Ezzib: Önümüzdeki Dönem Zeytin Ve Zeytinyağı İhracatı Azalabilir

Ezzib: Önümüzdeki Dönem Zeytin Ve Zeytinyağı İhracatı Azalabilir

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), İzmir Ticaret Odası, Akhisar Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Marmarabirlik, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Zeytindostu De.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), İzmir Ticaret Odası, Akhisar Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Marmarabirlik, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Zeytindostu Derneği ile yapılan zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmasının sonuçları, İTB'de bu kurumların temsilcileriyle yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu. Burada konuşan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, önümüzdeki dönem zeytin ve zeytinyağı ihracatının düşebileceğini söyledi.

Açılış konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Bu sorumluluğu üzüm, incir ve pamukta yıllardır eksiksiz bir şekilde yerine getiriyoruz. Bizim için çok büyük önemi olan zeytin ve zeytinyağında iki yıldır ara verdiğimiz rekolte tahmin çalışmalarına, bu yıldan itibaren yeniden başlama kararı aldık. Biz bilgi birikimimizi ve deneyimimizi katarak yaptığımız rekolte tahmin çalışmalarının, bu piyasa için çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Rekolte tahminlerini beş ayrı bölgede, beş ayrı uzman ekiple çok titiz bir çalışma içine girerek gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıllarda meyve veren ağaç varlığımızda yaşanacak artış nedeniyle sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimimizde önemli artışlar yaşanmasını bekliyoruz. Yaptığımız çalışmaların, piyasa için çok önemli bir referans kaynağı oluşturduğuna inanıyoruz." dedi.

Rekolte açıklamasını yapan Erol Avni Bozkurt ise Ege ve Marmara bölgeleri için 96 milyon 337 bin meyve veren, 11 milyon 88 bin meyve vermeyen ağaç olduğunu belirtirken 287 bin 645 ton sofralığa ayrılacak zeytin, 356 bin 785 ton yağa ayrılacak zeytin, 69 bin 285 ton da toplam elde edilecek yağ olacağını belirtti.

'11 AYDIR REKOR KIRAN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM DÜŞEBİLİR'

Rekolte tahminlerinin ardından görüşlerini belirten EZZİB Başkanı Güreli, "Güneydoğu rekoltesine bakmak için yerine, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gittik. Türkiye’de muhtemelen böyle bir istatistik yapmak için veri almak lazım. Tarım Bakanlığı’nın verdiği ağaç sayıları bazı yerlerde yenilenmiş, bazı yerlerde eskisi gibi kalmış. Her bölge, kendi ürettiği ve bildiği zeytinyağını tüketmeye devam ediyor. Örneğin Nizip’te istatistiklere 2 kg. olarak yansıyan bir tüketim miktarı var ama gidip oraya incelediğimizde, bu sayının 20 kg. civarında olduğunu söyleyebiliyoruz; yani istatistiklere yansımayan bir zeytinyağı piyasası var.” şeklinde konuştu. 11 aydır ihracat rekoru kıran zeytin ve zeytinyağı ihracatının önümüzdeki dönem düşeceğinin sinyalini veren Güreli, “Türkiye’de 11 aydır ihracat rekoru kıran bir sektörüz ancak bu sezon ihracatımızın düşeceğini ve orta şekerli bir sene geçireceğimizi öngörüyoruz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.