Eylemlerin Mekanı Güvenpark'ta Bu Kez Elektrikli Araç Tanıtıldı

Eylemlerin Mekanı Güvenpark'ta Bu Kez Elektrikli Araç Tanıtıldı

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği yerli elektrikli araba ‘YEREL T1’, adı sık sık eylemlerle anılan Ankara Güvenpark’ta sergilendi.    Proje ekibinde yer alan Engin Topaloğlu yaptığı açıklamada, söz...

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği yerli elektrikli araba ‘YEREL T1’, adı sık sık eylemlerle anılan Ankara Güvenpark’ta sergilendi.

    Proje ekibinde yer alan Engin Topaloğlu yaptığı açıklamada, söz konusu projesinin ilk adımı olan YEREL T1’in, daha verimli, daha aerodinamik, daha hafif ve dolayısıyla daha az enerji tüketerek, günümüz elektrikli araçlarından yüksek menziliyle farklılaşacak prototip elektrikli araç çalışması olduğunu anlattı.

    Bu kapsamda, 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip YEREL T1’in, tek şarjda 500 kilometre mesafe kat edebildiğini söyleyen Topaloğlu, bunun yanı sıra, TÜBİTAK’ın ilk kez düzenlediği Elektromobil yarışlarında Türkiye Şampiyonu olduğunu ve Türkiye’nin en verimli elektrikli otomobili olma unvanını da kazandığını ifade etti.

    Topaloğlu, yarış verilerine göre geliştirdikleri elektrikli aracın, saatte 60 kilometre hızla giderken yalnızca bir saç kurutma makinesinin tükettiği kadar enerji tükettiğini belirterek "Bu da 60 kilometrelik bir mesafeyi yalnızca 60 kuruşa kat edebildiği anlamını taşımaktadır. Tasarımı ve imalatı ekibimizin yerli mühendisleri tarafından yapılan T1, ülkemizde henüz yeni yeni gelişmekte olan elektrikli otomobiller konusunda çığır açacak bir marka olabilmek amacını taşımaktadır. Bu sebeple, aracın uzun bir güzergâh üzerinde test edilmesi, projenin somut çıktılarının kayıt altına alınabilmesi, elektrikli araçların kabiliyetleri hususunda toplumda farkındalık yaratacak çalışmaların yapılabilmesi ve gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların tanıtılması amacıyla 15-29 Eylül 2014 tarihleri arasında ‘Türkiye turu’ planlandı." dedi.

    YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

    Bilimsel test kapsamında YEREL T1, 15 Eylül 2014 tarihinde İstanbul’dan yola çıkarak sırasıyla, Ankara, Samsun, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Konya, Antalya, İzmir, Eskişehir, Çanakkale illerini dolaşarak 29 Eylül 2014 tarihinde İstanbul’a ulaşmayı hedeflendi.

Amacı; elektrikli araçlar konusunda dünyadaki yenilikleri takip ederek, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde, elektrikli araçlar için alt sistemleri geliştirmek ve elektrikli araçların Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlayacak iş modelleri geliştirmek, toplumda farkındalık yaratacak tanıtım çalışmaları yapmak olan proje ile geliştirilen elektrikli araba vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

İstanbul Üniversitesi’ne öğrenim gören ekip geçmişte, 2009’dan 2012 yılına kadar 5 farklı güneş arabası üretti ve bu arabalarla yurtiçi ve yurtdışında çeşitli başarılar elde etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.