Esnafı önce pandemi sonra sıcak hava vurdu

Esnafı önce pandemi sonra sıcak hava vurdu

Ülkemizde 2020 yılının Mart ayından bu yana yaşanan pandemi süreci ve kış mevsiminin sıcak geçmesi kışlık ayakkabı ve mont satan esnafı olumsuz etkiledi. Birçok esnaf, siftah yapmadan günü bitiriyor

Ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını toplumun her kesimini olduğu gibi esnafı da olumsuz yönde etkiledi. Mart ayından bu yana devam eden pandemi süreci esnafın işlerini durma noktasına getirdi. Kış aylarının da mevsim normalleri üzerinde seyretmesi özellikle kışlık ürün satan esnafın işlerine darbe vurdu. Kışlık ayakkabı, mont ve kıyafet satan esnaf, siftah yapmadan günü bitiriyor. Bir taraftan SGK ödemelerini diğer taraftan vergi borçlarını ödemekte güçlük çeken esnaf, zarar etmeye devam ediyor.

SİFTAH YAPMADAN DÜKKÂNI KAPATIYORLAR

Kış aylarının gelmesi ile birlikte vatandaşların kışlık mont ve bot alışverişleri bu yıl beklenenden çok düşük bir şekilde oldu. Öğrencilerin de EBA üzerinden online ders sistemine geçmesi ile birçok aile çocuğuna kışlık mont ve ayakkabı almadı. Satış yapmadan dükkânını kapatan esnaf, ay sonunu nasıl getireceğini kara kara düşünüyor.

Bedesten Çarşısı esnaflarından Ahmet Aksırt, pandemi döneminde özellikle kapalı kaldıkları günlerde kazançlarında düşüşler olduğunu ifade ederek “Kapalı kaldığımız günler bizler için zararlı oldu, bugün açığız ama insanlar hastalığın etkisiyle dışarı çıkmıyor dışarı çıkmayan adam da kışlık alışverişi yapmaz. Zaten bugün havalar da sıcak milletin alacağı varsa da almaz” dedi.

adsiz-009.jpg

ÖNCEKİ YILLARIN SATIŞ FİYATI BUGÜN ALIŞ FİYATI OLDU

Alım gücünün düşmesine ve piyasanın eskiye oranla daha cansız olduğunu vurgulayan Aksırt, “Aslında havaların sıcak seyretmesi öncül bir etken değil. Bu zamanlar yine mont alınırdı. Artık insanların bütçeleri de bazı şeylere el vermez oldu. Bugün normal bir erkek montu 350-400 TL’den başlıyor bu fiyat da asgari ücretle çalışan bir insan için ciddi bir sayı” şeklinde konuştu. Konya’da mevcut esnaf sayısının fazlalığına da değinen Aksırt, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugün Konya nüfusuna göre esnaf sayısı gerçekten çok fazla. Eskiden Konya’da özellikle giyim için belli merkezler vardı. Kemerli Çarşı, Bedesten Çarşısı ve Zafer bu merkezlerdendi. Bugün bir mahallede birkaç tane giyim dükkanı olabiliyor. Eskiden bir pastayı üçe dörde bölerdik herkes parmaklıyor. Konya da genişledi evet ama alışverişler belli merkezlerden kalktı. Eski piyasayı ve eski alışveriş kültürünü bugün bulmak kolay değil.”

ÇARŞILAR ARTIK DOLU DEĞİL

Bedesten Çarşısı esnaflarından ayakkabıcı Muammer Özçatal ise bu mevsimlerin bot alışverişi için en uygun dönemler olduğunu ifade ederek “Normal zamanlarda bot alışverişinin en yoğun olduğu zamanlar bu zamanlar olurdu lakin bugün satışlarımız durdu. Çarşı desen zaten eskisi kadar dolu değil” dedi. Esnafın marketler karşısında ezildiğini söyleyen Özçatal, ifadelerini şu şekilde sonlandırdı: “Ayağı üşüyen insan mecbur kalın bir ayakkabı bir bot alacak. Ama bugün bot almaya o kadar gerek yok. Pandemi etkisiyle zaten dışarı fazla çıkmıyor insanlar. Okullar da açık değil ki vatandaş çocuğuna ayakkabı alsın. Eskisi ile idare ediliyor artık. Havalar da soğuk değil ki bot almak için. Bugün bir başka sorunumuz ise marketlerin gıda hadici birçok alanda satış yapmaları. Birçok ürün satıyorlar haliyle esnaf olarak karşılarında kuvvet sağlayamıyoruz Dünyamızda büyükler küçükleri hep eziyor.”

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum