Eşantiyon bütçesi kısıldı

Eşantiyon bütçesi kısıldı

Eskiden çok sayıda eşantiyon ürün sipariş edip dağıtan firmalar son yıllarda daha az sayıda ama etkili promosyon ürünlerini tercih ediyor. Son yılların gözdesi usb bellek ve taşınabilir şarj aletleri olurken kişiye özel ürünler ilgi çekiyor

Yıl başına bir aydan az bir süre kala firmalar kurumsal tanıtımları için takvim, kalem ve yeni nesil promosyon ürünlerini hazırlıyor. Son yıllarda firmaların gözde eşantiyon malzemeleri ise usb bellekler ve taşınabilir şarj aletleri oldu. Reklam maliyetlerini düşürmek isteyen firmalar eskiden olduğu gibi promosyonda eli açık davranmıyor. Promosyon firmalarına artık müşteri sayısı kadar eşantiyon ürün siparişi veriliyor. Promosyon ürünlerde son yıllarda artan trend ise kişiye özel ürünler. Firmalar az eşantiyon siparişinin yanında hediyelik ürünlerin üzerine müşterilerinin isimlerini işleterek fark yaratıyor. Kişiye özel ürünlerin önümüzdeki sezonlarda daha da artış göstereceği düşünülüyor. Promosyon ürün fiyatlarında geçtiğimiz yıla göre artış yaşandı. Stoklu çalışan promosyon firmaları zamdan etkilenmezken pek çok firma zam nedeniyle ürünlerin fiyatlarında güncelleme yaptı. Bazı firmalar sipariş yetiştiremezken, bazı firmalar da yılbaşına doğru satışlarda bir artış bekliyor.

SEÇİMDEN SONRA İŞLER AÇILDI

Promo&Promo Promosyon Şirketi Sahibi Kemal Gürer, yıl başı promosyon yoğunluğunun 2 aydan beri sürdüğünü belirterek, “Seçim öncesi işler biraz yavaşlamıştı. Seçimde sonra işler açıldı. Biz sadece Konya’ya değil, tüm Türkiye’ye promosyon malzeme satıyoruz. Son haftalarda bu yoğunluk kendini iyice hissettirdi. Yoğunluk nedeniyle 20-30 gün sonraya teslim tarihi veriyoruz” dedi. ağırlıklı olarak kalem, saat, çakmak üzerine çalıştıklarını ifade eden Gürer, şöyle konuştu: “Tüm promosyon çeşitlerinin ithalat ve satışını yapıyoruz. Promosyon alışkanlıkları çok değişmedi. Özel baskılar arttı. Kişiye özel promosyon ürünlerinde isim baskısı yapıyoruz. Sevgililer gününde, öğretmenler gününde kişiye özel baskı yapıyoruz. Yılbaşında da büyük firmalar tercih ediyor. 15 Ocak tarihine kadar doluyuz. Yıllık 3.5 milyon civarında kalem satıyoruz. Fiyatlarda geçen yıla göre bir artış oldu fakat biz stoklu çalıştığımız için fiyatları artırmadık. Bu yüzden işlerimiz de hareketli.”  

DAHA AZ DAĞITIM YAPILIYOR

Flaş Reklam ve Promosyon Sahibi Cemal Çoşkun da şu ana kadar geçen senenin satış rakamlarını yakalayamadıklarını ifade ederek, “Yılbaşının yaklaşmasıyla bir artış eğilimi var. Seçim öncesine kadar bir durgunluk vardı ama işlerimiz daha hareketli” dedi. Promosyon dağıtımı yapacak firmaların kalem, anahtarlık, çakmak gibi ürünler yerine daha kaliteli ürünler tercih ettiğini belirten Coşkun, şöyle konuştu: “Artık firmalar usb bellek, taşınabilir şarj cihazları gibi kişisel ürünleri tercih ediyor. Eşantiyon anlayışı da değişiyor. Eskiden 500 müşteri varsa bin eşantiyon yaptırılır herkese dağıtılırdı ama şimdi kaç müşteri var o sayıda promosyon yaptırılıyor ve dağıtılıyor. Promosyon bütçeleri biraz daha kısıldı. Promosyon fiyatları dövizden çok etkilenmedi ama fiyatlarda biraz artış var. Siparişleri yılbaşından önce yetiştirmeye çalışıyoruz.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.