Erdoğan, Keçiova Camisi'ni Ziyaret Etti

Erdoğan, Keçiova Camisi'ni Ziyaret Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cezayir'deki ikinci gününde Keçiova Camisi'ni ziyaret etti. Erdoğan ve eşi, camiye girişte yerel giysili çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Barbaros Hayrettin Paşa tarafından...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cezayir'deki ikinci gününde Keçiova Camisi'ni ziyaret etti.

Erdoğan ve eşi, camiye girişte yerel giysili çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Barbaros Hayrettin Paşa tarafından 1520'de inşa edilen ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonu yaptırılan Keçiova Camisi’ni gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı.

Burada Cezayir ziyaretini değerlendiren Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika başta olmak üzere dün ve bugün yaptığı görüşmelerde, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin değerlendirildiğini kaydetti. Cezayir’e geçen yıl başbakan olarak geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi Cumhurbaşkanı olarak Afrika’daki ilk ziyaretimi Cezayir'e yaptım. Cezayir’in çok ciddi bir değişim içerisinde olduğunu görüyorum.”

Cezayir ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 4,5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Erdoğan, çok kısa zamanda bu rakamın 10 milyar dolara çıkarılabileceğini kaydetti. Cezayir ile 500 yıl öncesine varan birlikteliğin olduğuna değinen Erdoğan, "Askerî, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda iş birliklerimizi geliştirebiliriz. Bizim 500 yıla dayanan bir birlikteliğimiz var. 2016, 500. yılı kutlayacağımız bir yıl olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Keçiova Camisi’nin iki ülkenin kültürel birlikteliğinin en önemli ispatlarından biri olduğunu söyledi. Erdoğan, caminin bulunduğu Kasaba bölgesinin restorasyonunun bir Türk firmasınca aslına uygun yapılmasının Cezayir'e farklı bir güç kazandıracağına dikkat çeken Erdoğan, iki ülke kardeşliğini şu sözlerle ifade etti: “Dünden bugüne nasıl geldiyse yarınlara da bunu aslına uygun olarak taşımakta büyük fayda var. Yaşasın Cezayir-Türkiye kardeşliği.”

KEÇİOVA CAMİİ 2 YIL SONRA ESKİ HÜVİYETİNİ ALACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl Cezayir'i ziyaret etmiş, bu sırada teknik problemler nedeniyle 2007'de ibadete kapatılan cami için restorasyon konusunda mutabakata varılmıştı. Eylül'de başlayan restorasyon çalışmalarının 2 yıl sonra tamamlanması ve caminin eski hüviyetine kavuşması bekleniyor.

Keçiova Camii 1520'de, Barboros Hayrettin Paşa tarafından inşa edilmişti. Hasan Paşa tarafından 1794'te büyütülen cami, 1830 yılında ise Fransız işgalinden sonra katedrale çevrilmişti. Cami, Cezayir'in 1962 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla yeniden ibadete açılmıştı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir ziyaretinin ardından Ekvator Ginesi’ne doğru hareket etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.