Eserleriyle yaşayacaklar

Eserleriyle yaşayacaklar

Ağustos ayı, geleneksel Türk el sanatları için kayıplar ayı oldu. Önce 15 Ağustos 2017 Salı günü Prof. Dr. Hatice Örcün Barışta vefat etti. 27 Ağustos'ta ise dünyaca ünlü kündekari ustası Mevlüt Çiller hayata gözlerini yumdu

Ağustos ayında Türkiye iki önemli değerini kaybetti.  Geleneksel Türk El Sanatlarının önemli isimlerinden Prof.Dr. Hatice Örcün ve Mevlüt Çiller Ağustos ayı içerisinde vefat etti.  Prof. Dr. Hatice Örcün'ün cenazesi 17 Ağustos Perşembe öğle namazına müteakip Ankara Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi. 27 Ağustos 2017 günü de Konya’da ünlü kündekari ustası Mevlüt Çiller hayata gözlerini yumdu. Aynı gün Külahçı Camiinde kılınan ikindi namazından sonra Hacı Fettah Mezarlığında defnedildi.

MEVLÜT ÇİLLER KİMDİR? (1942–2017)

Mevlüt Çiller Konya merkez Yaylapınar Köyünde doğdu. İlkokuldan sonra Ali Adıbelli’nin yanında marangozluğa başladı. Ustanın “sanatkar ölür, eseri kalır” düsturuna uyarak çok çalıştı ve kurgusu geometriye dayanan ince ahşap oyma ve geçme sanatı kündekaride dünya çapında bir sanatçı oldu.  Konya’da birçok sergiye katıldı. Ulusal ve uluslararası sergilerde yer aldı. İngiltere’de The Prince of Walles İnstitu of Architecture’de hakkında tez yapıldı, burada sergi açtı, konferans verdi. Türkiye’de ise Gazi Üniversitesi, Eğitim B.F. ‘den Hamide Soysal, Geleneksel El Sanatlarımızı Yaşatan Kündekari Ustası Mevlüt Çiller, Ankara, 2007 adlı bir Y.L. tezi yaptı.  Yurt içinde ve dışından 100’den fazla caminin kapı, minber ve kürsüsünü yaptı. Bunlardan birkaçı; - Meram Tavus Baba Camii minber ve vaiz kürsüsü (1969) - Ankara Kocatepe Camii kapıları (1984) - İzmit İGDAŞ Camii kapı, minber ve mihrabı(1990) - Tokyo Dr. UMEZU Sanat Galerisi kapıları(1995)

HATİCE ÖRCÜN BARIŞTA KİMDİR? (1942 –2017)

1942 yılında Adana’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini T.E.D. Ankara Koleji’nde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nden “16. Yüzyıla Ait Bitkisel Bezemeli Bohçalar” konulu master tezinden sonra aynı üniversitede “16. Yüzyıldan bu yana Türk Saray ve Saray Dışı İşlemeleri Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar” konulu teziyle sanat tarihi doktoru ünvanı aldı. Sanat tarihi doçenti olduktan sonra 1988 yılında profesörlüğe yükseldi.Meslek hayatına öğretmen olarak başladı. Doktora sonrası Gazi Üniversitesinde Resim bölümünde çalıştı. 1988 yılında Selçuk Üniversitesine geçti. Fen – Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü başkanı oldu. Tekrar Gazi Üniversitesine döndü, Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi Dekanlığına atandı. Bilahare Gazi Fen - Edebiyatta Sanat Tarihi bölüm başkanı oldu. 2001 yılında Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümüne nakletti ve emekli oluncaya kadar bu fakültede çalıştı. Örcün hanımın esas uzmanlık alanı Türk İşleme Sanatlarıdır. Buna bağlı olarak Türk El Sanatları, Cumhuriyet Dönemi Türk Plastik Sanatları, Türk Halk Bilimi- Etnografyası üzerinde çalıştı. İlerleyen yıllarda Türk mimarisinde değişik yapıları ele aldı. İstanbul Çeşmeleri, İstanbul Kuş Evleri üzerine ayrıntılı çalışmalar yaptı, kitaplar yazdı. Barışta’nın 200’ün üzerinde bilimsel makalesi, 20 civarında kitabı bulunuyor. Akademik çalışmalarının yanı sıra, araştırma merkezi müdürlüklerinde bulundu. Koruma Kurulu, Kültür Bakanlığı Sanat Komisyonları üyelikleri yaptı. Folklor Araştırmaları Ve Motif Halk Oyunları Derneğinden araştırma ödülleri aldı. Barışta, çok sayıda doktora, yüksek lisans yaptırdı. Sanatta yeterlilik sınavlarını açtı.Orhan Barışta’nın sevgili eşi ve Dr. İbrahim Barışta’nın annesiydi. Babası Sinan Tekelioğlu Paşa Adana’nın (Karaisalı) kurtuluşunu sağlayan Kuvayı Milliye komutanıydı. Bu savaştaki kahramanlardan Hatice Hanımın ve Karargâh merkezi Örcün köyünün adını biricik kızına vermiştir.Kitaplarından bazıları: Türk El Sanatları, Türk İşleme Sanatı Tarihi, Türk İşlemelerinde Teknikler, İstanbul Çeşmeleri, Kuş Evleri, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi İstanbul Cami Ve Türbelerinde Ağaç İşleri, Türk Cumhuriyeti Dönemi Halk Plastik Sanatları.

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.