Fatsa’da Alevi'si Sünni'si Birlikte Oruç Açtı

Fatsa’da Alevi'si Sünni'si Birlikte Oruç Açtı

Fatsa Fatımatü’z Zehra Alevi Bektaşi Derneği, İmam-ı Hüseyin’in Kerbela'da şehadeti vesileyle “Oruç Açma ve Mah’ı Muharrem” konulu bir program düzenledi.Fatsa Kültür Sarayı'nda düzenlenen programa Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı,...

Fatsa Fatımatü’z Zehra Alevi Bektaşi Derneği, İmam-ı Hüseyin’in Kerbela'da şehadeti vesileyle “Oruç Açma ve Mah’ı Muharrem” konulu bir program düzenledi.

Fatsa Kültür Sarayı'nda düzenlenen programa Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Fatsa Müftüsü Hüseyin Can, Çatalpınar Belediye Başkanı Ahmet Türe, siyasi parti temsilcileri, alevi kanaat önderleri dedeler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program akşam ezanın okunması ile lokma duasının ardından başladı. Daha sonra Sakarlı beldesinden sevil Elay Dursun Ali Erzincanlı’ya ait Kerbela şiirini okudu. Muharrem Çalkan’ın Kur'an tilaveti ile devam eden programın açılış konuşmasını Fatımatü’z Zehra Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Alirıza Güvenkaya yaptı.

Başkan Güvenkaya konuşmasında; Ne Zaman soğuk bir su içilse akıllara Hz. Hüseyin gelir. Kerbela hadisesi tüm İnanların ortak acısıdır. Muharrem, bizim için ortak bir hüzün ve matem mevsimi olduğu kadar, bir adalet, hikmet, hak ve hakikat sofrasıdır. Bizler bu hadisenin matemini tutarken, aynı acıların bir daha yaşanmaması için; Kerbela’yı doğru okuyup anlamaya çalışıp, müspet sonuçlar çıkarmaya çalışırız. Bu gün 10 Muharrem Aşure günüdür. Aşureyi iyi okuyup, anlamak gerekir. Aşurede birbiriyle hiç ilişkisi olamayan 12 çeşit gıda malzemesi bir kazana girer. Kazanda kaynayarak bir lezzete dönüşürler ki ve hiçbiri eriyip yok olmaz, kendi kimliğini, kendi özelliğini kazan içinde korumaya devam ederler. Aşurede olduğu gibi bizlerde aşure tadında birbirimizin değerlerine, hassasiyetlerine saygı göstererek, birbirimizi olduğu gibi kabul edip birlik beraberliğimizi daha da pekiştirmeliyiz.

Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan Eğitimci Ali Muhmani Koşan ise, Hz Hüseyin’den, Ehlibeyt ’den ve Kerbela’dan bahsederek başladı.

Program aşure ikramı ile son buldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.