Esnafın beli bükülüyor

Esnafın beli bükülüyor

Baklavada kullanılan şeker, tereyağı ve antep fıstığının kilogram fiyatının neredeyse iki katı arttığını belirten Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, "Esnafın çalışma şartları her geçen gün zorlaşıyor" dedi.

Baklava ve diğer tatlı fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandı. Tatlı malzemesi olarak kullanılan şeker, tereyağı ve iç antep fıstığının kilosu geçen yıla oranla yine hız kesmeden arttı. Ham maddenin yüksekliğinden şikayetçi olan esnaf çareyi tatlıya zam yapmakta buldu. Vatandaş ise artışa tepki gösterdi. Geçen yıl 80 liraya alınan fıstık içinin bu yıl 125 liradan satışa sunulduğunu dile getirildi. Baklavacıların kullandığı fıstığın en lüks fıstık olduğunu ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu, "Fıstığın kilosunun daha da yükselmesi, 155-160 liraları bulması bekleniyor" dedi. Piyasada ürünün çok bulunmadığını da konuşmalarına ekleyen Kağnıcıoğlu, "Fıstık, bilindiği gibi en fazla Antep'te üretilir. Üzülerek söylüyorum ki üretim her geçen yıl azalıyor. İran'dan ülkemize fıstık giriyor ama bizdeki fıstık gibi kaliteli değil. Bize en yakın olan Afgan fıstığıdır. İthal edilirse fıstığın piyasa fiyatı biraz düşer ama ithalatta çare değil. Kendi ürünümüzü kendimiz üretmeliyiz"açıklamalarında bulundu.

TEREYAĞI FİYATI 2'YE KATLADI

Baklavacıların kullandığı tereyağının kilogram fiyatının geçen yıl 36 TL olduğunu hatırlatan Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tereyağı bu yıl 55-56 lira oldu. Neredeyse iki katı bir artış yaşandı fiyatta. Ülkemizde hayvancılık da her geçen gün kan kaybediyor. Ham madde fiyatlarının az ve yüksek olması esnafın belini büküyor. Geçen yıl bir ton fıstık alanlar, fiyatlar arttığı için yarı yarıya almaya başladı. Ürünlere zam da yapılamıyor. Vatandaşlar, en küçük bir artışta büyük tepki gösteriyor. Tatlıcılar, 10 lira zam yaptı, müşterilerini kızdırdı."

20 LİRALIK BAKLAVA YENİLMEZ

Hakiki baklava ile merdiven altı yapım baklavanın arasındaki farklılıklara dikkat çeken Kağnıcıoğlu, gerçek baklavanın kalitesine göre 70 liradan başladığını söyledi. Gerçek baklavanın fıstığının ve tereyağının fazla olduğunu aktaran Kağnıcıoğlu, "Tereyağlı, antep fıstıklı baklavayı 20 liraya sattığını söyleyenler var. Hakiki baklavanın o fiyata satılması imkânsız. Gıda terörüne hizmet ediliyor. Yer fıstığının çiğ halini gıda boyası ile yeşile boyuyorlar. Antep fıstıklı baklava diye vatandaşa satış yapıyorlar. Bir gram tereyağı bulunmayan baklavanın içine margarin koyuyorlar, margarine de tereyağı esansı ekliyorlar baklavayı tereyağlı gösteriyorlar. Fıstık içinin 125 lira olduğu bir ülkede 20 liraya hakiki baklava satmanın mümkünü var mı? Ucuza verilen baklava, insan sağlığını da tehlikeye atıyor. Bugün tatlıcılardaki en küçük bir hamur makine bile 70 bin lira. Esnafın her şeyi maaliyet" şeklinde konuştu.

ODAMIZA DENETİM HAKKI TANINMALI

Merdiven altı esnafların denetlenmesi hususunda Gıda Tarım ve İl Müdürlüklerine ciddi görevlerin düştüğünü aktaran Kağnıcıoğlu, odalara da denetim hakkı tanınmasını yetkililerden talep etti. "Gerçekte bizim de İl Müdürlüğü ile denetime çıkmamız lazım" diyen Kağnıcıoğlu, şunları kaydetti: "Ürünü en iyi biz biliriz. Tatlıya bakıp ne olup olmadığını kolaylıkla anlarız. Birlikte çalışmalıyız. Gıda Tarım İl Müdürlüğü, odamız ve zabıtalarla çok güzel işlere imza atabiliriz. Biz, bu birlikteliğin sağlanması için hazırız. Bizim sıkıntılı üyemiz yok. Hepsi işini düzgün yapıyor. 300 üyemiz var. Tek sıkıntı bu sektörde merdiven altı çalışanlar.

UNLU MAMÜLCÜLER DE BİZE BAĞLANMALI

Büyük işletmeler Ticaret Odasına bağlı. Unlu mamülcüler bizim üyelerimiz değil. Aslında bize bağlı olmaları gerekiyor. Aynı dükkan içinde pasta, tatlı, poğaça ve ekmek satılıyor. 60-70 tane benim ürünümü satıyor, yanında bir de ekmek sattığı için benim üyem sayılmıyor. Unlu mamülcüler bu sebeple başka odaya üye gösteriliyor. Bu anlayış, gerçekten çok yanlış. Konu ile ilgili çalışmalarımız ve geçmiş yıllarda kazanılmış davalarımız var. Unlu mamüller pasta ve tatlı satamaz diye karar çıkarılmıştı. Gevşek bırakıldı, kazanılmış davadan vazgeçildi. Bu gevşeklik,  bize üye de kaybettirdi.

ŞEKERİN ÇUVAL FİYATI ARTTI

135 liraya satılan çuval şekerin 163 liraya kadar çıkarıldığını da belirten Başkan Kadir Kağnıcıoğlu, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı:"Şeker fiyatının bir standartının olması lazım. Fiyatlardaki artış ve azalış bazılarının elinde. Şekere zam yapılmadı. Sadece birileri zam gelmeden şekere zam yapıyor. Belimizi büken şeker, tereyağı ve antep fıstığının yüksek olması. İşçi giderleri ve kiradan bir sıkıntımız yok."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.