Erdoğan: Işid Eli Kanlı Terör Örgütüdür

Erdoğan: Işid Eli Kanlı Terör Örgütüdür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kısa bir konuşma yaptı ve selefi radikal örgüt IŞİD’in eli kanlı bir terör örgütü olduğunu söyledi. Konsey’e ‘‘Sözlerimin başında değerli...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kısa bir konuşma yaptı ve selefi radikal örgüt IŞİD’in eli kanlı bir terör örgütü olduğunu söyledi.

Konsey’e ‘‘Sözlerimin başında değerli dostum Barack’a teşekkür ediyorum’’ diye seslenen Erdoğan, yabancı savaşcılar meselesinin yeni bir olgu olmadığını dile getirdi. Erdoğan, Türkiye’nin güney sınırlarındaki komşularının devlet yapısının çökmesi sonucu istikrarsızlık ve kaos ortamının oluştuğu, bunun da terör örgütlerine faaliyet alanları kazandırdığını dile getirdi. Erdoğan, ‘‘Bölge maalesef terörist savaşçılar için çekim merkezi haline gelmiştir’’ dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nde ‘yabancı savaşçılara’ yönelik alınacak tedbirleri içeren tasarının oylamasından sonra Konsey’e davet edilen ülke devlet başkanları ile başbakanları birer konuşma yaptı. Başkan Barack Obama’nın başkanlığında yapılan oturumda Erdoğan’da kısa bir konuşma yaptı. Türkiye’nin, Suriye’de krizin baş göstermesi üzerine bu konuda uluslararası topluma oluşabilecek tehdit konusunda uyarılarını defaatle dile getirdiğini hatırlatan Erdoğan, Suriye’de El Kaide’nin yeniden canlanıp, Şam rejiminin de desteği ile IŞİD adı altında bu örgütün palazlandığını söyledi. ‘‘IŞİD tehdidinin Irak’a yayılması ise konjektüreldir ve geçmiş hükümetin mezhepçi politikalarından beslenmiştir’’ diyen Erdoğan, bu tehdidin uluslararası birlik ve dayanışma ile üstesinden gelinebileceğini kaydetti.

Türkiye’nin yabancı savaşçılara karşı uzun zamandır tedbirini aldığını savunan Erdoğan, ancak bu Ankara’nın tek başına yürütebileceği bir mücadele olamadığını aktardı. Yabancı savaşcıların geldikleri ülkelere kendileri ile işbirliği yapmaları için uzun zamandır çağrıda bulunduklarını belirten Erdoğan, ‘‘Bu hususta ağır davranılmıştır. Tehdidin vehametinin anlaşılması üzerine nihayet son dönemde kaynak ülkeler bizimle bilgi paylaşmaya başladığını görmekteyiz’’ şeklinde konuştu.

Bu işbirliği neticesinde 6 bin 300 kişiye Türkiye’ye giriş yasağı koyduklarını anlatan Erdoğan, bini aşkın kişiyi de sınır dışı ettiklerini vurguladı.

Yabancı savaşçıları engellemek amacıyla alınan tedbirlerin, İslamofobik çevrelerce istismar edilmesine müsaade edilmemesini isteyen Erdoğan, daha sonra Türkiye’nin terör belasından yıllar yılı çektiği sıkıntıları hatırlattı.

‘‘IŞİD eli kanlı bir terör örgütüdür! Hükümetimiz bu yönde en başından beri gerekli hukuki tedbirleri almıştır’’ diyen Erdoğan, terörle mücadelede Türkiye’nin ulusal güvenliği ile insani ve bölgesel durumlar göz önüne alınarak gerekli adımları atacağını dile getirdi.

Türkiye’nin üzerindeki mülteci sorununun giderek arttığını aktaran Erdoğan, bir milyon 300 bin Suriyeli’den sonra geçtiğimiz hafta da 140 binden fazla Suriyeli Kürt mültecinin Türkiye’ye sığındığına işaret etti. Erdoğan, Irak’tan gelmeye devam eden 70 bin Ezidi’ye de Türkiye’nin geçici ev sahipliği yaptığını hatırlattı. ‘‘Tüm bu çabalarımıza rağmen, dayanışma beklentilerimize yeterince karşılık bulamamışken, haksız bir takım eleştirilere maruz kalmak bizi gerçekten de üzmektedir’’ diyen Erdoğan, Türkiye’nin bu konudaki kararlılığının sorgulanamayacağını söyledi.

Erdoğan, konuşmasının sonunda da yabancı savaşçıları engelleyebilmek için samimi bir şekilde uluslararası dayanışmanın gerekli olduğuna işaret etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.