Eyaletler De Nefret Suçlarına Daha Ağır Cezadan Yana

Eyaletler De Nefret Suçlarına Daha Ağır Cezadan Yana

Almanya'da Eyalet Temsilcileri Meclisi’nin (Bundesrat) dönem başkanlığı 1 Kasım itibariyle Hessen eyaletine geçiyor. Hessen Başbakanı VolkerBouffier (CDU), dönem başkanlığını Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil’dan (SPD) devraldı....

Almanya'da Eyalet Temsilcileri Meclisi’nin (Bundesrat) dönem başkanlığı 1 Kasım itibariyle Hessen eyaletine geçiyor. Hessen Başbakanı VolkerBouffier (CDU), dönem başkanlığını Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil’dan (SPD) devraldı. Eyaletler, Federal Hükümet’in hazırladığı nefret suçlarına daha ağır ceza verilmesini öngören yasa taslağına olumlu tutum sergiledi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, Eyaletler Temsilcileri Meclisi’nin (Bundesrat) dönem başkanlığını Hessen Başbakanı Volker Bouffier’e devretti. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Bouffier, 1 Kasım itibariyle 1 yıl boyunca eyaletler meclisini yönetecek.

Bundesrat’ın dünkü oturumunda Federal Meclis tarafından kabul edilerek eyaletlerin de onayını almak üzere gönderilen tek bir yasa oylamaya sunuldu. Eyaletler tarafından onaylanan bu yasayı Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un imzalamasından sonra Almanya da Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’ni hayata geçirmiş olacak. Bilindiği gibi 2003 yılında kabul edilen bu anlaşmayı BM üyesi 193 ülkeden 170’den fazlası imzalamış, Almanya ise Kuzey Kore, Suriye, Somali ve diğer bazı ülkeler gibi bu sözleşmeyi iç hukuka uyarlamamıştı.

NSU TERÖRÜNDEN DERS ÇIKARTILIYOR

Federal bakanlıklar ise eyaletler meclisine değerlendirmek üzere çok sayıda yasa taslağı gönderdi. Bunların arasında Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın (SPD) sunduğu nefret suçlarına daha ağır ceza verilmesini öngören yasa tasarısı vardı. Maas, sekizi Türk olmak üzere 10 kişinin cinayetinden, bombalı saldırı, banka soygunlarından sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütü çerçevesinde yapılan hataların bir kez daha tekrarlanmaması için bu yasa tasarısı sunmuştu.

Söz konusu yasa ile arkasında yabancı ve insan düşmanlığı ile ırkçılık gibi nefret suçları bulunan suçların faillerini daha ağır cezalandırmak, ayrıca Federal Savcı’nın bu tür suçlarda daha hızlı soruşturma yapmasını istiyor.Maas, yasa tasarısını Ağustos’un sonunda Federal Meclis’e sunarak, “Bundan sonra işlenen suçların ırkçı, yabancı düşmanı ve insan düşmanı motiflerden kaynaklandığının anlaşılması halinde bu suçların failleri daha ağır bir şekilde cezalandırılacak. Bu kişiler daha uzun hapis cezası alacak. Bununla yeni yasanın caydırıcı bir etkisi olacak” demişti. Eyaletler ise yasa taslağı üzerinde ilk görüşmede nefret suçlarına daha ağır ceza verilmesine olumlu tutum sergiledi.

Bavyera eyaleti ise sözde ‘Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütünü dile getirerek, bu tür terör ve suç çetelerine sempati duyanların da cezalandırılmasına yönelik yasaya ekleme yapılması istedi. Eyaletler Bavyera’nın önerisini geri çevirdi. Bundesrat ayrıca nükleer santrallerin kapatılması kaça mal olacağının araştırılmasını kararlaştırdı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.