Enflasyonu benzin yaktı!

Enflasyonu benzin yaktı!

Enflasyon kasımda benzin ile gıdadaki düşüşle 14 ayın dibine indi. % 6,37'lik enflasyonu TÜİK, tarihinde ilk kez 17 dakika erken açıkladı.

Enflasyonu kasımda kış sebzelerindeki bollaşma ve benzin fiyatlarındaki indirim düşürdü. Böylece yıllık enflasyon yüzde 6,37 ile 14 ayın en düşük rakamını gördü. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün dün açıkladığı verilere göre kasımda aylık tüketici enflasyonu yüzde 0,38 artarak yüzde 0,91 olan beklentinin altında kaldı. Üretici enflasyonu ise yüzde 1,66 arttı, yıllık ÜFE yüzde 3,60 oldu. Enflasyondaki sürpriz ekonomistlerin Merkez Bankası ’nın aralık toplantısında faiz indirimi beklentilerini arttırdı. Ekonomistlerin politika faizleri için öngörüsü 25 baz puanlık indirim. Ayrıca enflasyonun yılsonunda Merkez’in yüzde 7,4 olan beklentisinin altında kalacağını da gösterdi.

Kurban bayramı’nın etkisiyle tavuk eti yüzde 4 ucuzlarken sebzelerdeki düşüş yüzde 20’leri buldu. Benzin yüzde 4,11, mazot ise yüzde 3,3 ucuzladı. Vergi artışlarının yansıtılmadığı ve Türkiye’nin en büyük Autoshow’unun gerçekleştirildiği kasımda otomobil fiyatlarında da yüzde 5 indirim yaşandı. Bu üç kalem ulaştırma grubunda aylık enflasyonu yüzde 0,97 geriletti ve bunun enflasyona azaltıcı etkisi 0.16 puan oldu. Giyim ise enflasyonu 0.43 puan arttırdı.

17 dakika erken açıkladı
TÜİK tarihinde ilk kez enflasyon rakamlarını ilan ettiği saatten 17 dakika erken açıkladı. Her ay saat 10.00’da açıkladığı rakamları bu kez 09.43’te açıklayan TÜİK’in Başkanı Birol Aydemir sistem güvenliğinde açık olduğunu ve bunu bulmaya çalıştıklarını söyledi. Sistemdeki hatayı tespit ettiklerinde, bunu samimi olarak kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Aydemir, “Ön tespitlerimiz var” dedi. Aydemir TÜBİTAK ’tan da bir ekibi çağırdıklarını açıkladı.

Zam bekleyene kötü haber
Enflasyon oranına göre yeni yıl zamları belirlenen çalışanları enflasyon üzecek. Aralıkta da düşük gelmesi beklenen enflasyonun yüzde 6,9’dan daha yukarı olması öngörülmüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.