Farklı Dinden Hollandalılar, Aşure Gemisi'nde Buluştu

Farklı Dinden Hollandalılar, Aşure Gemisi'nde Buluştu

Nuh'un Gemisi örneğinden yola çıkan Zaanstad İslam Eğitim Vakfı, farklı dinden insanları 'Aşure Gemisi'nde buluşturdu. Programa katılanlar hoşgörü ve diyalog mesajı verdi.Zaanstad İslam Eğitim Vakfı, geleneksel olarak düzenlediği aşure...

Nuh'un Gemisi örneğinden yola çıkan Zaanstad İslam Eğitim Vakfı, farklı dinden insanları 'Aşure Gemisi'nde buluşturdu. Programa katılanlar hoşgörü ve diyalog mesajı verdi.

Zaanstad İslam Eğitim Vakfı, geleneksel olarak düzenlediği aşure programını bu yıl farklı bir şekilde gerçekleştirdi. Nuh'un Gemisi örneğinden yola çıkarak programı bir gemide düzenleyen vakıf, Zaandam Limanı'ndan gemiye bindirdiği yerli ve yabancı kökenli Hollandalılara, De Zaan Nehri turu yaptırdı.

'Aşure Gemisi'ndeki programa 100 kişi katıldı. Zaanstad Eğitimden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dick Emmer (D66), Zaanstreek Hıristiyan Okullaarı Birliği Başkanı Taco Keulen, Zaandam ve Purmerent okul Müdürleri ve semt sakinleri de Aşure Gemisi'nde yer aldı.

Zaanstad İslam Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Derin, "Biz bu aşure gemisine Hollandalı dostlarımızı, eğitimcileri ve yöneticileri davet ettik. Bunun yansıra siyasileri davet ettik. Aşure gemimiz tıklım tıklım dolu. Bizler Müslümanlar olarak her yıl eşe dosta aşure dağıtıyoruz. Bu yıl bu güzel geleneğimizi Hollandalı komşu ve arkadaşlarımızla paylaşmayı arzu ettik. Bu geleneğimize ayrı bir boyut katabilmek için aşure programını 'Nuh'un Gemisi'nde yapmayı kararlaştırdık. Bu akşamı, birbirimizle diyalog kurmak ve birbirimizle daha iyi tanışmak amacıyla gerçekleştirdik. İnsanlar birbirlerini tanıyınca daha iyi bilgi paylaşımı yapabiliyorlar." diye konuştu.

'ORTAK NOKTALARIMIZ ÇOK FAZLA'

Zaanstreek Hıristiyan Okulları Birliği Başkanı Taco Keulen ise Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında ortak noktalar olduğunu, bunu her fırsatta belirtmek gerektiğini söyledi. Keulen, "Hepimiz Nuh'un gemisinde bir Aşure akşamında bir araya geldik. Ortak noktalarımız o kadar fazla ki aramızdaki farklılıklar hakkında kavgaya vaktimiz olmamalı. İnsanların her zamankinden daha çok konuşmaya ve sohbete ihtiyacı var. Aramızdaki önyargılar, bu tür gece ve akşamlar ile konuşarak, dertleşerek çözülebilir." açıklamasında bulundu.

Zaanstad Eğitimden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dick Emmer, Zaanstad İslam Eğitim Vakfı'nın aşure programına ilk kez katıldığını belirterek, birlik, beraberliğin ve kaynaşmanın önemine vurgu yaptı. Bu tür çalışmaların birlikte yaşama adına önemli katkılar yapacağına dikkat çeken Emmer, özellikle önyargıların yok edilmesi adına ve dayanışma adına bu tür gün ve akşamların son derece önemli olduğunu kaydetti.

Hollandalı İşadamı Cee Buys, Hollanda'da özlenen bir akşam olduğuna dikkat çekti. Cees, "Bu aşure gemisine kızım ile birlikte geldim. Özellikle bu geminin içerisinde yer almak istedim. Gördüğüm sıcak ilgi ve ikramlar ile çok memnun kaldım. Bu tür çalışmayı organize eden Zaanstad İslam Okulları Vakfı'na çok teşekkürlerimi iletiyorum." şeklinde konuştu.

Katılımcılardan Sema Güngör ise, bu tür akşamlar ile yargıların kırıldığını, Hollandalı dostları ile güzel bir akşamı Aşure gemisinde yaşadıklarına dikkat çekti.

Yaklaşık üç saat süren Zaandam De Zaan nehrinden demir alan aşure gemisi tekrar Zaanschaans alanına döndü. Katılımcı yerli ve yabancı herkes memnuniyetini dile getirdiler. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.