Eto: Kobani Olayları Ekonomik Gidişatımızı Olumsuz Etkiyecek

Eto: Kobani Olayları Ekonomik Gidişatımızı Olumsuz Etkiyecek

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Kobani’de yaşanan olaylar sonrasında ülkemizde meydana gelen gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi. Yaşanan olayların ülkemizin birlik ve beraberliğine zarar vermemesi gerektiğini...

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Kobani’de yaşanan olaylar sonrasında ülkemizde meydana gelen gelişmelerin endişe verici olduğunu söyledi. Yaşanan olayların ülkemizin birlik ve beraberliğine zarar vermemesi gerektiğini kaydeden ETO Başkanı Güler, birbirimize en çok ihtiyacımız olduğu zamanlarda böylesine kutuplaşmanın Türkiye’yi ileriye değil, geriye götüreceğini ifade etti. Tüm vatandaşların tepkilerini şiddete yönelmeden ve sağduyulu olarak göstermelerini arzu ettiklerini belirten Başkan Güler, şiddet ortamı ve yaşanan olayların hem toplumsal huzurumuzu hem de ülkenin ekonomik gidişatını olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Olumsuz gelişmelerle, ülkemizin itibarının ve güven ortamının zedelenmesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Başkan Güler, tüm vatandaşlarımızın bu noktada hassasiyet göstermeleri çağrısında bulundu. Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin son derece üzücü ve düşündürücü olduğunu kaydeden Başkan Güler, bu ülkelerle yapılan ticaretin durma noktasına geldiğini, vurguladı. Başkan Güler, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta kayıplar yaşandığını ve bu nedenle tüccar ve sanayicilerimizin yatırım ve ihracatlarını gelişmekte olan ülkelere yapmalarının kendilerinin menfaatine olacağını aktardı.

‘İHRACATÇIMIZ GÜNEY AMERİKA, AFRİKA VE RUSYA GİBİ PAZARLARA YÖNELMELİ’

Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin son derece üzücü ve düşündürücü olduğunu kaydeden Başkan Güler, bu ülkelerle yapılan ticaretin durma noktasına geldiğini vurguladı. Başkan Güler, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta kayıplar yaşandığını ve bu nedenle tüccar ve sanayicilerin yatırım ve ihracatlarını gelişmekte olan ülkelere yapmalarının kendilerinin menfaatine olacağını aktardı. Türkiye ticaretinin geniş bir yelpazede değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Güler, şunları ifade etti: “Suriye ve Irak gibi güven yaratmayan ülkelere sağlıklı ticaret yapılması elbette mümkün gözükmüyor. Öte yandan Mısır, Libya, Lübnan, gibi ülkelere yapılan ihracatlarda kayıplar yaşanıyor. Bu nedenle tüccar ve sanayicilerimizin mağdur olmamaları ve ihracatını geliştirmeleri için gelişmekte olan Güney Amerika, Afrika ve Rusya gibi pazarlara yönelmeleri gerekmektedir. Tüccar ve sanayicilerimiz hem bu kaos ortamında yatırımlarını güvenle yapabilir hem de ileriye dönük üretim planlamalarını uygulamaya koyabilir.”

‘2015 YILI ZOR GEÇECEK GİBİ AMA BU SIKI MALİ POLİTİKALARLA KRİZE DÖNÜŞMEDEN ENGELLENEBİLİR’

Ülkemiz ekonomisindeki gelişmelerin 2014 büyüme oranının yaklaşık yüzde 3 olarak işaret ettiğini belirten Güler, yaşanan gelişmelerin bu yılki büyüme oranlarını beklentinin altında gerçekleştireceğini gösterdiğini vurguladı. Güler, “Elbette ki yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmeler de ekonomik hedeflerimizi olumsuz etkiledi. Ancak büyümenin sürekli olarak devam edebilmesi, 2014 yılında kaybettiğimiz ivmenin 2015 yılında sürdürülebilmesi için sanayi üretimin artırılması, üreticilerimizin yeni pazarlarda boy göstermesi çok önemlidir. 2015 yılı zor geçecek gibi gözükse de sanayi üretiminin artırılması, sıkı mali politika, enflasyonu düşürmek için atılacak adımlar, dövizin ateşini düşürmek için izlenecek yollar, krize dönüşmeden engellenebilir.” ifadesini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.