Esogü Ve Tülomsaş Demiryolu Ve Raylı Sistem Araçları Çalıştayı Düzenledi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve TÜLOMSAŞ’ın birlikte düzenlediği “Demiryolu ve Raylı Sistem Araçları Çalıştayı”, TÜLOMSAŞ Tesisleri’nde gerçekleşti.
Çalıştayın açılışında konuşan TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, kurum olarak bir üst lige çıkabilmelerinin ancak entelektüel bilgi birikimini yükseltmekle mümkün olacağını, bunun ise disiplin altına alınmış bilimsel bilgiye ulaşmayı gerektirdiğini ifade ederek, kendilerinin de bu doğrultuda üniversitelerle birlikte çalıştıklarını kaydetti. Hayri Avcı, çalıştayın iki kuruma ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.
Raylı Sistemler Kümelenmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kenan Işık ise, raylı sistemler sektörünün dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden biri olduğunu belirtirken, üreten, tasarlayan ve geliştiren köklü bir demiryolu kültürüne sahip Eskişehir’in de bu sektörde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Eskişehir’de bundan sonraki hedefin birlikte çalışarak katma değerli ürünler üretmek olduğunu belirten Mehmet Kenan Işık, buradaki en önemli parametrenin ise bilgiyi üretebilmek ve kullanabilmek olduğunu kaydetti. Raylı sistemler alanında Eskişehir’de iyi bir sinerji oluşturulduğunu belirten Mehmet Kenan Işık, önemli olanın ise bu sinerjiyi net sonuçlara ve ekonomik çıktılara ulaştırmak olduğunun altını çizdi.
“ÜNİVERSİTE OLARAK RAYLI SİSTEMLER ALANINDA İŞBİRLİĞİNE HER ZAMAN HAZIRIZ”
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de, bir üniversiteden beklenenin kaliteli eğitim-öğretim yapma ve üst düzey bilimsel çalışmalar yürütmenin yanı sıra ‘bölge üniversitesi olma’ olduğunu belirtirken, ESOGÜ olarak bu doğrultuda raylı sistemler, havacılık ve uzay alanlarını stratejik hedefler olarak tespit ettiklerini söyledi. Üniversitelerin ürettikleri bilimsel bilgiyi sanayi ile birlikte faydalı ürüne, patente ve teknolojiye dönüştürmesinin ülke kalkınması için önemine işaret eden Prof. Dr. Hasan Gönen, ESOGÜ Mühendislik Bölümlerinde çok önemli bir bilgi birikiminin mevcut olduğunu belirterek, bunu ürüne dönüştürmek istediklerini kaydetti.
Prof. Dr. Hasan Gönen, bu noktada, yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının raylı sistemler ve diğer stratejik alanlara yönlendirilmesi durumunda sonuca ulaşmanın zor olmayacağını ifade etti. Kurumların birlikteliğinde mevcut işbirliğinin elle tutulur ürüne dönüştürülmesinin gerektiğini belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, üniversite olarak raylı sistemler alanında işbirliğine her zaman hazır olduklarını da ifade ederek çalıştayın ülkemizin kalkınmasında önemli bir kilometre taşı olması temennisini paylaştı.
Çalıştay, lisansüstü çalışma konuları ile demiryolu araçları imalinde karşılaşılan problemlerin çözümü konusunda ortak projeler geliştirmeyi, bu sayede de her iki kurum arasında bir çalışma, ortak düşünme ve hareket etme birlikteliğini geliştirerek katma değer oluşturmayı sağlamayı amaçlıyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.