Erzurum'da 48 Bin Kurbanlık Kesildi

Erzurum'da 48 Bin Kurbanlık Kesildi

Kurban Bayramı'nda Erzurum il genelinde küpeli 48 bin büyük ve küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiği, buna karşılık 40 bin büyükbaş hayvanın da başka şehirlere ihraç edildiği bildirildi. Ilıca, Erzurum Şeker Fabrikası'nın...

Kurban Bayramı'nda Erzurum il genelinde küpeli 48 bin büyük ve küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiği, buna karşılık 40 bin büyükbaş hayvanın da başka şehirlere ihraç edildiği bildirildi. Ilıca, Erzurum Şeker Fabrikası'nın özelleştirme kapsamında satışa çıkarılmasına da tepki gösterdi.

Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum'da kurbanlık satışlarının şehir ve ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Geçtiğimiz yıllara göre büyükbaş kurbanlık satışında cüzi bir azalma olmasına rağmen il genelinde küpeli 28 bin büyükbaş, 19 bin de küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini ifade etti. Kesilen kurbanlıklardan ayrı olarak İstanbul, Bursa, Kocaeli, Şanlıurfa gibi illere de 40 bin büyükbaş hayvanın satıldığını anlatan Ilıcalı, bunun da şehir ve Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağladığını söyledi. Söz konusu kurbanlıklar ile şehir ekonomisinde yaklaşık 350 bin TL sıcak para sirkülasyonun yaşandığına vurgu yapan Ilıcalı, "Kurban Bayramı'nda Erzurum'da satılan kurbanlık miktarı ve ekonomik karşılığı şehir ekonomisine canlılık kazandırdı. Bu bayramda besicilerimizin yüzü güldü. 350 bin TL şehrimiz ekonomisinde kullanıldı. Erzurum'un hayvancılıktaki arz ve talebi belli. Arzı yüksek tuttukça, besiciliğe önem verdikçe bu rakam daha da artış gösterecektir. Önceki yıllara göre kurbanlık satışlarında bu sene nispi bir azalma olsa da elde edilen gelir şehir adına umut verici." dedi.

'ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRMEDEN ÇIKARILSIN'

Türkiye'nin ilk şeker fabrikalarından birisi olarak 1956 yılında kurulan Erzurum Şeker Fabrikası'nın özelleştirme kapsamında satışa çıkarılmasını da eleştiren Nazmi Ilıcalı, söz konusu satış kararının iptal edilmesini istedi. Şeker Fabrikasının Erzurum ekonomisi için 'bel kemiği' konumunda olduğuna değinen Ilıcalı, "Erzurum şeker fabrikası yaklaşık yarım asırdır bölge çiftçisine hizmet etmekte. İstihdam ve üretim olarak Erzurum'un önemli merkezlerinden birisi. Erzurum, Ağrı ve Kars Şeker fabrikaları özelleştirilirse bölgede şeker pancarı üretim durur, çiftçi perişan olur.Çünkü şeker fabrikası sadece şeker üretmiyor, ürettiği küspe ile besicinin, çiftçinin umudu." ifadelerine yer verdi.

KESKİN: ŞEKER FABRİKASINA SAHİP ÇIKILSIN

Şeker İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, Erzurumluların şeker fabrikasına sahip çıkmasını istedi. Keskin, özelleştirmenin fabrikanın kapatılmasıyla eşdeğer olduğunu ileri sürdü. Şeker fabrikasının Erzurum ekonomisine yıllık ortalama 50 milyon lira ile katkı sunduğuna işaret eden Keskin, "Erzurum Şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşıyız. Özelleştirme kapsamından fabrikamız çıkarılsın. Özelleştirme demek 274 köyden 14 bin 700 çiftçinin mağdur olması demektir. Fabrikayı özelleştirmek yerine yurda sokulan kaçak şekerin önüne geçsinler. Yılda 1 milyon ton kaçak şeker ülkeye kaçak yollardan sokulmakta." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.