Enerji güneşten

Enerji güneşten

Yüzlerce durak enerji ihtiyacını panellerden karşılıyor. Şehrin farklı noktalarında bulunan otobüs ve tramvay durakları, güneş panelleri sayesinde aydınlanıyor. Sistem diğer illerdeki belediyelere örnek oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyeleri, aydınlatma maliyetlerini düşürmek için arayışa girdi. Belediyeler parkları, caddeleri, sokakları, durakları ve kurumları paneller sayesinde aydınlatıyor. Belediyeler bu sayede enerji maliyetlerini ciddi oranda düşürüyor. Güneş enerjisinden elektrik üreten Neva Solar Enerji Sistemleri ve Renk Grup, güneş enerjili otobüs durağı tasarladı.

DURAKLAR ENERJİ ÜRETİYOR

Kullanım olarak tamamen şebekeden bağımsız çalışan bu duraklar, enerji ihtiyacını kendisi karşılıyor ve tüm enerjisini üzerindeki güneş panellerinden alıyor. Galvanizli çelikten yapılan duraklarda, kendi enerjisini karşılayan çift taraflı ışıklı reklam panoları ve led ekranlar bulunuyor. Ayrıca durakların aydınlatılmasını sağlıyor. ATUS sistemi ile yolcular otobüslerin hangi durakta olduğunu, kaç dakikada bulundukları duraklara geleceğini bu led ekranlardan takip edebiliyor. Türkiye'de bu uygulamayı ilk yapan ve referans olan Konya Büyükşehir Belediyesi, bin adet güneş enerjili otobüs durağı uygulamasını envanterine kattı.

5-1.20160221120049.jpg

DURAK PROJESİ ÖRNEK OLDU

Durakların güneş enerjisiyle aydınlatılması projesinin mimarlarından Neva Solar Enerji Sistemleri Genel Müdürü Hüseyin Ateş, projenin diğer illerdeki belediyelere örnek olduğunu söyledi. Ateş, “Türkiye'de örnek teşkil ederek diğer belediyelere referans olmaktadır. Özellikle yurt dışından büyük ilgi gören güneş enerjili otobüs durakları, dünyanın her yerinde birçok ülkede kullanılıyor ve rağbet görüyor. Firma yetkilileri, gelecekte tüm otobüs duraklarının enerji ihtiyaçlarının güneş enerjisinden faydalanarak karşılanmasını hedefliyor. Neva Solar ve Renk Grup ayrıca güneş enerjisi ile çalışan ve tasarımlarını kendilerinin yaptığı solar kent mobilyaları üretiyor. Belediyeler bu sayede maliyetleri düşürüyor” açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.