Esnafın 'düğün' bereketi

Esnafın 'düğün' bereketi
Hz. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan programlara dünyanın dört bir yanından insan gelecek. Hz. Mevlana'nın 'düğün günüm' dediği bu günde esnaf bereketi en iyi şekilde yaşamaya çalışıyor

Şeb-i Arus'a sayılı günler kala Konya esnafı hazırlıklarını tamamladı. Şeb-i Arus'un 'esnafın bayramı' olduğunu söyleyen esnaflar, Kurban ve Ramazan Bayramı'na hazırlık yaptıkları gibi vuslatın yıldönümüne de öyle hazırlandıklarını belirtti. Eksik olan malları tamamladıklarını, çok satılan ürünleri stok yaptıklarını ifade eden satıcılar bütün dünyanın gözünün Konya'da olacağı günlerin gelmesiyle sevindiklerini belirtti.

KONYA SARMASI MEVLANA ŞEKERİNE KARŞI

Mevlana Müzesi'ni ziyaret etmek için Konya'ya gelen vatandaşların en çok Mevlana şekeri aldıklarını belirten esnaflardan Mehmet Ertan, “En fazla tüketilen ürün Mevlana şekeri. Ancak son yıllarda Konya sarması olarak bilinen ürün de çok fazla satılmaya başladı. Asıl vatanı İran olan bu ürün 2-3 yıl önce Konya'da satılmaya başladı. Kısa sürede halk tarafından çok beğenildi ve en çok satan ürünlürden biri oldu. Şeb-i Arus'un yaklaşmasıyla birlikte çok satılan bu ürünleri stok yaptık. Bilindiği üzere Şeb-i Arus esnafın yüzünü güldürür. Bu yıl da gerekli hazırlıkları yaptık, bekliyoruz” dedi.

KALİTELİ ÇİN, ÇAKMA TÜRK MALI

'Şeb-i Arus bizim bayramımızdır' diyen Ramazan Duran da, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da hazırlıklara haftalar öncesinden başladık. Dükkanların temizlikleri, eksik olan malların temini derken artık tam anlamıyla vuslat yıldönümüne hazırız. En çok satılan ürünler genelde Mevlana ve Mevleviliği temsil eden süs eşyalarıdır. Örneğin Semazen bibloları. Biz satıcısı olmamıza rağmen bu tür putvari ürünleri pek tasvip etmesek de çok tercih edilen bir ürün. Ürünlerin yüzde 80'i Çin malı. Sanıldığı gibi çakma Çin malı değil. Sattığımız en kaliteli ürünler Çin'den geliyor. Konya'da üretilenler ise Çin mallarını taklit eden ürünler ve kalitesiz. Genelde tersi olmasına rağmen bu sektörde böyle bir durum mevcut” ifadelerini kullandı.

YABANCI TURİST ALIŞVERİŞ YAPMIYOR

Her Şeb-i Arus öncesi yaptıkları hazırlıkların ardından Şeb-i Arus'un bereketini yaşamak istediklerini dile getiren Mevlana Müzesi yakınlarındaki bir sanat atölyesinin sahibi olan Celalettin Berberoğlu ise, “En fazla rağbet gören mistik objelerin üretimini artırdık. El emeği ile üretilen bu ürünler ziyeretçilerin çok hoşuna gidiyor. En fazla alışverişi yerli ziyaretçiler yapıyor. Dünyada etkili olan ekonomik kriz yabancı turisti etkiledi. Alışveriş yapmaktan imtina ediyorlar. Vuslatın yıldönümünde yine binlerce kişi Konya'ya gelecek. Bu da esnaf için bir fırsat” diye konuştu.

YUNUS ALTINBEYAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.