Esnafın umudu bitti

Esnafın umudu bitti

Seydişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ragıp Karayılan, tüm umudunu Eti Alüminyum Tesislerinde çalışan esnafın, tesislerin özelleştirilmesinin ardından büyük sıkıntı içerisine girdiğini söyledi.

Odaya bağlı bin 500’e yakın değişik meslek gruplarına bağlı üye olduğunu dile getiren Karayılan, ülkede yaşanan krizlerden çok, Eti Alüminyum Tesisleri’nin özelleştirilmesinin ardından oluşan göç nedeniyle etkilendiklerini söyledi. Karayılan, “Türkiye’deki özel krizleri biz burada yaşamamıştık. Nedeni de ekonomik girdi olarak taze paranın her ay Eti A.Ş.’den gelmesi ve çalışan yüzlerce işçinin tüm ihtiyaçlarını Seydişehir’den karşılaması idi. Burada yaşanan hareketlilik nedeniyle Seydişehir esnafı ekonomik krizden etkilenmemişti. Son ekonomik krizde ise büyük derecede etkilendik. Etkilenmenin baş nedeni Eti A.Ş.nin özelleştirilmesi sürecinde 10 bine yakın insanın ilçemizden göç etmesi idi. Fabrikadaki işçi sayısının azalması ekonomik girdi anlamında azalma meydana geldi. İşçi, memur ve mühendislerimiz kamu da iken daha fazla ücret alıyorlardı bundan da esnafımız faydalanıyordu” dedi.

İşçi sayısının azalması, çalışan işçiler içerisinde düşük maaş alan işçi sayısının fazla olmasından ekonomik anlamda bizde etkilendik. Geçen yıla oranla Eti A.Ş.’nin özelleştirilmesi ile ilçeye taze para girişinin azalması bizi etkilemiştir. Daha önce işçi total anlamda ikramiyeleri ile beraber bin 500 bin 600 lira kadar para alırken şu an 500 ile 600, kalifiye elemanlar ise 700 ile 800 lira kadar ücret alıyorlar. Eti A.Ş devlette iken mühendis ve memur sayısı daha fazlaydı. Bu kişilerin birçoğunun eşleri de çalışıyordu. Bu da ilçede ekonomik girdinin fazla olmasını sağlıyordu. Esnafların ileriye dönük beklentileri, iş imkanları ve Eti A.Ş.’nin yüzde yüz kapasite çalışması hem esnafımızı hem ilçe halkımızın umudu idi. Ancak bu umutları bugün yok oldu” diye konuştu.
Özelleştirilmenin ardından bölgede yaşanan krizi ve işsizliği önlemek için çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini de dile getiren Ragıp Karayılan, “Organize sanayi bölgesine iş adamlarının yatırım yapması için bizler yerel idareciler ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bölgeye yatırım yapmaya gelmek isteyen herkese kapımız açık. Şu anda arsa satışları başladı, alt yapı çalışmaları devam ediyor. Yatırımın bölgeye çekilmesi için bizler üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Seydişehir’de yatırım yapmak isteyen özellikle alüminyuma bağlı imalat üzerinde yatırım yapmak isteyenler için Seydişehir en ideal yer. Çünkü ham maddenin burada olması gerek üretim gerek hammaddeyi ucuza temin etmelerinden dolayı ayrı bir avantaj olacak” diyerek Seydişehir’de yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılara her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi.
Karayılan, ilçede yaşanan ekonomik daralmanın her kesimi etkilemesinin yanı sıra eti alüminyumun özelleşmesinin ardından kalifiye ve eğitimli elamanların göç etmeleri ile sosyal hayatında büyük oranda etkilendiğini söyledi. Karayılan, “İlçemizde eskiden eğitim oranı oldukça yüksek idi. Yapılan son araştırmada bu oran aşağı düştü. Bu oranın yeniden üstlere çıkması için ilçede bulunan Meslek Yüksek Okulu’nun ek binasının yapılması. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Eti Alüminyum’un bu yatırımı üstleneceğini duyduk. Bunun gerçekleşmesi için bizler girişimlerimizi yaptık. Şimdi bu sözlerin tutulması Seydişehir halkını mutlu edecek. Bunun gerçekleşmesi, öğrenci sayısının artmasına dolayısı ile sosyal hayatın yeniden canlanmasına ve eğitim seviyesinin yükselmesine neden olacak. Yapılacak olan ek bina ile birlikte Meslek Yüksek Okulu’nda bölüm sayısının artması da eğitim yönünden ilçemize ayrı bir değer kazandıracak. Esnaflarımızın yeniden umduklarını bulmaları, uzun zamandır yavaşlayan işlerinin yeniden canlanması için mutlaka bu tür yatırımlara ihtiyaç var. Seydişehir ilçemizde birçok özellik ve meslek gurubu bitme noktasına geldi. Bunun için başta bölge Milletvekillerimiz ve yerel idarecilerimiz olmak üzere tüm iş adamlarımızdan destek bekliyoruz” diye konuştu.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.