Facebook'un arama motoru Türkler hakkında ne söylüyor?
Geçtiğimiz haftalarda Facebook, gerçekleştirdiği basın toplantısıyla yeni çalışması "Sosyal Ağ araması" yani Graph Search arama motorunu duyurmuştu. Facebook'un arama sisteminin çok fazla kullanışlı olmayışı nedeniyle ve bu arama butonuna yenilikler getirmek adına yeni arama motoru Graph Search'ü aktif hale getirdi.
Arama algoritması hala betada olan Graphic Serach hakkında Özgür Alaz gördüğü eksiklikleri şu şekilde yazdı:
* Arama sonuç sayısı hakkında tam bir fikir veremiyor. Bir arama yaptığınız zaman "yüzden fazla" veya "binden fazla" arama sonucu var diyor. Ancak, tam olarak kaç tane arama sonucu olduğuna yönelik bir fikriniz olamıyor. Analiz değerini azaltıyor.
* Sonuçların sıralaması bana çok mantıklı gelmedi. Muhtemelen kendi arkadaş çevremin ilgi alanını ağırlıklandırıyor. Bu yüzden belki Türk insanı ile ilgili yapıtğım bir çok aramada Türk insanlarının "Mashable, TED... vs." en çok sevdiği sonucu çıkıyor.
* Aramada kullanılan "AND" "OR" parametreleri henüz etkin değil.
* Bir aramaya yaş parametresi eklediğiniz zaman arama sonucu çöküyor. En azından dün Chrome/Safari ile denerken yaş filtresi eklediğim aramalara sonuç alamadım.
* "Ne Trend" aramasına cevap alamıyorsunuz. Şimdiye kadar en populer olmuş şeyleri görebiliyorsunuz ancak son zamanlarda ne populer olmuşu göremiyorsunuz. Yani aramalarınıza genelde klasikleşmiş sonuçlar geliyor. Özellikle, film ve müzik gibi güncelin ağırlık olduğu keşiflerde pek kullanışlı değil.
Facebook GraphSearch'ün en önemli etkisinin (işi, dijital pazarlama olan birisinin yorumu) websitesi tasarımına olacağını söyleyebilirim. Şöyle ki, Facebook GraphSearch sonrası, sayfa başlığının kendisi bir arama kutusu haline geldi. Linkler/Başlıklar ile arama kutularının değişimini bence çok daha yoğun olarak göreceğiz.
Son olarak, Facebook GraphSearch ile ortaya çıkan Türk insanları ile ilgili verilere değinirsek:
* Türk erkekleri için spor büyük çoğunlukla futbol. En sevdiği sporcular büyük oranda futbolculardan oluşuyor. Arada, kadın sporcu olarak Maria Sharapova ve Naz Aydemir'de var.
* Türk erkeklerinin favori ülkesi Ukrayna, Türk kadınlarının favori ülkesi ise İtalya.
* İstanbul'da bekar erkeklerle tanışmak için en iyi yer Nevizade; bekar kadınlarla tanışmak için en iyi yer Anjelique.
* Birinci köprüyü daha çok evli kadınlar; FSM köprüsünü daha çok bekar kadınlar kullanıyor.
* Türkiye'deki Justin Bieber hayranları içlerinde depresif bir kişilik de taşıyor. Beğendikleri diğer müzisyenler arasında Emre Aydın, Sıla ve Soner Kabadayı... bulunuyor.
* Türkiye'deki kadınların ilgi alanları; komedi, felsefe (özlü sözler) ve kıyafet alışverişi.
* Türk erkeklerinin en sevdiği filmler arasında Fight Club varken; Türk kadınları "Sil Baştan" filmini en çok beğeniyorlar. Bekar kadınlar ise "Aşk Tesadüfleri Sever" filmini beğeniyor.
* Bekar erkeklerin favori müzisyeni David Guetta; bekar kadınların Sıla. Emre Aydın yine bekarlar arasında çok populer. Evli insanların ve bekar insanların müzik tercihleri ciddi farklılık gösteriyor.
Kaynak : Özgür Alaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.