Enerji Bakanı: Uzan Ailesi İle İlgili Yargı Kararları Kısa Sürede Uygulanacak

Enerji Bakanı: Uzan Ailesi İle İlgili Yargı Kararları Kısa Sürede Uygulanacak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzan Ailesi'nin yaptıklarının Türkiye omuzlarında ciddi bir yük olduğunu belirterek, aile üyeleri hakkında bağımsız mahkemelerin verdiği ceza kararlarının kısa sürede uygulacağını söyledil.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzan Ailesi'nin yaptıklarının Türkiye omuzlarında ciddi bir yük olduğunu belirterek, aile üyeleri hakkında bağımsız mahkemelerin verdiği ceza kararlarının kısa sürede uygulacağını söyledil.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ)'nun yeni yönetimini ziyaret eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, burada basının sorularını cevapladı. Yıldız, Uzan Ailesi'yle olan davalarla ilgili bir soru üzerine, basında yer alan haberlerde Cem Uzan’ı eğlence merkezlerinde eğlenirken gördüklerini ifade ederek, “Açık bir şey söyleyeyim o eğlenme süresinin çok fazla olmadığını, Türkiye’deki bağımsız mahkemelerin verdiği ceza kararlarının kısa sürede Türkiye’de uygulanacağını söylemek isterim.” dedi. Yıldız şöyle devam etti:

“Bize açtıkları davaların tutarı AİHM’de dahil 235 milyar dolar. 235 milyar dolar 10 yıl önceki Türkiye’nin GSYH idi. Onlar Türkiye’nin tamamını istediler o dönem. 4 büyük davayı Türkiye kazandı. Enerji Bakanlığı olarak burada bir zaferimiz oldu. Türkiye tüm davalarda açığa çıkmış durumda, biz tüm avukatlık masraflarını Uzan ailesinden tahsil etmek için girişimlerde bulunduk. 5 milyon dolarlık birinci duruşmadan aldık. Yarım milyon dolarlık ikinci davadan aldık. Şimdi de 18 milyon dolarlık bir alacağımız var avukatlık masrafları olarak. 76 milyon vatandaşımızın burada hakkı var. Vatandaşın parasını çalıyorsan onu yedirtmezler.”

"BENZİN FİYATLARI TEMMUZ FİYATLARINA GERİ DÖNDÜ"

Türkiye’de benzin fiyatlarına Ağustos ayında iki kere zam yapıldığını belirten Enerji Bakanı, Eylül sonu itibariyle üçüncü indirimin geldiğini vurgulayarak, Türkiye’de benzin fiyatlarının Temmuz fiyatlarına düştüğünü anlattı. Yıldız, “Ben istiyorum ki bu fiyatlar özellikle Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde olan siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan sebeplerin bir an önce önlenmesi ve bu fiyatların köpüklerinin alınarak gerçek fiyatlarına dönmesidir.” diye ekledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın hesaplarına katılmak istediğini ifade eden Taner Yıldız, Başkan Başçı’nın hesapları tutması halinde 2014’te enerji ithalatı girdilerinin 7 milyar dolar daha azalacağını kaydetti. Yıldız, “Tabi ki Erdem Başçı’nın hesaplarına katılıyorum. Çünkü bunun bir yıl sürmesi halinde 1,80’lik parite Türkiye’nin şimdiki maliyetlerinden en az yüzde 12-13 daha maliyetinin azalacağı anlamına gelir. Bu Türkiye’de 7 milyar dolardır. Eğer ham petrol fiyatları dediğimiz rakamlar, 100 dolarlar seviyesine inerse ve 1,80’ler paritesini Türkiye 2014’te görürse Türkiye’de enerji ithalat girdilerinin 7 milyar dolar daha azalacağını söyleyebilirim.” diye konuştu.

Benzine yapılan indirimlerin de aynı hızda uygulanması konusunda denetimlerin yapıldığına değinen Taner Yıldız, “Şu algının da yanlış olduğunu söylemek isterim; benzine motorine zam geldiğinde hızlıca zamlanıyor, fiyatlar düşmeye geldiğinde yavaş ilerliyor. Biz bunları denetliyoruz. Fiyatlar aynı hızda düşüyor mu daha yavaş mı düşüyor biz bu anlamda vatandaşın müsterih olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.