Erdoğan Ve Gani Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Erdoğan Ve Gani Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Resmi ziyaret amacıyla Kabil’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile ortak basın toplantısı düzenledi. İkili görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, mevkidaşı...

Resmi ziyaret amacıyla Kabil’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile ortak basın toplantısı düzenledi. İkili görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, mevkidaşı Gani ile bölgesel ve iki ülkeyi ilgilendiren dolu dolu bir görüşme yaptıklarını ifade etti. Erdoğan, Afganistan’ın 1920 yılında Türkiye’nin zor dönemlerinde yaptığı yardımı unutmayacaklarını hatırlatarak, kendilerinin de şu anda bu ülkenin sıkıntılarına destek olacaklarının altını çizdi. Uluslararası Destek Gücü'nün (İSAF) Afganistan’daki misyonunu bu yıl sonu itibarıyla tamamlayacağını dile getiren Erdoğan, buna rağmen Türkiye, ABD, Almanya ve İtalya güvenlik güçlerinin ülkede kalacağını kayd etti. Erdoğan bu süreçte Türkiye'nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğinden sorumlu olacağını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce İstanbul Süreci olarak adlandırılan Pakistan ve Afganistan sürecinin yeniden başlatılacağını haber verdi. Bunu çok önemsediğini aktaran Erdoğan, Afganistan ile Pakistan arasındaki anlaşmazlıklardan Türkiye’nin de sıkıntı çekeceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı özellikle terörle mücadele konusundaki dayanışmaya çok önem verdiklerini beyan etti. Cumhurbaşkanı, mevkidaşı ile yaptıkları görüşmede Türkiye’nin 2002 yılından sonra elde ettiği ekonomik kazanımlar konusundaki tecrübelerini de aktardığını dile getirdi.

MEVLANA EVİ İNŞA EDİLECEK

Cumhurbaşkanı, Mevlana Celaleddin Rumi'nin Afganistan’ın Belh şehrinde doğduğunu hatırlatarak söz konusu şehirde Mevlanı’ın evini yeniden inşaa edeceklerini kayd etti. Türk işadamlarının Afganistan’daki faaliyetlerini çeşitlendirmelerini istediklerini beyan eden Erdoğan, iki ülkenin başta gıda olmak üzere müşterek üretim yapabileceğini ifade etti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani de konuşmasında Türkiye ile olan ilişkilerinin gelişmesinden yana olduklarını söyledi. Bir soru üzerine Gani, Türkiye’nin Afganistan’a özellikle mayınların temizlenmesi konusunda destek olacağını ve bundan duyduğu memnuniyeti aktardı. Gani, yaralanan Afganistan güvenlik güçlerinin Türkiye’deki özel hastanelerde tedavi göreceklerini hatırlatarak bundan dolayı teşekkürlerini aktardı. Gani iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasını çok önemsediklerinin altını çizdi.

Sabah saatlerinde Afganistan’a gelen Erdoğan’ı Kabil Uluslararası Havalimanı’nda Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz ve Afgan yetkililer karşıladı. Havalimanından Kabil Devlet Başkanlığı Binası’na geçen Erdoğan için burada Devlet Başkanı Eşref Gani askeri karşılama törenle düzenledi.

Erdoğan’ın ziyaretine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik ediyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.