Erdoğan: Işid Petrol Kuyularını Tehdit Edince Trajedi Fark Edilmeye Başlandı

Erdoğan: Işid Petrol Kuyularını Tehdit Edince Trajedi Fark Edilmeye Başlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’deki trajedinin, IŞİD petrol kuyularını tehdit ettikten sonra fark edilmeye başlandığını söyledi.Letonya Üniversitesi’nde konuşan Erdoğan, Bağdat yönetimi ülke genelinde mezhep ve ırk...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’deki trajedinin, IŞİD petrol kuyularını tehdit ettikten sonra fark edilmeye başlandığını söyledi.

Letonya Üniversitesi’nde konuşan Erdoğan, Bağdat yönetimi ülke genelinde mezhep ve ırk ayrımını körükleyen girişimlerde bulunurken, Suriye’de 300 bin insan ölürken BM, AB ya da diğer ülke ve uluslararası kuruluşların hiçbir önlem almadığını ve bu trajediyi umursamadıklarını dile getirdi. Erdoğan, “Ne zaman ki IŞİD terör örgütü çıktı ve petrol kuyularını tehdit eder hale geldi, işte o zaman her iki ülkedeki trajedi fark edilmeye başlandı. O zaman ben şunu düşünüyorum: demek ki dert ölen insanlar değil, dert petrol. Acaba biz buradan ne kadar petrol elde edeceğiz…”

Irak’taki petrollerin ağırlıklı kısmının Batı dünyasına ait olduğunu ifade eden Erdoğan, “Batı’nın şirketleri oralara adeta sahip olmuştur.” dedi.

IŞİD, IRAK’TAKİ HUZURSUZLUĞU DEĞERLENDİRDİ

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa’nın doğusunda son derece önemli gelişmelerin yaşandığını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin yaşanan krizleri çok yakından izlediğini ifade etti. Krizlerin olduğu bölgelerin tüm dünyayı derinden sarsabildiğini dile getiren Erdoğan, bu bölgelerde yaşanan trajedilere dikkat çekti.

Irak’ta yaşananlar hakkında bilgi veren Erdoğan, bu ülkede işgalin ardından istikrarlı ve her kesimi kucaklayan bir yönetime kavuşamadığını ifade etti. Erdoğan, “Bağdat yönetiminin mezhepler ve etnik kökenler arasında yaptığı ayrım, Irak’ı huzursuz, bölünmenin eşiğinde bir ülke noktasına getirdi.” dedi. IŞİD adı verilen terör örgütünün bu huzursuzluğu değerlendirdiğine dikkat çeken Erdoğan, “Fakat IŞİD denilen bu terör örgütü nereden doğdu? Buna baktığımız zaman, doğuşu, bildiğiniz gibi El Kaide iledir. El Kaide Irak’ta iken IŞİD onun doğurduğu bir yapı oldu. Suriye’ye geçti. Suriye’de palazlandı, güçlendi. Daha sonra da tekrar Irak’a girişini yaptı.” dedi.

IŞİD’İN ELE GEÇİRDİKLERİ ABD’NİN IRAK ORDUSU’NA VERDİĞİ SİLAHLAR

Musul hadisesi üzerinde önemle durulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Maliki Ordusu, Musul’u terk ettiğinde ağır silahlar başta olmak üzere tüm silahları IŞİD’in aldığını dile getirdi. Erdoğan, daha sonra IŞİD’in operasyonlarını çok çok etkin hale getirdiğini belirtti ve Bağdat’a 50 kilometre mesafeye yaklaştığını ve ülkenin üçte birini ele geçirdiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu silahların, Amerika’nın Irak Ordusu’na verdiği silahlar olduğuna dikkat çekti.

KARA HAREKATI OLMADAN OLMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin hava saldırılarının IŞİD’i Irak’ta biraz caydırdığını fakat bunun kara harekatı ile tamamlanamadığı için herhangi bir yeri ele geçirme durumunun olamayacağını vurguladı. Erdoğan, “Kendinize ait olan yerleri de koruyamazsınız. Nitekim şu anda yaşanan da budur.” dedi.

IŞİD’in ülkedeki mağduriyetleri ve memnuniyetsizliği çok iyi istismar edip değerlendirdiğini ifade eden Erdoğan, terör örgütünün çok kısa süre içinde ciddi bir tehdit haline geldiğini söyledi. Erdoğan, “Ülkenin önemli bir kısmını kontrol ederken, onunu bu caydırıcı gücü sebebiyle oradaki halkların bir kısmı da bunlara katılma durumunda kaldı. Irak’ta farklı mezhepler arasında kanlı saldırılar olurken bu sefer de IŞİD terör örgütü acımasızca kan akıtmaya başladı.” diye konuştu.

Suriye’de ise uzun yıllardır devam eden baskı rejiminin, Kuzey Afrika’da ortaya çıkan Arap uyanışı kapsamında halkın protestolarına muhatap olduğunu hatırlatan Erdoğan, Suriye ve Irak rejimine yaptıkları uyarıların değerlendirmeye dahi tabi tutulmadığını dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.