Et piyasasına 'düğün' dopingi

Et piyasasına 'düğün' dopingi
Yaz aylarında yoğun şekilde gerçekleşen düğünler, et piyasasına can verdi. Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, Konya'nın düğün geleneğinin diğer bir çok farklı meslek kuruluşuna olduğu gibi kasaplara da bir hareketlilik getirdiğini söyledi

Yaz aylarında ve özellikle de hafta sonlarında yoğun şekilde gerçekleşen düğünler et piyasasına can verdi. Düğünler, bir çok sektöre olduğu gibi et piyasasına da büyük katkı sağladı. Kasaplar, memnun. Düğün yapmayı düşünen gelin ve damat aileleri, başta kuyumcu, gelinlikci, çiçekçi, beyaz eşyacı ve çeyizciler ile Konya düğünü deyince akla gelen düğün pilavı yapan firmaların yolunu tuttu.
DÜĞÜNLER ET PİYASASINA CAN VERDİ
Konya'nın düğün geleneğinin diğer bir çok farklı meslek kuruluşuna olduğu gibi kasaplara da bir hareketlilik getirdiğini dile getiren Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, düğünlerin et piyasasını canlandırdığını açıkladı. Yaz ve sonbahar aylarında başta düğünler için alınan etin ve mangallık etin kasap esnafının yüzünü güldürdüğünü ifade eden Cengiz, “Ramazan'dan önce ve sonra düğün sayısında ciddi bir artış yaşandı. Bu da beraberinde biz de bir gelenek haline gelen düğün pilavı ikramını artırdı. Maddi durumu yerinde olanlar bazı yemek firmalarıyla anlaşıyorlar. Onlar da kasaplarla anlaşıyor. Dolayısıyla bu düğün sezonu da kasaplar için iyi geçti. Düğünler için alınan etin kilosu 20-22 TL aralığında. Bu etlerde sinirler ayrılmıyor. Diğer kuş başı etlerin kilosu ise 26 lira. Geçen seneye oranla düğünler için alınan etin kilosunda 1 TL'lik bir artış da yaşandı. Düğün yoğunluğunun Kurban Bayramı'na kadar devam etmesini bekliyoruz” dedi.
PİLAVCILARI DÜĞÜN SEZONUNU BEKLİYORDU
Konya'da maddi durumu iyi olup da düğününde yemek vermek isteyen vatandaşlar, Konya düğün pilavı yapan aşçılar ve fabriklar ile anlaşıyor. Konyalı düğün pilavcılarının düğün sezonunu dört gözle beklediğini ifade eden bir Konya pilavcı firmasının sahibi, şu ifadeleri kullandı: “Bizim düğünler genellikle yaz aylarında okullar tatil olduktan sonra olmaya başlıyor ve Ekim'e kadar devam ediyor. İl dışından misafiri ve düğüne davetlisi gelecek olanlar okulların tatil olmasını bekliyor. Bu da özellikle Haziran ayından sonra bizim işlerin yoğun olmasına vesile oluyor. O günlerde düğünler çok olup da yoğun olunacağı için yaz ayında düğün yapmak isteyenlerin düğünlerinden önce yemek için ustalar ile anlaşması gerekiyor. Düğün pilavının fiyatı ise kişi başı 9-10 TL arasında. Bizlerde kasapların yolunu tutuyoruz. Her düğün için kilolarca et alıyoruz. Bu da bir anlamda et piyasasına hareketlilik kazandırıyor” diye konuştu.
MUSTAFA ÜNÜVAR
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.