Ette fiyat belirsizliği

Ette fiyat belirsizliği

Et fiyatlarındaki fiyat belirsizliği devam ederken Et ve Süt Kurumu'nun 22,5 liradan satışa sunduğu ithal etlerin yerli besicilere zarar ettirdiğini söyleyen kasaplar, fiyatların düşmesi için besi maliyetinin düşürülmesi gerektiğini söylüyor

Et fiyatlarındaki belirsizlik devam ediyor. Et fiyatlarının hızla yükselmesi üzerine piyasaya ithal et süren Bakanlık, fiyatların düşeceğini söylese de vatandaşlar ithal eti tercih etmediği için et fiyatlarında bi değişiklik yaşanmıyor. Geçtiğimiz günlerde resmi internet sitesi üzerinden açıklama yapan Et ve Süt Kurumu (ESK) kasaplara kilogram başına 22.5 TL artı KDV fiyat ile taze karkas dana eti sattığını açıkladı. ESK’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre kasaplar, kurumdan satın aldıkları karkas etleri perakende olarak kilogram başına kıyma için 32 TL kuşbaşı için 34 TL fiyat ile satışa sunuluyor. Fakat kasapların ve vatandaşların ESK’nın satışa çıkardığı bu eti talep etmemesi et fiyatlarındaki artışının  seyrinde devam etmesine neden oldu. Yapılan bu ithal et adımının yerli üreticiyi bitireceğini söyeleyen Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, "ithal et kararı üretiyi bitirir, elindeki hayvanları zararına kesmek zorunda kalır'' dedi.Hükümetin et ithalatı için Et ve Balık Kurumunu yetkilendirdiğini öğrendiklerini söyleyen Karabulut, "Türkiye'de yeterli miktarda yerli et üretimi varken böyle bir kararın alınmasını bir hata olarak kabul ediyoruz. Bu tür kararlarla gelecek yıllarda besici bulunamayacağını söyleyen Karabulut, "Yapılan açıklamaların ardından bugün toptan karkas etin fiyatı 16.5 liradan 15 liraya düştü. Bu fiyat düşüşüne karşın, 'et daha da ucuzlayacak' diye düşünüldüğü için ete talep durdu. Bugün hayvan kesimleri neredeyse durdu. Oysa etin besiciye kilogram maliyeti 14,8 lira... Bu gidişle et 12 liraya kadar düşebilir. Bu kararla besici kaybedecek, zaten yıllardır zor durumda olan özellikle küçük besici çok zor durumlarda kalacak" dedi.

YERLİ BESİCİLER ZARAR EDİYOR

Bazı kasap işletmecilerinin fiyatı çok yükseklere çıkarması üzerine Bakanlığın fiyatları düşürmek için böyle bir adım attığını kaydeden Kasap Kemal Tekin, 22,5 TL'den satışa sunulan etle  fiyatları düşürmek istiyorlar ama yerli besiciler bu fiyata hayvanlarını satarsa zarar eder" şeklinde konuştu. Et fiyatlarının düşmesi için besi maliyetleririnin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Tekin, "Kasaplara 22,5 TL'den satılacak olan etleri gidip gördük fakat o etler bizim vatandaşlara sattığımız etle aynı kalitede değil. Fiyatların düşmesini istiyorlarsa hızla yükselen arpa ve besi fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Besicinin şuanki maliyetler ile eti 22,5 TL'ye kestiremez, kestirirse çok büyük zarar eder" ifadelerini kullandı. Bakanlığın açıklamasından sonra et fiyatlarının düşme ihtimali karşı bazı besicilerın telaşla  hayvanlarını 24 TL'ye kestirdiğini aktaran Tekin,"Hayvanlanrının 24 TL'ye kestirmeye başlayan bu besiciler zarar ettiğini farkedip hayvanlarını kestirmekten vazgeçti. Besiciler baktılar ki kestirdikleri hayvanların kilosu çıkmıyor, yedirdiği yem maliyeti ve yetiştirirken yaptığı harcamalar, hayvanan hastalık masrafları gibi maliyetleri hesapladı ve zarar ettiğini farkettiği için geri adım attı. Şuan 25 olmasını bekliyorlar" şeklinde konuştu.

DENGE İTHAL ETLE SAĞLANAMAZ

Türkiye'de et sektöründe besiciden tüketiciye kadar uzanan halkada dengelerin bir türlü sağlanamadığını belirten Tekin, "Besi alanı para kazanırken, et sektöründe tüketimde azalma görülüyor. Çünkü besici para kazanırken et maliyetleri yüksek oluyor, tüketici alamıyor. Et fiyatları düşürüldüğünde ise satış hızlı oluyor ama besici zarar ediyor. Bu iki alanda denge bir türlü sağlanamıyor" dedi. Bu dengeyi sağlamak için ithal et getirilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Tekin, "İsmini duyurmuş bazı et firmaları medyaya eti 50-55 liradan gösteriyor ama bu yanlış, biz burada eti 35-36 liradan satıyoruz. Yetkililerin bu fiyetlara itimat etmemesi gerekiyor" şeklihde konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum