Evlilikten korkmayın!

Evlilikten korkmayın!

Sorumluluk alma yaşı yükseldi. Yuva kurma yaşı 30'a kadar çıktı. Gençler, evlenmekten korkar hale geldi. Artan düğün masrafları evlenecek olan veya evlenme düşüncesi olan gençleri ciddi şekilde tedirgin ediyor

Evlenme oranları, gerek Türkiye'de gerekse Konya'da hızla azalıyor. Gençler, aklındaki soru işaretleri sebebiyle evlenme konusunda tedirginlik yaşıyor. Tedirginliklerinin peşine düşen gençler, psikolojik olarak hayli yıpranıyor. Evlilik hayali kuran gençler, ağır maddi külfetin altında ezilmekten korkuyor. Düğün salonu kiralamak, kına gecesi yapmak, yemek veya pasta ikram etmek, gelinlik, damatlık veya altın almak, fotoğraf çektirmek, ev döşemek günümüz itibari ile ciddi bir para gerektiriyor. İslam dininin "Zorlaştırmayın, kolaylaştırın" çağrısı maalesef bu konuda bir karşılık bulmuyor. Genç çiftlerin ailelerinin abartılı istekleri de bu sıkıntılara eklenince olaylar daha da karmaşık bir hale geliyor. Ortalama bir düğünün masrafı, katılacak kişi sayısına, tutulan salona, ikramlara, alınan takılara ve giysilere göre en az 25-30 bin TL'ye denk geliyor. Düğün yapmak için borç altına giren gençler, bir ömür boyu düğün masraflarının taksitini ödemek zorunda kalıyor.

EVLİLİK TİCARİ BİR EYLEM DEĞİL

Evlenmeden önceki süreçte ve evlendikten sonraki zaman dilimi içinde çiftlerin ailelerine ve topluma büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, "İki tarafında yardımlaşmayı esas alması lazım. Gençler ancak bu şekilde önüne bakabilir. Her şey para değil. Dünyevileştiğimiz için farklı düşünüyoruz" dedi. Nikahın aynı zamanda ibadet olduğunu da hatırlatan Akpınar, şunları kaydetti: "Kız istemeye gidildiği zaman Allah'ın emri peygamberin kavliyle istiyoruz derler. Bu cümle sadece sözde kalmamalı. Evlilik sürecinin her aşamasında bu düstura göre hareket edilmelidir. Evlenecek çiftlere yardım etmek esas olandır. Dinimiz zorlaştırmamamız gerektiğini söylemiş. Karşılıklı anlayış çok önemli. Evlilik, ticari bir eylem değildir."

ALIŞVERİŞTE YÜZÜK ATAN ÇİFTLER VAR

Evlenecek olan çiftlerin ve yakınlarının birbirini üzmemesi gerektiğinin altını çizen Akpınar, "Çok üzücü şeyler duyuyoruz. Alışverişe giden tarafların içinde birbirlerini kıran insanlar var. Alışveriş esnasında yüzük atan gençler var. Evlenecek gençler arasında ekonomi de dahil olmak üzere denklik çok önemlidir. Bitmek tükenmek bilmeyen isteklerin esiri olmamak gerek. Ne koparırsam kâr anlayışı kimseye bir şey kazandırmaz. Zinanın ve fuhuşun karşısında en güçlü silah nikâhtır. Bu günahların kapısını aralamamak için dikkatli olunmalı" açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.