Engelliyi düşünmüyorlar

Engelliyi düşünmüyorlar

Mağazaların girişlerine rampa yapılmadığı için engellliler rahat bir şekilde alışveriş yapamıyor. Kaldırım ortalarında bulunan elektrik trafoları, bilboardlar, çöp kutuları da engelliler için büyük sorun teşkil ediyor

Engellilerin en büyük sorunu şehirlerin onlar için erişilebilir olmaması. Ne kamu binaları ne kaldırımlar ne de ulaşım araçları engellilere yeterince uygun. Belediyeler ve kamu kurumları engelliler için bir takım düzenlemeler yapıyor. Ancak düzenlemeler yetersiz kalıyor. Mevlana Caddesi üzerinde ve şehrin diğer pek çok noktasında bulunan mağazaların girişlerine rampa yapılmadığı için engelliler rahat bir şekilde alışveriş yapamıyor.
 
engelli-konya,.jpg
 
Fotoğraftaki engelli bayan, tekerlekli sandalyesiyle ayakkabı mağazasına giremedi. İçeriye giremediği için mağaza görevlileri ayakkabı çeşitlerini dışarıya çıkardı. Bu görüntü dikkat çekti. Öte yandan çoğu kaldırımda engelliler için işaret taşlarının olmayışı, kaldırım farklarının yüksek oluşu ve kaldırım ortalarında bulunan elektrik trafoları, bilboardlar, çöp kutuları engelliler için büyük sorun teşkil ediyor. Kaldırımlara park edilen araçlar ise engellilerin yürüme alanını tamamen yok ediyor. Engelliler daha çok ilgi istiyor. Konuyla ilgili konuşan bir engelli, "Kaldırımlarda yürürken düşme tehlikesi yaşıyorum. Kaldırımların bölünüp yeni kaldırıma bağlanma noktasında ne yazık ki bizler için geçiş güzergahları yapılmamış. Kaldırımlar ikiye bölünmüş arasından site yolu geçiyor ve kaldırıma çıkacağımız bir rampa yapılmamış. Engelli yerlerine arabalar park ediliyor. Kaldırımların orta yerinde ne yazık ki ya elektrik trafoları var, ya kaldırım ortasında ağaçlar var. Ya trafoya çarpıyoruz ya da ağaca çarpıyoruz. En mühimi de bazı duyarsız vatandaşlar araçlarını kaldırıma park ediyor. Bu sebepler birleşince engelli bir vatandaşa daha çok engel oluşturuluyor.Vatandaşların daha duyarlı olması gerekiyor. Bu engellerle karşılaştığımızda yola devam edemiyoruz ve sürekli tedirgin oluyoruz" diye konuştu. 
KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.