Erdoğan: Çözüm Sürecini Hazmedemeyen Gruplar Var

Erdoğan: Çözüm Sürecini Hazmedemeyen Gruplar Var
Türkiye’deki çözüm sürecini hazmedemeyen gruplar olduğunu söyleyen Erdoğan, “Özellikle bölücü terör örgütü burayı tıkamak için, önünü kesmek için, uzantısı olan siyasi partinin de ne yazık ki bu istikamette gayretleri sebebiyle...

Türkiye’deki çözüm sürecini hazmedemeyen gruplar olduğunu söyleyen Erdoğan, “Özellikle bölücü terör örgütü burayı tıkamak için, önünü kesmek için, uzantısı olan siyasi partinin de ne yazık ki bu istikamette gayretleri sebebiyle bazı sıkıntılar yaşanıyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları cevapladı. Hükümetin çözüm süreci ile ilgili yeni bir taslak üzerindeki çalışmasını tamamladığını hatırlatan Erdoğan, sürecin daha da güçleneceğine inandığını söyledi. Erdoğan, “İnanıyorum ki tüm halkımız, milletimiz; çözüm süreci noktasında ittifak halinde. Ama buna tüm sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin de destek vermesi süreci çok daha güçlü kılacaktır.” ifadelerini kullandı.

“KIRIMA’ EL KONMASINI KABUL ETMEDİĞİMİZİ SÖYLEDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, “Kırım’da Rusya’nın oraya el koyma konusu, burada bizim tarihi haklarımız vs. gibi yaklaşımlarını bizler kabullenmediğimizi kendilerine ifade ettik. Bunu defaatle Sayın Putin’e de söyledim. Kırım nüfusunun yüzde 14’ü Kırım Tatarıdır.” dedi.

Türkiye’nin, NATO ülkesi olarak bu noktadaki kanaatlerinin Cardiff Zirvesi’nde sonuç bildirgesinde yer aldığını dile getirdi. Bölgenin barış havzası olarak devam etmesi gerektiğini Ukrayna ve Rusya liderleriyle paylaştığını ifade eden Erdoğan, “Bu tür el koymaların, oralarda kan-gözyaşı dökmenin hiçbir anlamı olmadığını kendilerine de ifade ettik.” dedi. Erdoğan, barış sürecinin sürekli olup Ukrayna üzerinde farklı tasarruflar yapılmamasını temenni ettiklerini dile getirdi.

“SİYASİ TAVIR TAKINILMASA 3-4 FASIL AÇARIZ”

Türkiye’nin 50 yıllık AB sürecinde sürekli oyalandığını ifade eden Erdoğan, bu süreçte yaşadıkları zorlukları ise ‘oyun esnasında ortaya çıkmış yeni şartlar’ olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Letonya’nın 2015’in ilk 6 ayında üstleneceği dönem başkanlığı sürecinde, ‘mevcut üyeler içerisinde siyasi bir tavır takınılmazsa’ 3-4 faslın açılabileceği inancında olduklarını ifade etti. Erdoğan, bunun için AB ve dışişleri bakanlarının AB üyesi ülkelerle yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

AB üyesi Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye ile müzakerelerde tüm fasıllara bloke koyacaklarını açıklamıştı. Türkiye’nin, AB üyesi ülkeler arasındaki Rum Kesimi ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ise kendisine sığınan mültecilerin korunması konusunda Türkiye’nin çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 2015’te AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak Letonya’nın, komşuluk politikalarına önem verdiğini anlattı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.