Erken çiçek açan ağaçlarda don riski

Erken çiçek açan ağaçlarda don riski

Şubat ve Mart aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle bazı ağaçlar çiçek açtı. Erken çiçek açan bazı meyve ağaçlarının dondan etkilenme riski, çiftçiyi endişelendiriyor

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle bazı ağaçlar erken çiçek açtı. Şehirde beklenen kışın yaşanmaması ve yaşanan mevsim dışı hava sıcaklıkları, bitkilerinde farklılaşmasına neden oldu. Ağaçların çiçek açmasını sağlayan hormonal yapısı, dış etkenlerden dolayı bozuldu. Hormonun bozulması sonucunda bazı ağaçlar, vaktinden önce çiçek açtı. Erken çiçek açan bazı meyve ağaçlarının dondan etkilenme riski, çiftçiyi endişelendiriyor. Bölgede yer yer meyve ağaçlarının çiçeklenmesi üzerine üreticiler; ilkbahar geç donuna maruz kalma, meyvenin yeterince gelişememesi, erken olgunlaşma ve ürün kaybı gibi riskiler dolayısıyla kaygı yaşıyor.

ÜRETİCİLER TEDBİRLİ OLMALI

Ağaçların için en uygun çiçek açma zamanının ilkbahar olduğunu belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilerin olabildiğince dona karşı hazırlıklı ve tedbirli olması gerektiğini söyledi. Bu yıl kışın tam yaşanmaması ve bir süredir gözlenen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının tarımsal açıdan sıkıntılı bir süreç yaşatabileceğini belirten Kavuneken, Konya’nın önemli bir tarım kenti olduğunu ve yüksek sıcaklıkların, il genelindeki ağaçların çiçek açma döneminde bir sapmaya yol açtığını kaydetti.

ŞUBAT AYINDA HAVALAR NİSAN GİBİ GEÇTİ

 Konya'da mevsimsel sıcaklıkların farklılık göstermesinin özellikle son  yıllarda bu durumun görülme ihtimalini arttırdığının altını çizen Kavuneker, “Ocak ayından beri oluşan kuraklık devam ediyor. Şubat ayında havalar nisan gibi geçti, Mart ayı da öyle başladı. Bazı ağaçlar erken çiçek açtı. Geç donları dediğimiz, muhtemelen 15 Mart'tan sonra nisan başlarında olacak don olayları, erken çiçek açan ağaçları etkiler, çoğunun bitirir” diye konuştu. Kavuneken, meyvelerin çiçek yapısının farklı olduğunu belirterek, “Elma ve Armut yapısal olarak soğuğa daha dayanıklıdır. Bu iki meyvenin çiçeklenme süresi daha uzundur. Sıcağı görünce hemen çiçek açan meyve türleri de var. Yaşanan olumsuzluklardan en çok  üretici etkileniyor. Çiçeklerin don ve kırağı nedeniyle yanabileceği endişesi  üreticiler tarafından yerini koruyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER ÖNLEM ALMALI

Meyve ağaçları don riskine karşı çiçeklenme dönemi dahil olmak üzere, devlet destekli Tarım Sigortaları kapsamında olduğunu aktaran Kavuneker, şunları söyledi: “Bilinçli üreticiler bu tür durumlarda çiçeklenmeye geciktirici ilaçlar kullanıyor. Bunu tüm üreticilerimizin yapması gerekiyor. Ayrıca üreticilerin her yıl gerçekleşebilecek olası zararlarının karşılanması bakımından tüm ürünlerde son poliçe kabul tarihlerini takip ederek, mutlaka sigorta yaptırmaları gerekir. Tarım ürünleri, tohumun tarlaya atılışından ürünün hasat edilerek ambara konmasına kadar her zaman risk altındadır. Bu nedenle üreticilerimizin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve alınabilecek gerekli önlemleri erken almaları, muhtemel zararın en aza indirilmesi için önemlidir.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.