‘Enflasyon düzeltmesi   yılda bir kez yapılmalı’

‘Enflasyon düzeltmesi yılda bir kez yapılmalı’

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdil Erdal, ‘enflasyon düzeltmesi’ hakkında açıklamalarda bulundu

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdil Erdal, enflasyon muhasebesinin yılbaşında ‘enflasyon düzeltmesi’ adı altında uygulamaya konduğunu ve her yıl üç dönem geçici vergi beyannamesi ekinde bilançonun ilave olarak istendiğini, bu durumun meslektaşları açısından oldukça yoğun bir iş yükü getireceğini ve meslek mensuplarının sosyal hayattan uzaklaşacağını belirtti.

ALTYAPILAR SİSTEME UYGUN DEĞİL

Başkan Abdil Erdal konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Enflasyon muhasebesi, 31.12.2023 tarihi itibariyle enflasyon düzeltmesi adı altında yürürlüğe girmiştir ve her yıl üç dönem geçici vergi beyannamesi ekinde bilanço talep edilmektedir. Bu durumda, gelir ve kurumlar vergisi dönemleri de dâhil olmak üzere yılda dört dönem bilanço hazırlanması gerekmektedir. Bu kapsamda geçici vergi dönemlerinde bilanço istenmesi, doğru bir uygulama değildir ve uygulanması da sistem açısından oldukça zordur. Ülkemizde, birçok mükellefin altyapısı bu sisteme uygun değildir. Bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini kapsayan bu uygulamanın sürdürülebilirliği mümkün görünmemektedir. Bu uygulama yürürlüğe girerse, birçok mali müşavir mesleki anlamda zorda kalacaktır. İş yükü altında ezilen meslektaşlarımız, bürolarından çıkamaz hale gelecek, daha fazla çalışmak zorunda kalacak ve sosyal hayatları riske edilecektir. Bu uygulama, muhasebe ofislerini çalışamaz hale getirip, mali müşavirler arasında infiale yol açacaktır” dedi.

MALİ MÜŞAVİRLERİN GÖRÜŞLERİ ALINSIN

Erdal şu görüşleri dile getirdi: “Enflasyon muhasebesi uygulaması, yılda bir kez beyan edilen gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi ile birlikte verilirse, bilanço değerlerinin doğru hesaplanmasına ve ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, uygulamanın basitleştirilmesi ve enflasyon muhasebesi uygulamasının üst birliğimiz TÜRMOB ve Mali Müşavir Odalarımızın görüşleri alınarak gelir ve kurumlar vergisi beyan döneminde yapılmasını talep ediyoruz.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.