F-16'lar artık pilotsuz vuracak

F-16'lar artık pilotsuz vuracak

ABD Hava Kuvvetleri ile Amerikan uçak üreticisi Boeing, artık yenisi üretilmeyen F-16 Falcon tipi bir savaş uçağını insansız hava aracına dönüştürdü. Test uçuşunu başarıyla geçen pilotsuz F-16 ses hızını da aştı.

Boeing, “QF-16” adı verilen insansız hava aracının test uçuşunun Florida eyaletindeki Tyndall askerî üssünden başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Üsteki gerçek bir pilot tarafından kontrol edilen uçak Meksika Körfezi üzerinde yapılan denemede saatte 1300 kilometre hıza ulaştı.

Böylece 1124 kilometelik ses hızı da aşıldı. İnsansız hava aracı, bir saatlik uçuşun ardından başarılı bir şekilde kalktığı üsse iniş yaptı. 
 
ABD ordusundan Yarbay Ryan Inman, “İçinde kimse olmadığı için biraz farklı bir uçuş oldu ancak baştan sona çok başarılı bir uçuş gerçekleştirildi” dedi. Uçuşu yönlendiren pilot Thomas Mudge ise “Uçağın kabiliyetleri ve performansı çok iyiydi” diye konuştu. ABD Hava         Kuvvetleri, F-16 Falcon tipi savaş uçağından QF-16 insansız hava aracına dönüştürülen uçağın eğitim amaçlı kullanılacağını açıkladı. 

İnsansız savaş dönemi

ABD’nin özellikle Afganistan ve Pakistan’da insansız hava uçaklarıyla gerçekleştirdiği saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi sıkça eleştiriliyordu. Uzmanlar,  QF-16’nın ‘pilotsuz savaş uçakları’ dönemini başlatabileceğini belirtiyor. 


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde de bulunan F-16 savaş uçakları artık pilotsuz da uçabilecek. 

BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.