Ermenek'teki Maden İşçilerine Yemek Ve Servisinizi Kendiniz Karşılayın Baskısı

Ermenek'teki Maden İşçilerine Yemek Ve Servisinizi Kendiniz Karşılayın Baskısı

Karaman'ın Ermenek İlçesindeki maden ocaklarında çalışan işçilere işveren tarafından "Torba yasa sonrası belirtilen ücreti veririz, ancak; servis ve yemek gibi ücretlerinize karışmayız, çalışmak istiyorsanız bu şekilde çalışın" diye...

Karaman'ın Ermenek İlçesindeki maden ocaklarında çalışan işçilere işveren tarafından "Torba yasa sonrası belirtilen ücreti veririz, ancak; servis ve yemek gibi ücretlerinize karışmayız, çalışmak istiyorsanız bu şekilde çalışın" diye baskı yapıldığı iddia edildi. İşçiler ise yıllardır verilen servis ve yemeğin kaldırılmak istenmesine tepki gösterdi.

Ermenek'te faaliyet gösteren 8 kömür madeninin sahipleri yükümlülüklerinin torba yasa sonrası arttığı gerekçesiyle faaliyetlerini durdurdu. İşsiz kalan 800 kişi ise direnişini sürdürüyor. İşverenin işçilerle görüşmeleri devam ediyor. Henüz çıkış verilmeyen işçilere ise işveren tarafından "2 bin lira maaş veririz ama servis, yemek gibi ücretlerinize karışmayız, çalışırsanız bu şekilde çalışın, yoksa bayramdan sonra çıkışınızı vereceğiz" yönünde baskı yapıldığı önü sürüldü. İşçiler ise yıllardır karşılanan servis ve yemeklerinin kesilmek istenmesine tepki gösterdi. Sendikaları dahi bulunmayan işçilerin bireysel olarak görüşmeleri sürüyor.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit son Torba Yasa ile maden ocaklarındaki maaşların asgari ücretin 2 katı olduğunu rakamın 1136'dan 2 bin 268 liraya çıktığını söyledi. Bu durumda ise işverenlerin 2 bin 268 liranın bir kısmının kamudan karşılanması, sübvanse edilmesi için ocakları kapatarak işçilere 'biz bu şartlarda çalışamayacağız' dediklerini ifade eden Yiğit, "Bu güne kadar aç karına, boğaz tokluğuna çalışan işçiler yeni yasa ile toparlamaya çalışıyor, ama işverenin aşırı kâr hırsı işçileri kapıya bırakmaya götürdü" diye konuştu.

Ermenek'de 8 madende 800'e yakın çalışanın bulunduğunu hatırlatan Yiğit şöyle devam etti: "Şu anda 7-8 ocak çalışmıyor. Ulaşım ve yemeği karşılarsanız çalışacağız, karşılamazsanız kapatacağız veya işi hafifleteceğiz diye tehditler savuruyorlar. Torba yasa ile bizlerin ağzına bir parmak bal çalındı, çok fazla bir şey oluşmadı ama, işverenler o bir parmak balı bile çok görüyor. İşin vahim tarafı bu. Yer altında çalışan maden işçisi eskiden sendikasız örgütsüz ise asgari geçim indirime ile birlikte 1000 bira alırken şimdi 1900 lira alacak. Koşulların ağırlığını zorluğunu herkes biliyor. Burada kalkıp işçiyi açlığa terk etmenin bir alemi yok."

Bu sorunun sadece Ermenek'in sıkıntısı olmadığını vurgulayan Yiğit Gediz'de, Zonguldak'ta da aynı problemin bulunduğunu kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.