Ensara yakışmadı!

Ensara yakışmadı!

Konya İl Göç Müdürlüğü geçici süreliğine Konya'da yaşayan yaklaşık 24 bin Suriyelinin kimliğini iptal etti.

Konya İl Göç Müdürlüğü geçici süreliğine Konya'da yaşayan yaklaşık 24 bin Suriyelinin kimliğini iptal etti. İptale gerekçe olarak ise kimliklerin güncellenmesi gösterildi. Çoğu yaşlı, çocuk ve hamile Suriyeliler, yaklaşık 3 ay süre ile sağlık ve diğer imkânlardan yararlanamayacak.

Suriye'deki savaşın üzerinden 7 yıl geçti. Baskı ve zulümler sebebi ile milyonlarca Suriyeli öldürülürken, milyonlarca Suriyeli de göç etmek zorunda kaldı. Suriyeli yaklaşık 4 milyon mülteciye kucak açan İslam aleminin umudu Türkiye oldu. Suriyeliler'in çoğunlukla yaşadığı illerin arasında Konya'da yer aldı. Resmi rakamlara göre şehirde 108 bin Suriyeli bulunuyor. Resmi olmayan rakamlarla bu sayısı 125 bine dayanıyor. İl Göç Genel Müdürlüğü'nün almış olduğu bir karar Konya'da yaşayan Suriyeliler'in yaklaşık 4'te birini mağdur etti. Genel Müdürlükten gelen talimat doğrultusunda Konya İl Göç Müdürlüğü 24 bin Suriyeli'nin kimliğini geçici süreliğine iptal etti. İptal etme işlemi ise habersiz gerçekleştirildi. Suriyeliler, kimliklerinin devre dışı kaldığını hastaneye ve eczaneye gittiği zaman öğrendi. Kimliklerinin iptal edildiğini duyan Suriyeliler, İl Göç Müdürlüğü önünde yoğunluk oluşturdu. Hasta olan yaşlılar, çocuklar ve hamileler kimlikleri iptal olduğu için sağlık imkânlarından yararlanamıyor. Sürekli ilaç kullanması gereken Suriyeliler, ilacını temin edemediği için hastalığı ile mücadele ediyor. Doktorlar, acil hasta olsa bile kimlikleri olmadığı için Suriyeliler'i tedavi etmezken, eczaneler de doğal olarak ilaç veremiyor. Alınan bir bilgiye göre İl Göç Müdürlüğü, Suriyeliler'i kimliklerini güncelleme konusunda uyardı. Suriyeliler de bu uyarıya uymadığı için böyle bir yöntemin tercih edildiği belirtildi. 

36286688_2209368425961948_156514316277776384_n.jpg

YAŞLILAR VE BEBEKLER ZORDA!

Alınan bilgilere göre İl Göç Müdürlüğü gün içerisinde en fazla 300 Suriyeli'nin kimliğini güncelleyebiliyor. Müdürlük çalışanları hiç bir iş yapmadan sadece kimlik güncellemesi yapsa bile bu işlem en az 80 gün içinde bitirilebiliyor. 24 bin Suriyeli mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. İlkel bir yöntem ile güncelleme yapılması ise tepkilere neden oldu. Yaşlıların ve özellikle bebeklerin zorda kaldığı bilinirken, İl Göç Müdürlüğü'nün de bu işlemleri randevu sistemi ile yapması gerektiği gün yüzüne çıktı. 24 bin Suriyeli'nin değil de günde 300 Suriyeli'nin bilgileri dahilinde kimliklerini iptal ederek işlemin uygulamaya geçirilememesi olayın boyutunu ayrı bir noktaya taşıdı.

36289560_2209367725962018_4965878923217862656_n.jpg

KEŞKE YAZILI KAĞIT VERİLSEYDİ!

İl Göç Müdürlüğü'nün güncellemeye önlem almadan işlem yapması mağduriyet oluşturdu. Hastaneye giden Suriyeliler muayene olamadı ve eczaneden de ilaç alamadı. İl Göç Müdürlüğü'nün çözüm olarak kimlikleri iptal edilen Suriyeliler'e en azından kimlikleri devre dışı da kalsa, sağlık hakkından yararlanabilecekleri yazılı bir kağıt vermemesi de yapılan işlemin ne kadar öngörüsüz yapıldığını ortaya çıkardı. İl Göç Müdürlüğü, yine alınan bilgilere göre "Hasta olan Suriyeliler'e öncelik verilecek" dedi. Fakat Suriyeliler karşılarında konu ile ilgili bir muhatap da bulamadı oluşan binlerce sıralık kuyruktan da aşamadı. Ayrıca İl Göç Müdürlüğü'nün önünde yoğunluklar da oluşuyor. Suriyeliler, işlemlerinin çözülmesi için gece saat 12.00'dan itibaren İl Göç Müdürlüğü önünde sıraya giriyor. Bazı Suriyeliler de müdürlük önünde yatıyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum