Erdoğan: Değişiklikler Arasında Anayasa Değişikliği Gerektirecek Bir Unsur Yok

Erdoğan: Değişiklikler Arasında Anayasa Değişikliği Gerektirecek Bir Unsur Yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketi içinde yer alan değişiklikler içinde anayasa değişikliği gerektirecek bir unsur olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketi içinde yer alan değişiklikler içinde anayasa değişikliği gerektirecek bir unsur olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan’a ilk olarak pakete ilişkin eleştiriler, bazı grupların beklentileri soruldu. Paketi bütün beklentilere cevap verecek şekilde yaptıklarını söyleyen Erdoğan, "Şimdi ülkemizdeki filanca grup şunu bekliyor filanca şunu bekliyor dediğimiz zaman zaten bu beklentilerin sonu hiçbir zaman gelmez. Yani ülkemizdeki tüm inanç gruplarının kendilerine göre beklentileri vardır. Bunların sonu gelir iddiasında bulunmak yanlış olur. Ama ülkemizdeki gelişmeler birçok şeyleri beraberinde getirir. Burada da yaptığımız açıklamalarda bütün inanç gruplarının inançlarının teminat altına alınması herhangi bir ayrımcılığa gidilmemesi bunların hepsi onları ilgilendiriyor. Alevcisini de ilgilendiriyor Sünnisini de. Bütün inanç gruplarını Hristiyanlarıyla, Musevisiyle hepsini ilgilendiriyor. Bunları bir defa görmemezlikten gelmek çok yanlış olur. Bütün bunların yanında Nevşehir Üniversitesinin adını Hacı Bektaş Veli olarak konması bunların hepsi birer adım. Gerek yerel yönetimler gerek merkezi yönetimler yani bizler yine bu inanç gruplarına birçok taleplerinin fiili olarak karşılanmasında gerekli destekleri bugüne kadar verdik veriyoruz bundan sonra da vereceğiz. Bunda bir sıkıntı söz konusu değil." dedi.

"BELLİ BİR SABIR SÜRECİMİZ VAR ONDAN SONRA ADIMIMIZI ATARIZ"

Medyanın tutumuna da değinen Erdoğan, "Dikkat ediyorum da sağolsun medya yazılı ve görsel olarak çok iyi okudu gördü değerlendirdi. Çok iyi görmeyenler ki bunlar bir elin parmak sayısını bile bulmaz. Onlar da bardağın boş tarafında kaç santim var ona bakıyor onu incelemeye çalışıyor. Yav şu yapılanları görün bir defa bunları değerlendirin. Bu ülkede örneğin seçim yasası ile alakalı olarak düşündüklerimiz çok önemli bir şey. Durmadan kuru sıkı atıyorlardı. İşte bilmem baraj yüzde 10 barajı düşürülsün. Buyurun size 3 tane alternatif sunuyoruz. Bir mevcut iki yüzde 5 daraltılmış 3 barajı tamamen kaldıralım dar bölge. Bakın şimdi hemen ona da saldırıya başladılar. Bu işte onların işine yarar. Tamam da yani senin işine yarayanı söylüyorsun ben sana üç tane alternatif sunuyorum bu alternatifin üzerine konuşmuyorsun. Benim bu sunduğum alternatifler bugün dünyanın en gelişmiş demokrasileri olan ABD’de İngiltere’de Avrupa da uygulanıyor. Gelin bunların üzerinde mutabık kalalım. Ona göre adım atalım. Ama mutabık kalmadığımız zaman o zaman biz ne yapacağız. Kendimiz kararımızı vereceğiz ona göre adımımız atacağız. Bu mevcut durum mu olur daraltılmış bölge mi olur dar bölge mi olur. Belli bir sabır sürecimiz var ondan sonra da bunun adımını atacağız.”şeklinde konuştu.

Bir diğer konunun ise anadilde eğitim olduğunu belirten Erdoğan, "Aynı şekilde yine şu andaki attığımız adımlar da özel okullarda anadil konusu. Bu çok önemli. Bu adımı atarak biz yine hangi anadilde olursa olsun eğer özel okulunu kuruyorsan kur o dilde orada eğitimini öğretimin yap. Orada belirlenecek olan mevzuatla Türkçe dersler verilmeye devam edilecek. Buna benzer burada atılmış bu kadar önemli başlıklar var. Bunların kanunla yapılacak olanları var bizim idari olarak yapacak olduklarımız var. Bunları da süratle uygulamaya sokmanın gayreti içerisinde olacağız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "BDP’ye göre çözüm süreci tıkandı ve bu paket yeterli değil. Şiddete bulaşmamış terör örgütü üyelerine yönelik adımlar bekleniyordu bu pakette. Bir adım söz konusu olabilir mi bundan sonra için?” şeklindeki soruyu şöyle cevapladı: "Bunların hiçbirinin yasa ile alakası yok. Şiddete bulaşmamış olanlar vs..Biz üçüncü paketi yaptık 4 paketi yaptık. Bunların hepsi yargıda olan süreçtir zaten. Yargıda olan süreç de zaten bunların içerisinden çıkacak olanlar cezaevlerinden çıkmaktadır ama çıkmaması gerekenler de çıkmamaktadır. Tutukluluk halleri devam etmektedir. Bunlar belirli bir süreç içerisindedir. Yargı süreci devam ediyor. Biz kalkıp da yargı süreci içerisinde olanlara böyle bir hazırladığımız paketle çözüm bulmayı eğer demokratik bir paket olarak anlamaya kalkarsak bunun getirisi götürüsü millet nezdinde ne olur bunu da iyice değerlendirmek gerekir."

"MUHALEFET BÖYLE BİR UZLAŞMANIN GAYRETİ İÇERİSİNDE DEĞİL"

Yasal değişikliklerin anayasa değişikliği de gerektireceği iddiaları da sorulan Erdoğan, "Mevcut değişiklikler arasında anayasa değişikliği gerektirecek hiç bir unsur yok. Biz buna inanarak yola çıktık. Çünkü anayasa ile alakalı olanlar şu anda yeni anayasa başlığı altında yapılan çalışmalar var. Orda da benim teklifim var, 59 tanesinde mutabık kaldık. Çalışmalar devam etsin bu 59 maddeyi meclisten geçirelim. Mutabıkız çünkü. Bu anayasa değişikliği olarak gerçekleşsin. Biz daha ne yapacağız. 326 milletvekili ile biz 3 kişi ile komisyonda temsil ediliyoruz onlar yaklaşık 220 milletvekili olarak 9 milletvekili ile temsil ediliyor. Bu kadar uzlaşmacı yaklaşım içerisindeyiz. Ama muhalefet böyle bir uzlaşmanın gayreti içerisinde değil. Muhalefet devamlı ipe un ser, süreyi uzat. Bunlar yaklaşık bir sene önce bitirilecekti. Ama bitirilemiyor. Bitirmek de istemiyorlar. Kendi aralarında ana muhalefet vekilleri çatışıyor. Anayasa ile çözülebilecek olanları zaten çalışmalar içersinde çözebilirsek çözeriz. Diğerlerini de arkadaşlarımız yine gruplarla görüşürler, anayasa noktasında beraber yapalım derlerse yaparız.” diye kaydetti.

"BENİM İÇİN HALKIMIN NE DEDİĞİ ÖNEMLİ"

Erdoğan, BDP’nin seçim paketi eleştirisine yönelik bir soruya ise "Benim için halkımın ne dediği önemli. Onların söyledikleri çok da önemli değil. Bu iş için aylardır çalıştık, bu bizim 11 yıl önce programımızda, son kongremizde yer alan vaatlerimizdir. Biz bunları sosyal siyasal hadiselerin gelişimine de uygun değerlendiriyoruz. Halkımızdan aldığımız talepler doğrultusunda değerlendirdik ve bu şekilde açıkladık. Ama ne dedik bu ne ilktir ne de sondur. Gelecekte daha başka paketler de oluşur açılabilir." şeklinde cevap verdi.

Bir başka soru üzerine Kılıçdaroğlu’nun 'baraj yüzde 3’e insin' önerisini de değerlendiren Erdoğan, "Kusura bakmasın. Ben milletimin nabzını kamuoyu araştırmalarıyla her şeyiyle, tuttum. Biz akşamdan sabaha konuşmuyoruz, beyefendi akşamdan sabaha konuşanlardandır." dedi.

Bakanların belediye başkanları adaylıkları ve kabine revizyonu için "Herşey olabilir." diyen
Erdoğan, Cumhurbaşkanının konuşmasını ise "Gayet güzel hazırlanmış. Ülkemizin iç ve dış politikasını, bölgedeki gelişmeleri ele alan konuşmaydı. Ekonomik konularla alakalı tavsiyeleri de ele alan konuşmaydı. Katılıyorum." diye değerlendirdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.