Evde Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?

Evde Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?

Su kaçağı, su tesisatının bulunduğu her binada gerçekleşme ihtimali bulunan bir durumdur.

Su kaçağı tespiti yapılarak su borusu hatlarındaki sorun düzeltilip, oluşan hasar tamir edilir. Su kaçağı tespitinin yapılmadığı durumlarda, su kaçağı gerçekleşen ev ya da işyeri büyük hasar alabilir. Bu nedenle su kaçağı tespiti en kısa sürede yapılmalı ve su kaçağının olduğu bölge onarılmalıdır.

 

Su Kaçağı Nedir?

 

Su kaçağı, binanın su boru hattında çeşitli nedenlerden ötürü çatlamalar ve kırılmaların olması ile borulardaki suların sızıntı yapmasıdır. Özellikle gider boru hattındaki çatlaklardan sızan kirli sular daireye sızarak rutubete ve kokuya neden olur. Su kaçağı çoğunlukla eski binalarda boru hatlarının çürümesinden ötürü gerçekleşir. Yeni yapılan binalarda oluşan su kaçağı ise çoğunlukla su borusu tesisatının yanlış bağlanmasından ötürü meydana gelir. Su kaçağı erken tespit edilemezse duvar çökmesi gibi ciddi hasarlar oluşabilmektedir.

 

Geçmişte su kaçağını tespit etmek için boru hatları açılmakta, bu da birçok hasara ve masrafa neden olmaktaydı. Ancak gelişen teknoloji ile günümüzde su kaçağı kolayca tespit edilebilmekte. Su kaçağını tespit etmeye yarayan elektronik cihazlar sayesinde bu alanda hizmet veren işletmeler ve su tesisatçıları su kaçağını kolayca tespit edip, onarabiliyor.

 

Evde Su Kaçağı Tespiti

 

Birçok insan alt daireden gelen su sızıntısı ya da tavan kabarması şikayetleri ile evinde veya ofisindeki su kaçağını fark eder. Az kullanılmasına rağmen kabarık gelen ve sürekli artan su faturaları da evde su kaçağı olduğunun bir göstergesidir. Çeşitli belirtiler gözlemlenerek, kişi kendi evde su kaçağı tespiti yapabilir.  Evin ya da iş yerinin olduğu binanın kötü kokması, nemli olması ve sızıntı yaşanması su kaçağının gerçekleştiğinin başlıca belirtileridir.

 

Daire veya iş yerinin sahibi su kaçağı tespiti için profesyonel bir destek almalıdır. Profesyonel su tesisatçıları ve son teknoloji elektronik cihazları ile kırmadan su kaçağı tespiti gerçekleştirilebilir. Evde su kaçağı tespiti yapıldıktan sonra öncelikle kaçağın ve sızıntının meydana geldiği bölgeyi tespit etmek gerekir. Daha sonra su vanası kapatılarak su kaçağının artması önlenmelidir. Bu sayede alt ya da yan dairelerde oluşabilecek, su kaçağının neden olduğu hasar da en aza indirilmiş olur. Ayrıca dairenin ana su vanasını kapattıktan sonra, su sayacı hala dönmeye devam ediyorsa evde su kaçağı olabilir. 

 

Kırmadan Su Kaçağı Tespiti

 

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte kırmadan su kaçağı tespiti yapmak mümkündür. Su kaçağı tespiti yapmak için birçok profesyonel elektronik cihaz bulunmaktadır. Bu elektronik cihazlar sayesinde noktasal su kaçağı tespiti yapılabilmektedir. Su kaçağı tespitinde çeşitli elektronik cihazlar kullanılmaktadır. Kamera ve Termal Kamera, Akustik Dinleme Aleti ve Nemölçer su kaçağı tespitinde en çok kullanılan cihazlardandır. Bu cihazlar sayesinde kırmadan su kaçağı tespiti yapılabilmektedir. Bu tespit cihazlarında bilgisayar, kamera ve frekans gibi son teknoloji sistemlerden faydalanılır. Bu sayede su kaçağı noktasal olarak tespit edilir ve sadece kaçağın olduğu bölgede işlem yapılır.

 

Kameralar ile su boruları ve kanalların içi görüntülenebilir. Termal kameralar ise ısıya duyarlı yapısı sayesinde hem sıcak hem de soğuk su boru hatlarında kullanılabilmektedir. Bu sayede su kaçağı ve boru tıkanıklıkları kolaylıkla tespit edilir. Akustik dinleme aletleri, ses frekans dalgalarını kontrol ederek kaçağın bulunduğu noktayı yakalar. Nemölçer cihazlar ise nemliliğin yoğun olduğu noktayı bularak sızıntı yapan bölgeyi tespit eder.

 

Kalorifer Tesisatında Su Kaçağı

 

Kalorifer tesisatında yaşanan su kaçağını anlayabilmek için kombi basınç göstergesi incelenmelidir. Kombinin basıncının düşük olması, su sızıntısı belirtisidir. Kalorifer kaçağının tespit edilmesinde termal kameralar kullanılmaktadır. Termal kameralar ile kalorifer boru hattı incelenir. Su kaçağının olduğu bölge noktasal olarak tespit edilebilir. Bu sayede tüm boru hattını açmak yerine, yalnızca hasarın olduğu bölge kırılarak onarımı yapılır. Eğer su kaçağı küçük bir çatlaktan kaynaklanıyorsa, çatlak onarıcı kimyasal ilaçlar kullanılarak boru hattı açılmadan da sızıntı önlenebilir.
 

Su Kaçağı Nasıl Onarılır?

 

Gözle tespit edilemeyen su kaçaklarını gelişmiş teknolojili elektronik cihazlar ile noktasal olarak tespit edilebilir. Boru hattında gerçekleşen su kaçağının kaynağını tespit ettikten sonra, onarımı için gerekli bölgesel tesisat işlemleri gerçekleştirerek kaçak önlenebilmektedir. Su kaçağını onarmak için bina yapısı, donanımı ve binanın su tesisatı hakkında gerekli bilgilere sahip olmak gerekmektedir.

 

Su tesisatı firmaları profesyonel bilgiye sahip ve son teknoloji elektronik cihazlar ile çalışmaktadır. Bu nedenle su kaçağından şüpheleniyorsanız su tesisatı firmaları ile iletişime geçerek sorunu kalıcı olarak önleyebilirsiniz. Su tesisatı firmalarının kullandığı son teknoloji kaçak tespit cihazları sayesinde, sadece su kaçağının olduğu bölge açılıp onarılıyor. Böylece kaçağın ve su sızıntısının onarımı için gerekli olan maliyet minimuma indirilmiş oluyor. Özellikle eski binalarda gerçekleşen su kaçaklarının ana nedeni demir boruların çürümüş olması. Bu binalara yapılan onarım işlemleri yeterli olmayabiliyor. Profesyonel su tesisatı firmalarının bina boru hattını incelemesi ve gerekirse tüm tesisatın yenilenmesi gerekebiliyor.

 

Kaynak:

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.