Ergin Cinmen: Amaç, ‘paralel’ Dedikleri Yapıda Savunma Hakkını Kısıtlamak

Ergin Cinmen: Amaç, ‘paralel’ Dedikleri Yapıda Savunma Hakkını Kısıtlamak

Susurluk sürecinde 'Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık Eylemi' ile adını duyuran Avukat Ergin Cinmen, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu yargı paketini, hukuk devletinden güvenlik devletine dönüş olarak değerlendirdi. Bu paketin 17 -...

Susurluk sürecinde 'Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık Eylemi' ile adını duyuran Avukat Ergin Cinmen, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu yargı paketini, hukuk devletinden güvenlik devletine dönüş olarak değerlendirdi. Bu paketin 17 - 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla alakası olduğunu belirten Cinmen, “Bunun nedeni ‘paralel devlet’ dedikleri o yapıda savunma hakkını kısıtlamak. Bu kişiye ve olaya göre bir yasa düzenlemesi. Bunun hukuk devletlerinde ne kadar kabul edilemez bir şey olduğunu artık herkes biliyor.” dedi.

Avukat Ergin Cinmen, AK Parti’nin Meclis’e sunduğu yeni yargı paketine ilişkin Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin hukuk devletinden güvenlikçi devlete doğru evrildiğini anlatan Cinmen, "Bu yasaları güvenlik devletine dönüş olarak değerlendiriyorum. Savunma hakkının büyük oranda ortadan kaldırılması. Biliyorsunuz 17-25 Aralık tarihinden sonra Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMUK) değişiklik yapıldı. Daha önce yürürlükte olan avukatların dosya inceleyememe durumu ortadan kaldırıldı. Şimdi tekrar eski hale döndü. Bunun nedeni ‘paralel devlet’ dedikleri o yapıda savunma hakkını kısıtlamak. Bu kişiye ve olaya göre bir yasa düzenlemesi. Bunun hukuk devletlerinde ne kadar kabul edilemez bir şey olduğunu artık herkes biliyor. Yine eskisi gibi aylarca yıllarca sürecek soruşturma dosyasında, kişiler neden tutuklandığını, aleyhindeki delillerin neler olduğunu bilemez durumda olacak. Bunun savunma hakkına bir şekilde etkisi olacağını düşünüyorum. Makul şüphe meselesi var ki epeydir tartışılıyor bu. Burada da konuyla ilgili olmayan vatandaşların suçlu muamelesi görüp hiçbir neden olmaksızın üzerleri aranacak, evlere girilebilecek. Bunun da hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘BAZI BANKALAR ÇÖKERTİLECEK’

Mal varlığına el konulmasının amacının bazı iktisadi yapıların çökertilmesi olduğunu vurgulayan Cinmen, “Mal varlığına el konması meselesi var. Burada da olur olmaz, basit soruşturmalar nedeniyle o insanın ya da o yapının iktisadi varlığını ortadan kaldırmak için bütün mal varlıklarına tedbir konacaktır. Bunun ne kadar zararlı olduğu her şeyden önce 17 ve 25 Aralık süreçlerinde görüldü. Kendilerine yapıldığı zaman sorun oluyor ama başkalarına yapıldığı zaman sorun olmuyor. Yurttaşların son derece kötü uygulamalara maruz kalacağını düşünüyorum ben. Mesela bir basın organı ‘paralel yapı’ ile bağlantısı olduğu iddiası nedeniyle o yapının bütün mal varlığına tedbir konulabilecektir. Bazı bankalar çökertilecektir mesela. Niyetleri bu.” şeklinde konuştu.

Meclis’te çoğunluğa sahip olan hükümetin yasaları kendi çıkarlarına göre düzenlediğine dikkat çeken Cinmen, bunun hukuk devletine zarar vereceğini söyledi. Cinmen, şöyle devam etti: “Ceza Muhakemesi Kanunu dediğimiz kanun, bir yapboz tahtası değildir. Popülist bazı davranışlar yüzünden ve hukukun kendilerine uygulanmaması için bu kanun ile ili ikide bir oynanmasının hukuk devleti ilkesine çok zararlı olacağını düşünüyorum. ‘Kanunları bilmemek mazeret sayılmaz’ diye bir hüküm vardır. Ben avukat olarak bile bu kadar süratle değiştirilen yasaları takip etmekte çok zorlanıyorum. Birçok meslektaşım da aynı durumda. İşi bu olan avukatların bile bu derece zorlandığı durumda, yurttaşın ne kadar zorlanacağını bir düşünün. Torba yasalarla gözden kaçırmalarla yapılmış olan bu uygulamaların çok ağır etkileri olacağını düşünüyorum.”

Türkiye’nin hukuk devleti olma özelliğinden uzaklaştığını belirten Cinmen, “Hukuk devletinin tam karşısına güvenlikçi devlet kavramı konmaya başlandı. Bir takım olur olmaz konularda devletin, anayasal düzenin tehlikede olduğu gerekçesiyle böyle hukuk devleti anlayışıyla oynanır. Ama sonunda çok genel bir tahribat yapacaktır bunlar.” dedi.

‘EKONOMİK YAŞAMDA DA ETKİSİ OLACAKTIR’

Yasalarla sürekli oynamanın ve söz konusu yargı paketinin sadece temel hak ve özgürlüklere darbe vurmadığını, bunun yanı sıra ekonomik düzeni de etkilediğini vurgulayan Cinmen, “Büyük iktisadi şirketlere uygulanacak bu mal varlığına tedbir durumu. Bunu gören büyük yatırımcı duracaktır tabi ki. Türkiye gibi hukukla oynanan bir yerde yatırım da yapamazsınız. Ne yabancı yatırımcı ne de büyük yerli yatırımcı böylesine hukuk düzeninde parasını tehlikeye atmaz. Koç Grubu’na Gezi olayları sonrasında uygulanan, üzerlerine vergi memurlarının gönderilmesi olayını hepimiz gördük. Sonunda hiçbir şey çıkmadı. Cezalandırma amacı güdüyordu. Şimdi ellerindeki silahı daha da güçlendirdiler. Şimdi bu silahla yine ekonominin üzerine gidecekler. Ama bunun çok ciddi tehlikesi vardır. En azından Sayın Babacan bu konuda ne düşünüyor çok merak ediyorum. Yatırım azalacaktır. Zaten tavana vuran işsizlik iyice artacaktır. Büyük bir ihtimalle birçok düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.