“Evim nerede” krizi kapıda!

“Evim nerede” krizi kapıda!

Faizsiz, peşinatsız ev, araba satışı yapan firmalarla ilgili şikayetler artıyor. Bazı firmalara parasını kaptırdığını söyleyenler kadar, yıllarca beklemesine rağmen evinin tapusunu alamayanların olduğu da biliniyor.

Faizsiz peşinatsız ev-araba-eşya satışı yapan firmalarda gözle görülür oranda bir artış yaşanıyor. Mantar gibi türeyen bu firmalardan Konya'da da onlarcası çeşitli kampanyalar altında hizmet veriyor. Bu firmaların her geçen gün sayıca çoğalması da akıllarda bazı soru işaretleri bırakıyor. 

Özellikle pandemi sürecinde bu firmalar ile ilgili şikayetlerde gözle görülür oranda bir artış oldu. Pandemiyle birlikte ekonomik çıkmaza giren, işini kaybeden bazı vatandaşlar, dahil olduğu bu sistemden ödemelerini yapamayacağı için çıkmak istedi. Satır arası sözleşmelerle karşılaşan vatandaş, sistemden çıkamadığı gibi, aylık ödemesine de mahkum edildi. Ayrıca ödemesini tamamlayıp, tapusunu alamayan birçok insan da ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.  Vatandaş, “İkinci Çiftlik Bank vakası kapıda” diye düşünürken, Konya'da geçtiğimiz günlerde iki vatandaşın bir firma önünde mağdur olduklarını dile getirerek, tepkisini ortaya koyması gözlerden kaçmadı. Mağdur olduğunu iddia eden bir vatandaş büyük kağıda “Beni dolandırdılar” bir vatandaş da “Paramı ver” yazarak, firma önünde hakkını aradı. Firma yetkilileri, vatandaşları içeriye alarak, iddia edilen mağduriyet ile ilgili konuşma yaptı.  Bu firmalar ve sistem ile ilgili yaşananlar, “İkinci Çiftlik Bank vakası kapıda” düşüncesini doğurdu. 

CUMHURBAŞKANI “ÇİFTLİK BANK İŞİNE DÖNMESİN” DEMİŞTİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, televizyonda gördüğü faizsin ev, araba reklamları üzerine Bakan Lütfi Elvan'a “Bunlar Çiftlik Bank işine dönmesin” talimatı verdiği ortaya çıktı. Erdoğan'ın talimatı sonrası TBMM'ye yasa teklifi verildi.  Son günlerde sayıları hızla atan bu tür firmaların, toplanan paraları amaç dışında kullandığı, bankada faizde değerlendirildiği, sistemden çıkmak isteyenlere zorluk çıkarıldığına ilişkin şikâyetler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar ulaştı.

4-1.jpeg

SATIR ARASI SÖZLEŞME MADDESİYLE YÜZLEŞİYORLAR!

Türkiye’de denetim dışı olarak hızla büyüyen faizsiz ev sistemleri alarm veriyor. Pandemi ile işsiz kalan, hastalanan üyeler parasını çekmek isteyip sıkıntı yaşayınca pek çok mağdur avukatların yolunu tuttu. Şirketlere on binlerce liralık ‘organizasyon' parası ödeyen tüketiciler sistemden çıkıp parasını almak isterse “satır arası” sözleşme maddeleri ile yüzleşiyor. Ev hayaline faiz ödemeden sahip olmanın cazibesine kapılan vatandaşlar sistemden mağdur olunca avukatların yolunu tutuyor.

VATANDAŞ UCUZA EV SAHİBİ OLMAK İSTERKEN ELİNDEKİNİ KAYBEDİYOR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, son 1-2 yıl içerisinde faizsiz ev ve araba satan firmaların çoğaldığına dikkat çekti. Çiftlik Bank vakasından sonra firmaların hızla arttığına değinen Dinç, finansal alt yapısı olmadığı halde ev ve araba satan firmaların varlığına işaret etti. 

Kadınların gün yaptığı gibi, taksitli sistemle firmaların insanları mal sahibi yapmaya çalıştığını kaydeden Dinç, “Son 1-2 yılda kurulan firmaların geçmiş güvenceleri yok. Bunların ne yaptığını ne ettiğini kimse bilmiyor. Kontrol mekanizmasının olması gerekiyor. Hizmet veren bu firmalardan gerekli teminatların alınması gerekir. Veremeyenlere hizmet etme hakkı tanınmamalıdır. Vatandaş, genel olarak bu konuda firmalara karşı mesafeli yaklaşmalı. Çünkü insanlar onlarca yıllık birikimlerini kaybedebiliyor. Vatandaş, çok ucuza ev sahibi olmak isterken, elindekini kaybediyor. Bugün Türkiye'de konut faizleri çok yüksek. Vatandaşın bankadan aldığı kredinin taksitini ödeme imkânı yok. Bu gerçek, insanları faizsiz ev ve araba satışı yaptığını söyleyen firmalara yönlendiriyor. Firmalar da cüzi rakamlarla vatandaşı cezbediyor” şeklinde konuştu. 

MAĞDUR OLAN VATANDAŞLAR HUKUKİ YOLLARDAN HAKKINI ARASIN 

Avukat Mustafa Derbentli, bu konu ile ilgili kanunun çıktığını, sağlam şirketlerin faaliyetlerine  devam edeceklerini, zayıf şirketlerin de kapanacaklarını dile getirdi. Bu şirketlere 100 milyon lira sermaye şartı getirildiğini aktaran Derbentli, “Böylelikle vatandaş, güvence altına alınmış olacak” dedi. “Faizsiz taşıt ve konut sektöründe faaliyet göstermek isteyen tasarruf finansman şirketlerinin asgari ödenmiş sermayelerinin 100 milyon lira olması gerekecek” diyen Derbentli, daha sonra şunları söyledi: “Faizsiz konut ve taşıt edindiren şirketlerin yöneticileri ve şirket sahiplerinin zimmet suçu işlemesi durumunda, 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası söz konusu olacak. Ayrıca zararın tazminine gidilebilecek. Şirketler sıkı takip altına alınacak. Bende de bir vatandaşın bu firma ile alakalı davası var. Taahhüdü yerine getirmemiş müşterisini mağdur etmiş. Yatırdığı parayı geri almaya çalışıyoruz. Ödenen para vatandaş tarafından geri alınabilir. Mağdur olan vatandaşların hukuki yollardan muhakkak hakkını araması gerekir. Bundan böyle önüne gelen firma açamayacak.” 

“SİSTEME GİRELİM DEDİK BÜTÜN PARAMIZI KAPTIRDIK”

Gökhan G. isimli bir vatandaş, Merhaba Gazetesi'ne sistemle ilgili yaşadığı mağduriyeti anlattı. Bir firma aracılığıyla sisteme dahil olduğunu, ödemesini yaptığı halde evin teslimatının yapılmadığını aktaran Gökhan G. binlerce insanın mağdur edildiğinin altını çizdi. Faizsiz birikim yapmak niyetinde olduklarını ama bütün paralarını kaptırdıklarını aktaran Gökhan G. şunları söyledi: “Hakkımızı aradık ama şirket tarafından engellendik. CİMER'e şikayet dilekçelerimiz var ama bizi muhatap alan yok. Bizi kim dinleyecek? Sorunumuzu kim çözecek? Devletimiz bunlara ne zaman müdahale edecek?” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum