Et fiyatlarında artış yok

Et fiyatlarında artış yok

EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, ette şu an itibariyle her hangi bir sıkıntının olmadığını söyledi

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, hem fiyat olarak hem de ihtiyacı karşılamada ette şu an itibariyle her hangi bir sıkıntının olmadığını söyledi. Ulubaş ayrıca, 2-3 yıl sonra ette yaşanan arz-talep açığının tamamen kapanacağını savundu
Et fiyatlarında bir oynamanın olmayacağını ifade ederken, üretimdeki artışlara dikkat çekti. Ulubaş, yatırımların bu şekilde devam etmesi halinde 2-3 yıl sonra ette yaşanan arz-talep açığının tamamen kapanacağını savundu.
EBK Genel Müdürü Ulubaş, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte artan et tüketimine Türkiye’nin et stokunun ne denli hazırlıklı olduğunu ve et fiyatlarındaki son durumu değerlendirdi. Kurumun teknoloji ve tesisler bakımından özel sektöre yol gösterdiğini aktaran Ulubaş, EBK’nın çalışmaları ile ilgili gelinen son noktayı da anlattı. EBK’nın özellikle besleyiciler için garanti görevi gördüğünü kaydeden Ulubaş, kurumun 1992’de özelleştirilmesinin zamanında yanlışlığına dikkat çekti.

“TERÖRÜN VURDUĞU EN BÜYÜK ŞEY HAYVANCILIKTIR”
Ette yaşanan sıkıntının sadece EBK’nın özelleştirilmesi ile alakalı olmadığının altını da çizen Ulubaş, “Türkiye’de terörün vurduğu en büyük alan hayvancılıktır. Bu kısıtlı olan yaylalar, meralar kapatılınca koyun sayısı 40 milyonlardan 20 milyonlara düşmüş. Yine göçün yol açtığı sorunlar. Son olarak süt fiyatlarındaki dalgalanmalar arz ve talep açıklığını ortaya çıkarmıştır. İşte bu arz açıklığı sebebiyle de son 3 yıldır ithalata gitmiştir.” dedi.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı son tedbirlerle bu arz açığının kapandığını ifade eden Ulubaş, “İlk yıl gelen hayvan miktarını ete çevirerek söylüyorum, 300-350 ton giriş olmuş. Bu açığın kapanması içinde devlet önemli desteklerde bulundu. Bugün hayvan sayısında çok önemli artışlar oldu. Ben bu desteklerin devam etmesi halinde ve besicilerin girdilerinin de aşağı çekilmesi durumunda Türkiye’nin çok kısa süre içerisinde bu et açığını kapatacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

“KIYMA 18 TL, KUŞBAŞI 23 TL”
Fiyatlar üzerinde yapılan spekülasyonlara da değinen Ulubaş, şu anda et fiyatlarında ciddi bir artış olmadığını, önümüzdeki süreçte de artış beklemediğini vurguladı. Fiyatların tüketici açısından dengeli olduğunu belirterek, şu rakamları verdi: "Şu anda 18 TL’ye kıyma veriyoruz, 23 TL’ye de kuşbaşını veriyoruz. Biz hiç kar etmeden tüketici ile buluşturuyoruz. Ramazan gelmeden önce hazırlıklarımızı tamamladık. Özel sektör de yatırımları ile hazırlıklı. Özel sektörün büyüyen yatırımlarına seviniyoruz. Öyle sanıyorum ki ileride EBK’na ihtiyaç kalmayacak ve özel sektöre devredecek. Çok ciddi teknolojik yatırım yapan firmalarımızı görüyorum ve ülkem adına seviniyorum. Şuanda özel sektöre sıfır faizli krediler var." Son olarak vatandaşlara seslenen Bekir Ulubaş, et konusunda vatandaşların rahat olması çağrısında bulundu. Ayrıca, ette şüpheli buldukları firmaları bakanlığın Alo 174 hattını arayarak ihbar etmelerini isteyen Ulubaş, “3 kilo sosis 15 TL, bugün karkas etin 15 TL olduğu bir yerde 3 kilogram sosisin 15 TL olması mümkün değil. Özel sektörün kaliteli markalarına itibar etsinler. Ayrıca karkas eti 15-16 TL’ye alıyorum, 15 TL’ye kıyma satanlardan uzak dursunlar. Yani gıda tüketiminde kaliteye tüketici zorlasın” ifadelerini kullandı.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.