Erdoğan: Nerede Bir Hadise Varsa Türk De Orada Hazır

Erdoğan: Nerede Bir Hadise Varsa Türk De Orada Hazır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinin yabancı ülke topraklarında görevlendirilmesine karşı çıkanlara tepki gösterdi. Ekonomileri büyük devletlerin de dünyanın her yerinde kriz bölgelerinde operasyonlar yaptığına değinen...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinin yabancı ülke topraklarında görevlendirilmesine karşı çıkanlara tepki gösterdi. Ekonomileri büyük devletlerin de dünyanın her yerinde kriz bölgelerinde operasyonlar yaptığına değinen Erdoğan, büyük devletlerin vizyonunun bu olduğunu ifade etti.

Afganistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Kabil'de TSK'nın yönettiği Doğan Kampı'nda görev yapan askerlere hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1921’de Afganistan’a atanan ilk Türk büyükelçi olan Medine Müdafii Fahreddin Paşa’yla ilgili bir hikayeyi askerlerle paylaştı. Fahreddin Paşa’nın Kabil’de bir yangın çıktığında eline su kovası alarak söndürmeye koştuğunu ve yanındakilere ‘nerede bir hadise varsa Türk de orada hazır’ dediğini aktaran Erdoğan, “İşte Türk askerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, bizim subay, astsubay, uzman ve erlerimizin vizyonu budur.” dedi.

Osmanlı Devleti’nin büyük bir devlet olduğu için toprakları kadar, toprakları dışında da asker bulundurduğunu ifade eden Erdoğan, ekonomileri büyük devletlerin de dünyanın her yerinde kriz bölgelerinde operasyonlar yaptığına değindi. Erdoğan, Türkiye’nin tamamen büyük devlet vizyonuyla sadece ve sadece barışı tesis etmek için ulaşabildiği her yere kimi zaman yardım kuruluşları, kimi zaman da askeriyle ulaştığını dile getirdi.

Kobani’den Türkiye’ye sığınanlara ilk kucak açanın TSK olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bazı densizler çıkıp Mehmetçik’e taş atıyor olabilirler. Bazı alçaklar çıkıp Mehmetçik’e kurşun sıkıyor olabilirler. Barış için görev yaptığımız yerlerde bazıları çıkıp düşmanca tavırlar sergiliyor olabilirler. Dünyanın en büyük ve en kadim ordularından biri olan TSK, bu insanlık dışı saldırıların hiçbirine boyun eğmez, hiçbirinden etkilenmez ve vazifesini kararlılıkla yerine getirme idealinden asla vazgeçmez.” şeklinde konuştu.

ENVER VE CEMAL PAŞALARI DA ANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın birçok devlet başkanı ve başbakanının Afganistan’daki Türk askerinden övgüyle bahsettiğini belirterek, “Sizin birikiminiz, disiplininiz, özellikle de kahramanlığınız sadece Afganistan ve Türkiye sınırları içinde kalmıyor. Bütün dünyada takdirle ve gıptayla karşılanıyor.” dedi. Erdoğan, Türk askerinin burada yerel halkın ilgi ve teveccühüne de mazhar olduğunu vurguladı.

Afganistan’a 46 yıl sonra Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdiğini ve Kabil'deki yeni hükümetin görevi devralmasından sonra bu ülkeye ilk ziyareti yaptığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Afganistan’ın Türkiye nezdinde gerçekten çok müstesna bir yeri var. Osmanlı Ordusu subaylarından Cemal ve Enver paşalar Afganistan’ın bağımsızlığına kavuşabilmesi için gerçekten yoğun bir mücadele vermişlerdir. Hatta hem Cemal hem de Ever paşa, bu bölgede yürüttükleri mücadele esnasında şehit edilmişlerdi."

Erdoğan, Afgan halkının, Türkiye topraklarının işgali karşısında büyük teessür yaşayıp Kurtuluş Savaşı’na fedakarane verdikleri desteği de hatırlattı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.