Erbakan Konya’ya vefa borcunu ödedi 

Erbakan Konya’ya vefa borcunu ödedi 

Saadet Partisi YİK Üyesi Lütfi Yalman, “Konya’da motor ve traktör fabrikası, Ilgın Şeker, Karaman tekstil ve bisküvi, Ereğli tekstil ve benzeri birçok fabrika kuruldu. Erbakan Hoca, bu hizmetlerle hem Konya’ya hem de Türkiye’ye vefa borcunu ödüyordu” dedi

Milli Görüş lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 11. yılında hayırla anılmaya devam ediyor. Merhum Erbakan’ın dava arkadaşı, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Lütfi Yalman, Erbakan Hocayı ve Konya’yı anlattı. Yalman, Konyalıların Erbakan’ı kısa süre içinde bağrına bastığını, Erbakan’ın da siyasi hayatı boyunca her zaman Konya’ya ayrı bir önem verdiğini ifade etti. 

“BU İMANLI ADAMA SAHİP ÇIKMAK GEREKİR”

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Lütfi Yalman, “1998 yılı idi. Erbakan Hocamız Altınoluk’ta gençlik çalışmaları ile ilgili yaptığı bir sohbet esnasında, ‘Bak Lütfi, biz Konya’yı, Konya da bizi bilmezdi. Büyüklerimiz bizi çağırdı ve ‘Konya’ya gidecek ve siyasi harekâtı Konya’dan sen başlatacaksın. Allah yardımcın olsun’ dediler. Ve bize bir vazife verdiler. Yanımıza da Mustafa Albayımızı manevi görevli olarak verdiler’ demişti. Bu cümleler beni 1969’a götürdü. 14 yaşında Konya Karaman’da imam hatip talebesi olduğum zamanlarda, buğday pazarında yapılan bir mitingde nur yüzlü, ve en babayiğit kişi olarak Necmettin Erbakan’ı ilk defa gördüm. Duruşundaki vakar, yüzündeki tebessüm dikkat çekici idi. Hocalarımız, çevremizdeki insanlar hep ondan bahsediyordu. Köydeki evlerimizde, ‘Önce Ahlâk ve Maneviyat’ ‘İmanlı Türkiye için oylarını Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a ver’ afişleri asılı idi. Fakat beni Erbakan konusunda asıl etkileyen; son Osmanlı medreselerinde okuyan ‘Molla Abdullah’ dedemin; ‘Bu adam imanlı adam, Türkiye’yi kurtarır. Buna sahip çıkmak lazım’ sözü olmuştu” dedi.

adsiz-001.png

İLK DEFA BİR SİYASETÇİ “ESSELAMÜ ALEYKÜM” DİYORDU 

Yalman, daha sonra şunları söyledi: “Erbakan’ın imam hatip okullarından, ahlâk ve maneviyattan bahsetmesi, tanıdığımız hocaların, Allah dostu diye bilinen muhterem zevatın onu sahiplenmesi imam hatipliler ve dini hassasiyeti olan Konyalılar üzerinde müthiş bir tesir yapmıştır.

Konya’nın o zamanki manevi direklerinden dişçi Mehmet Efendi’nin ifadesi ile: ‘Konya’nın ve Türkiye’nin üzerine Erbakan güneşi doğuyordu.’ Konya’da çok güzel bir manevi hava oluşmuş, imam hatipliler ve yüksek İslam enstitüsü talebe ve hocaları arı gibi çalışıyordu. Bir siyasetçi miting meydanlarında konuşmalarına ilk defa ‘esselamü aleyküm’ diyerek başlıyordu.”

adsiz-002.png

KONYALI ONU TEK BAŞINA PARTİ OLARAK GÖRÜYORDU 

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Lütfi Yalman, “Çok yoğun bir çalışma, bu manevi havanın neticesinde Konya halkının Erbakan’ı benimsemesi ve sahiplenmesi ile üç milletvekilliğinden daha fazla bir oy alan Necmettin Erbakan milletvekili seçilmiş oldu. Konyalı onu ‘Tek başına bir parti’ gibi görüyordu. Ama o, yine de: ‘Eşref Edip, Necip Fazıl’ gibi tanınmış isimlerle MNP’yi kurmuştu. Bu partinin kurucusu Sultan Fatih, Sultan Selim, Sultan Hamid ve Gelenbevî Hazretleri’dir” demişti. Bu ifadeler, o günün Konyalısının inancını cûş-u hurûşa ve galeyana getirmişti. Öyle ya; ‘tek çiçekle bahar mı olurmuş’ diyenlere, “Her bahar bir çiçekle başlar” demişti. Milli Nizam Partisi’nin kapatılması Konya’da ciddi bir reaksiyona sebep oldu. Bu hareket, manevi baskılara karşı bir ‘Direniş Hareketi’ olarak algılandı. Arkasından MSP kuruldu. MSP, Konya’nın bütün ilçelerinde kısa zamanda teşkilatlandı. Artık herkes Erbakan’dan ‘Hoca’ diye bahsediyordu.

1973 seçim çalışmaları başladığında Hocamızın ‘Mustafa Albay’ı’ Konyalının da ‘Deli Albay’ını iyice tanımıştık. O, konuşma yapılacak yerlere Hocamızdan önce gider, Hocamız gelene kadar konuşma yapar, Hocamız geldikten sonra diğer bir köy veya beldeye geçerdi. Öyle ki; bazı köylerde (Hadim / Eğiste gibi) gecenin saat 12’sine kadar Hocamız gelinceye kadar konuşurdu. 12 Ocak 1973’te “Millî Gazete” kurulmuştu ve artık imanlı gençlik ondan besleniyordu. 1973 seçim mitingi öncesi Hocam abdest alıyor, ben de havlu tutuyordum. Hoca’nın abdest dualarının tamamını okuması beni çok etkilemişti. O gün miting meydanında Hocam; “İçi saman dolu kuş yerine, biz kuşun canlısını istiyoruz” demişti. 1974’te MSP/ CHP hükümetinin kurulması, menfi propagandalar nedeniyle tedirginlik oluştursa da; açıklanan hükümet programı, imam hatiplerin orta kısmının açılması, imam hatip, yüksek İslam enstitülerinin ve Kur’an kurslarının sayılarının artması, çiftçiye, esnafa, sanayiciye destekler halkı memnun etmiş, rahatlatmıştı. Kıbrıs Barış Zaferi ise ayrı bir memnuniyet oluşturmuştu. Bütün bu gelişmelerle birlikte tedirginlik kaybolmuş, yeniden toparlanmaya sebep olmuştu” şeklinde konuştu. 

adsiz-003.png

ERBAKAN HOCA KONYA’YA VEFA BORCUNU ÖDÜYORDU 

“Konya ve Türkiye, siyasette yeni bir bakış ve yeni bir anlayışla karşılaşmıştı. Siyasete nezaket ve seviye gelmiş, yeni kavramlar siyasi arenaya düşmüştü” diyen Yalman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esselamü aleyküm’ ‘Milli Görüş’,  ‘renksiz görüş’ ‘Horoz dövüşü’ ‘AB gavur âşıklığı’ ‘Montaj değil, yerli sanayi’ ‘Şahsiyetli dış politika’ ‘sanayide milli hamle’ gibi nice efsane sözler ilk defa Türkiye siyasetinin gündemine düşmüştü. Yüzünü sadece AB’ye ve Batı’ya dönen siyaset, Erbakan Hoca ile Doğu’ya ve Kâbe’ye bakmayı öğrendi. 1974’e kadar Türkiye’den Doğu’ya, İslam ülkelerine hiç uçak seferleri yapılmıyordu. Ancak İsrail’e, Tel Aviv’e uçak seferleri vardı. Erbakan Hoca’nın gayret ve dirayeti ile İslam ülkelerine uçak seferleri başlatıldı. Türkiye’de FKÖ ilk defa büro açtı, bütün İslam ülkelerinde de bürolarının açılmasına öncülük etti. MSP/CHP hükümeti yıkıldı, Milliyetçi Cephe hükümetleri kuruldu. Türkiye’nin ağır sanayi hamlesi başladı. Türkiye; şeker, çimento, kâğıt, tekstil fabrikaları ile adeta donatılıyordu. Konya’da motor ve traktör fabrikası, Ilgın Şeker, Karaman tekstil ve bisküvi, Ereğli tekstil vb. fabrikaları kuruldu. Erbakan Hoca, bu hizmetlerle hem Konya’ya hem de Türkiye’ye vefa borcunu ödüyordu. Erbakan Hocam artık ‘biz bilmezdik’ dediği Konya ile bütünleşmişti.”

ERBAKAN BİR CİHAT HAREKETİ BAŞLATMIŞTI 

1977 seçimlerinden de bahseden Lütfi Yalman, “Çalışmalar başladı. Yahyalılı ‘Hacı Hasan Efendi’ Konya’da kalabalık bir sohbette şunları söyledi: ‘Konyalılar, Erbakan Hocamıza sahip çıkın. Ona bu vazife; Ravza-i Mutahhara’da, İslam büyüğünün huzurunda, Mehmet Zahit Efendi ve Sami Efendi tarafından verildi. Rabbim bize de şahit olmayı nasip etti. Haberiniz olsun.” dedi. Yalman, son olarak şunları ifade etti: “Demek ki Erbakan Hocamız; bu manevi kıyamı ve Hakk’ı hakim kılmayı hedefleyen bir cihat harekâtı başlatmıştı. Ve biz anladık ki; Erbakan Hocamız ve Milli Görüş Harekâtı; yıkılmış bir imparatorluğun, parçalanmış bir İslam coğrafyasının, benliğinden, tarihinden, mukaddesatından, ahlaki ve manevi değerlerinden uzaklaştırılmış nesillerin ve evlatlarının yeniden uyanışı ve şahlanışı için bir ihtiyaçtan doğmuştur.

Ve anladık ki; Yozlaşan, Hakk’tan ve halktan kopan, emperyalizm ve Siyonizm’in güdümünde yürüyen bir siyaset ve yönetim anlayışının Türkiye ve İslam coğrafyasındaki ifsadatını ve tahribatını durdurmak için zaruretten ortaya çıkmış bir ihlas, ıslah ve cihat harekâtıdır. Allah, rahmet eylesin. Hocamızın mekanı cennet olsun.”

EMRE ÖZGÜL 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.