Bu zamla birlikte önümüzdeki günlerde vatandaşın temel tüketim ürünlerine zam gelmesi de bekleniyor. Yine açığı kapatmak için hükümetin yeni vergi zamları da yapması bekleniyor.

4-3-mustafa-dinc.jpg

ZENGİNDEN TOPLAMAK YERİNE ZAM YAPILIYOR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) zamlanmasının gerekçesinin bütçe açıklarını kapatmak olduğunu söyledi. Bu işin en kolay yolunun dolaylı vergiler olduğunu belirten Dinç, “Doğrudan zenginden toplamak yerine esas ürünlerde artış yapılıyor. Bu yükü taşıyabilecek zenginlerden ziyade, yük orta ve alt tabakanın üzerine yığılıyor” dedi.

4-2.jpg

BELİRLENEN YENİ MAAŞLARIN BİR ÖNEMİ KALMADI

Ülkenin yaşadığı badireyi herkesin bildiğini belirten Başkan Dinç, “Tekrar ifade ediyorum. Yükü orta ve alt kesime yüklemek doğru değil. Bugün akaryakıta yapılan zam, toplumun bütün kesimlerini doğrudan etkiler, etkileyecek. Her ürüne zam gelecek. Vergi bu şekilde değil de, adil şekilde toplanmalı. Evet, herkes gücü nispetinde destek verecek ekonomiye ama bu gerçek de göz ardı edilmemeli. Akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı yapıldı. Ne olacak şimdi? Vatandaşa yeni yük getirecek bu zam. Vatandaşın geçim derdi ve yükü artacak. Bu zammın maaşlar belirlenmeden yapılması daha doğru olurdu. Maaşlar da ona göre belirlenirdi. Asgari ücretin artacağı beklentisi bile ürünlere zam olarak yansıdı. Maaş açıklanmadan fiyatlar yükseldi. Yeni açıklanan asgari ücretin, memur ve işçi maaşının bir önemi kalmadı. Zamlar, maaşı eritti. Vatandaşın alım gücü zamlarla eriyor” şeklinde konuştu.

4-4-erdal-ozel.jpg

ACI REÇETE DEVLET YETKİLİLERİNE DE YAZILMALI

Ekonomist Erdal Özel ise şunları söyledi: “Türkiye, son zamanlarda yüksek enflasyon derdi ile boğuşuyor. Bu dönemde maaş artışlarıyla bir yere varılamayacağı anlaşıldı. Para, insanların cebine girmeden buharlaşıyor. Burada önemli olan maliyetleri düşürmek. Geçinmekte zorlanan insanlara bir de vergi yükü yükleniyor. Akaryakıta yapılan 5 liralık zam, sadece araç sahiplerini etkilemeyecek. Evine ekmek götüren her vatandaşı doğrudan olumsuz bir şekilde etkileyecek bu zam. Türk halkı için yaşam daha da zorlaşacak. Geçim derdi daha da artacak. Yeni zamlar gelecek, vergi yükleri artacak. Açıklar böyle kapatılmak istenecek. Yük, garibana yüklenecek. Zenginler için hala bir adım yok. Aksine yeni ekonomik aflar geliyor. Türkiye, umarım bu süreci en az hasarla atlatır. Dar gelirli vatandaşın temel harcama bütçesi kalmadı. Dert sadece gıda değil ki. Barınma, ulaşım, sağlık harcamaları da arttı. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Acı reçete sadece vatandaşa değil, devleti yönetenlere de yazılmalı. Devlette de tasarruf şart. Kaçınılmaz bir gerçek bu.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum