Erzincan'da Zihinsel Engelliler İçin Robot Destekli Eğitim Başladı

Erzincan'da Zihinsel Engelliler İçin Robot Destekli Eğitim Başladı

Erzincan’da uygulamaya konulan ‘Zihinsel Engelliler İçin Robot Destekli Eğitim’ projesi ile zihinsel engelli gençlere insansı robot aracılığı ile matematik eğitimi veriliyor. Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan robotlu matematik eğitimi...

Erzincan’da uygulamaya konulan ‘Zihinsel Engelliler İçin Robot Destekli Eğitim’ projesi ile zihinsel engelli gençlere insansı robot aracılığı ile matematik eğitimi veriliyor. Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan robotlu matematik eğitimi ile zihinsel engelli çocuklar hem eğleniyor, hem de matematik dersi alarak eğitimlerine katkı sağlanıyor.

Dünya genelinde normal öğrencilere yönelik insansı robot aracılığı ile Matematik ve İngilizce eğitimi verilirken, Erzincan’da geliştirilen yazılım ile dünyada bir ilke imza atılarak zihinsel engellilere yönelik matematik eğitimi verilmeye başladı. Yaklaşık 2 yıl önce yazılım çalışmalarına başlanılan ve Güney Kore’den 15 bin dolara getirilen robota yazılım yüklemelerinin yapılmasının ardından, son 1.5 aydır da Erzincan Rehberlik Araştırma Merkezinde zihinsel engelli çocuklara insansı robot ile matematik eğitimi verilme başlandı.

Erzincan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Bilgisayar Yüksek Mühendisi olan Durmuş Özdemir tarafından Türkçe olarak yazılan Action Script 3.0, Simbugger ve Rocos programları, İRobiQ insansı robota yüklendi. Zihinsen engelli çocuklara yönelik olarak insansı robot aracılığı ile ‘Kavram Matematik ve Sosyal Model Eğitimi’nin tanıtımı Rehberlik Araştırma Merkezinde yapıldı. Tanıtım programına Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün ve davetliler katıldı.

Rehberlik Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen insansı robot tanıtımı esnasında zihinsel engelli bir gencin, matematik işlemlerini rahatlıkla yaptığı gözlemlendi. Yüklenen program ile birlikte insansı robot üzerinden zihinsel engelli çocuklara, matematikte dört işlem, uzaklık ve yakınlık ile soğuk ve sıcaklık ölçümleri ile ilgili eğitim veriliyor. Robot sayesinde Rehberlik Araştırma Merkezi öğretmenlerinin aracılığı ile hem eğlenen, hemde matematik öğrenen zihinsel engelli çocukların eğitimi daha da kolaylaşıyor. Uygulamanın Fatih Projesi kapsamında desteklenerek, zihinsel engelli çocukların eğitimi noktasında faydalı olması amaçlanıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.