Evden konuşma dönemi bitiyor

Evden konuşma dönemi bitiyor

2009 yılında 16 milyon olan ev telefonu abone sayısı 12 milyona düştü. Konuşmalar artık cep telefonu üzerinden yapılıyor. Ev telefonuyla konuşma süresi azalırken cepten konuşma süresi de artıyor.

Ülke genelinde olduğu gibi Konya'da da ev telefonu abone sayısı hızla düşerken, cep telefonu abone sayısı ise düzenli olarak artıyor. Cep telefonunun yaygınlaşmasıyla birlikte ev telefonuna olan rağbet azaldı. Her gün onlarca ev telefonu aboneliği iptali yapılıyor. Günümüzde Türkiye nüfusunun önemli bir kısmı cep telefonu taşıyor. Konuşmalar cepten yapılıyor. Konuşmalar cepten yapıldığı için de ev telefonu 'gereksiz' görülüyor ve kapatılıyor. Eskiden internet bağlamak için ev telefonu zorunluydu. Ancak şu an böyle bir zorunluluk yok. Şirketler şimdi telefon olmadan da internet kurulumu yapıyor. GSM şirketlerinin uyguladığı tarifeler ve kampanyalar, insanlara cazip geliyor. Bu nedenle ev telefonu yerine cep telefonu tercih ediliyor. Aboneliklerdeki düşüş istatistiklere de yansıyor. Son 6 yılda 4 milyon ev telefonu abonesi hattını kapattı.

CEP ABONE SAYISI 72 MİLYON

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2015 Yılı’nın 2. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre sabit telefon abone sayısı 12 milyonun altına düştü. 2009 yılında 16.5 milyon olan sabit telefon abonesi bulunurken 2015 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla abone sayısı 11 milyon 937 bine düştü. 2009 yılında 62 milyon olan cep telefonu abone sayısı ise 2015 yılında 72 milyonu geçti. Sabit hattan konuşma da azaldı. Cepten konuşma ise ciddi anlamda arttı. Rapora göre, 2015 yılı ikinci çeyrekte toplam mobil trafik miktarı 56,4 milyar dakika olurken sabit trafik miktarı ise 2,9 milyar dakika olarak gerçekleşti. Bir önceki üç aylık döneme göre mobil trafik miktarı yaklaşık yüzde 8 oranında artarken sabit trafik miktarı ise yaklaşık yüzde 1,2 oranında azaldı. Türkiye telefonla konuşma süresinde Avrupa ülkelerine kıyasla birinci sırada bulunuyor. Cep telefonu konuşma süresi aylık ortalama 400 dakika.

ABONELİĞİMİ İPTAL ETTİM

Geçtiğimiz günlerde ev telefonu aboneliğini iptal eden Hilmi Atıcı isimli vatandaş, şunları söyledi: "Evdeki herkesin cep telefonu var. Ben, eşim ve çocuklarım cebi kullanıyoruz. Ev telefonuna artık ihtiyaç duymuyoruz. İnternet bağlantımız da yok. Aboneliğimi iptal ettim. Ayda 20-30 lira fazladan ödemek istemiyorum. Benim gibi iptal eden çok kişi var. Bir dönem ev telefonu bulunmaz nimetti.  İletişim imkanları çok kısıtlıydı. Köydeki 10 evden birinde telefon bulunurdu. 15-20 yıl önce köyde PTT'ye gidip telefon açıyorduk. Avrupa'daki ve diğer illerdeki akrabalardan haber almak çok zordu.  Zor zamanları da gördük. Ancak şu an teknoloji gelişti. Herkeste bir cep telefonu. 10-12 yaşındaki çocuklarda bile telefon var. Avrupa'daki akrabalarımızla ise akıllı telefonlar sayesinde internet üzerinden ücretsiz konuşuyoruz. Dolayısıyla ev hattına ihtiyaç duyulmuyor" ifadelerini kullandı.

HAMDİ BUĞUR merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.