Esed, Maliki’den Suriye Kimyasal Silahını Bağdat’ta Gizlemesini İstedi İddiası

Esed, Maliki’den Suriye Kimyasal Silahını Bağdat’ta Gizlemesini İstedi İddiası

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Irak’ın eski Başbakanı Nuri el Maliki’den Suriye’nin kimyasal silahlarının bir bölümünü Bağdat’ta gizlemesini istediği iddia edildi.Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin,...

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Irak’ın eski Başbakanı Nuri el Maliki’den Suriye’nin kimyasal silahlarının bir bölümünü Bağdat’ta gizlemesini istediği iddia edildi.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin, Irak Savunma Bakanlığı’nda üst düzey askeri bir yetkilinin açıklamasına dayandırdığı iddiasında geçen yılın Kasım ayında Esed’in Nuri el Maliki’den ülkesindeki kimyasal silahların bir kısmının Bağdat’ta taşımasını istediğini, bu teklifi de Mali’nin kabul ettiğini söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen Iraklı askeri yetkili, Esed’in kimyasal silahları ülkesinde arama yapan Birleşmiş Milletler (BM) silah denetçilerinin gözünden kaçırmaya çalışmakla suçladı.

"MALİKİ, ESED'İN TEKLİFİNİ KABUL ETTİ"

Iraklı askeri kaynak, Esed’in talebini gizli bir şekilde Irak Askeri İstihbarat Şefi Hatem El Maksusi aracılıyla yaptığını, Maliki’nin de teklifi kabul ettiğini kaydederek," Kesin olan Esed, Suriye’deki tersanelerden kimyasal silahların Bağdat’a taşınmasını istedi. Ancak, bu silahların bir bölümünün Bağdat’a taşınıp taşınmaması konusu net değildir. ” dedi.

Gelişmelerin Irak Devlet Başkanı Abadi’yi Maliki’ye yakın kişileri tutuklamaya yönelteceğini ifade eden Iraklı yetkili, bunun da Suriye devrimi sürecinde Irak ve Suriye arasındaki gizli ilişkileri ortaya çıkaracağı öngörüsünde bulundu.

"KİMYASAL SİLAHLAR MALİKİ'NİN OĞLUNUN GÖZETİMİNDE OLACAKTI"

Kimyasal silahları taşıyan TIR'ların Bağdat merkezindeki Musenne Üssü ile Bağdat’ın güneyindeki Raşid Üssü'nde saklanmasının planlandığını ifade eden Iraklı askeri kaynak, buraların yüksek güvenlikli olmaları ve Maliki’nin oğlu Ahmed’in doğrudan gözetiminde bulunmaları sebebiyle seçildiğini aktardı.

"GÖRÜŞME MALİKİ'NİN YEŞİL BÖLGEDEKİ OFİSİNDE YAPILDI"

2013 yılının Kasım ayı sonunda Suriye istihbaratından Albay Muhammed Fadıl başkanlığında 3 kişilik heyetin Bağdat’a geldiğini kaydeden Iraklı kaynak,”Maliki, yeşil bölgedeki ofisinde gerçekleştirilecek görüşmelere katılmaları için kendine bağlı birkaç komutanı çağırdı. Görüşmelerde kimyasal silahların nasıl taşınacağı detayıyla görüşüldü. “ bilgisini verdi.

Iraklı kaynak,”Biz şu ana kadar kimyasal silahların bir bölümünün Irak’a taşınıp taşınmadığını bilmiyoruz. Bu silahların BM denetçilerinin gözünden uzakta Bağdat’a mı tutuluyor? Yoksa bu plan hayata geçirilmedi mi? O konuda bilgi sahibi değiliz.” şeklinde konuştu.

"ULUSLAR ARASI SORUŞTURMA AÇILSIN"

Iraklı askeri yetkili, Maliki’nin Esed yönetimine büyük hizmetler verdiğini ifade ederek,”Maliki, Rusya ve İran’ın kolaylık sağlamasıyla Esed yönetimine büyük destek verdi. Kimyasal silahların gizlenmesi bu hizmetlerden bir tanesi olabilir. Bu konuda uluslar arası bir soruşturma açılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.