Esnaf eski bayramları arıyor

Esnaf eski bayramları arıyor

Ramazan Bayramı her ne kadar sevinçle geçse de esnaflar eski bayramları arıyor

Ramazan Bayramı her ne kadar sevinçle geçse de esnaflar eski bayramları arıyor. Esnaflar süpermarketler sebebiyle bayramlarda yaşanan hareketliğin eskiye göre düştüğünü söylüyor

Ramazan ayı boyunca ümitle beklenen Ramazan Bayramı,  kimileri için sevinç, kimileri için bereket kimileri için de hüzün oldu. Yaşanan terör olayları bayramın sevincini azatlasa da yine de bayram bereketiyle geldi geçti. Ramazan Bayramı’nın bereketinden en fazla yararlananlar ise esnaflar oldu. Her ne kadar bayram hareketli gibi gözükse de Konyalı birçok esnaf eski bayramları arıyor. Çarşı-pazar hareketliliği noktasında esnafların geneli eskiyi özlüyor. Kapu Cami civarı esnaflarından Memiş Özkan, bayramda işlerin ölü geçtiğini söyledi. Bayrama 2-3 gün kala beklenen işlerin olmadığını belirten Özkan, Kapu Camii esnafı olarak hayal kırıklığı yaşadıklarını, yine de şükür ettiklerini kaydetti.

BAYRAMLAR DENİZ TATİLİNE DÖNÜŞTÜ

Özkan, “Konya’da ticaretin merkezi olarak bilinen Bedesten’de bayram hareketliliği yıl yıl azalıyor. Bunun sebebi ise bayramların yaz aylarına denk gelmesi ve vatandaşın bayram tatillerini deniz tatili olarak değerlendirmesi. Birçok vatandaş denize gideceği için bayramlık filan almıyor. Artık vatandaşlarımız yavaş yavaş bayram geleneklerini de terk ediyor” dedi. Büyük alışveriş merkezlerinin de küçük esnafı bitirdiğini aktaran Özkan, tek umutlarının Bedesten İyileştirme Projesi’nin tamamlanması olduğunu söyledi.

PAZARCILARIN BEKLENTİLERİ OLMADI

Bayramı umutla bekleyip de hayal kırıklığına uğrayanlar arasında pazarcı esnafı da bulunuyor. Pazarcılar, bayrama 2 gün kala satışların artmasını beklerken, beklenen satışların olmadığını söylüyor. Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Bekir Akkaş, bayramda vatandaşın pazardan değil, seyyarlar ve marketlerden alışveriş yaptığını ifade etti. Vatandaşların bayram için sebze ve meyveyi pazardan almadıklarını ifade eden Akkaş, “Kadınlar Pazarı esnafı olarak bayram arifesinde beklediğimiz işi yapamadık. Çarşı kalabalık gibi gözükse de Kadınlar Pazarı’nda eski hareketlilik yoktu. Vatandaşlarımız tüm alışverişi bir yerden yapmak için alışveriş merkezlerine yöneldi. Birde yol kenarlarındaki seyyar meslektaşlarımız iyi iş yaptı. Fakat biz Kadınlar Pazarı esnafı olarak umduğumuz işi yapamadık” diye konuştu. Akkaş, sebze ve meyve fiyatlarının düşük olduğuna dikkat çekerek, kavun ve karpuz satışlarının hareketli olduğunu sözlerine ekledi.

GURBETÇİLER KURU GIDACILARI HAREKETLENDİRDİ

Esnaf genel olarak bayramı sönük geçirirken kuru gıda satışı yapanlara gurbetçi piyangosu vurdu. Bayram için yapılacak yemekler ve tatlıların malzemelerin satışlarının yapıldığı kuru gıdacılara, dönüş hazırlığı içerisinde olan gurbetçiler uğramadan geçmiyor. Kuru gıda satıcısı Süleyman Çokyüksel, bayrama 3 gün kala kuru bamya ve tatlı için ceviz ile fıstık içi satışlarının arttığını söyledi. Gurbetçilerin dönüşte kuru gıda alışverişleri yapması nedeniyle işlerin bayram öncesi hareketlendiğini dile getiren Çokyüksel, “Her ne kadar bayramda ülkemizin yaşadığı bazı hadiseler bizi üzse de son bir haftayı iyi geçirdik. Yine de eski bayramları tüm esnaf arıyor. Bizim satışlarımız şükür iyi geçti. Bunun sebebi gurbetçi vatandaşlarımız dönüş için alışveriş yapmaları. Yola gidecek vatandaşlarımız temel gıda ihtiyaçları güvenli olduğu için Türkiye’den alıyor. Yabancı ürünlere güvenemiyorlar. Örneğin; susam, ceviz içi, kuru bamya, kuruyemiş gibi ürünleri gurbetçiler bizden alıyor” ifadelerini kullandı. Çokyüksel, Eylül’e kadar işlerin hareketli olacağını düşündüklerini kaydetti.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.