Esnafın kira sorunu nasıl çözülecek?

Esnafın kira sorunu nasıl çözülecek?

Koronavirüs salgını nedeniyle esnaf iş yapamaz hale geldi. BAKTAD Genel Başkanı Mehnmet Yıldırım, "Tam kapalı dükkanlardan yüzde 50, yarı kapalılardan yüzde 25-30 eksik kira alınmalı" dedi.

BAKTAD Genel Başkanı Mehnmet Yıldırım, pandemi sürecinde mülk sahiplerinin esnaftan tam kira alma hırsının insani, vicdani, ahlaki ve adaletli olmadığını kaydederek, “Aylardır kapalı paket ve gel-al servisiyle işlerini döndürmeye çalışan esnaftan mülk sahiplerinin tam kira talep etmesi vicdansızlıktır, insafsızlıktır, insani değildir. Senenin 9 ayı kapalı olan bir dükkandan nasıl kira alınır? Adalet bunun neresindedir?” dedi.

Esnaf iflas etti, kepenkleri indirdi

BAKTAD  Genel Başkanı Mehmet Yıldırım pandemi döneminde esnafın sadece gel-al ve paket servisiyle ayakta kalabilmek için çabaladığını belirterek, “Bir çok esnafımız iflas etti, kepenk indirdi. Bir çoğu iflas etmemek için direniyor. Ama mülk sahipleri ise bu süreçte işyerlerinden tam kira alma, hatta kiralara zam yapma noktasında insafsızca , acımasızca ve vicdansızca bir tutum sergiliyorlar.  Devletimiz bu konuda acilen hukuksal düzenleme yapmalı, ayakta zor duran esnafımızı korumaya almalıdır” dedi.

Tam kapalı işyerlerinden yüzde 50, yarı kapalı işyerlerinden yüzde 25-30 eksik kira alınmalı

 Yıldırım, “Mülk sahipleri de elini taşın altına sokmalıdır. Tam kapalı işyerlerinden yüzde 50, yarı kapalı işyerlerinden ise yüzde 25-30 eksik kira almalıdır. Bir dükkanın durumunu belirleyen husus yapacağı iş kapasitesidir. İş yapamayan, masraflarını döndüremeyen esnafımızdan tam kira talep etmek, vicdani ve insani değildir. Kazanamayan esnaf kirasını da diğer masraflarını da ödeyemez. Mülk sahipleri aç gözlü davranmamalı. Kazanamayan, iş yapamayan esnaf iflas eder, kepengini indirir. Bu durum mülk sahiplerini de zora sokar. İflas eden firma dükkanını boşaltınca mülk sahipleri de hem yeni kiracı bulmak hem de esnafımızın ödemeyediği birikmiş kiralarını kovalamak zorunda kalır. Pandemi esnafımızı yıktı geçti. Bir çok dükkan kapandı, hala kapanmaya devam ediyor. Mülk sahipleri ellerindeki kiracıyı tutmak için birikmiş kiralarının da bir bölümünü silerek onlara yardımcı olmalıdır. Gün dayanışma günüdür, yardımlaşma günüdür” diye konuştu.

Faizsiz krediler verilmeli

Yıldırım,  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde esnaftan gelir vergisi alınmayacağına yönelik açıkladığı reform paketinin de hiç bir anlamının olmadığını belirterek, “Pandemi döneminde esnafımızın zaten cebine para girmedi. Cebine para girmeyen esnaftan gelir vergisi alınmaması hiç bir anlam ifade etmiyor. Esnafımız için çok daha kapsamlı ekonomik paketler açıklanmalı. Bu yıkıcı dönemi atlatması için esnafımıza belli oranda hibe yardımlar yapılmalı. Esnafımız için kamu bankalarının kaynaklarından kullanılmak üzere faizsiz krediler verilmeli” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum