Emlak ofisi sayısı arttı

Emlak ofisi sayısı arttı

Son yıllarda emlak ofisi açanların sayısında ciddi bir artış var. Odaya kayıtlı emlakçı sayısı 400'den 700'e çıktı

Son yıllarda emlak ofisi açanların sayısında ciddi bir artış var. Odaya kayıtlı emlakçı sayısı 400'den 700'e çıktı. Kapıcıdan muhtara, manavdan kırtasiyeciye, emekliden öğretmene kadar yüzlerce kişi emlakçılık yapıyor. Emlakçılar ise vatandaşı ayakçılara karşı uyarıyor

Ülke genelinde olduğu gibi Konya'da da emlak sektörüne ciddi bir talep var. Önüne gelen emlakçılık yapıyor. Son yıllarda çok sayıda emlak ofisi açıldı. Bir kaç yıl öncesine kadar Konya'da Emlakçılar Odası'na kayıtlı işyeri sayısı 400'dü. Şu an bu sayı 700'e çıktı. Sadece Mehmet Akif Mahallesi Zembilli Caddesi üzerinde bir yıl içinde 4 emlak ofisi açıldı. Kapıcıdan muhtara, manavdan kırtasiyeciye, emekliden öğretmene kadar çok sayıda kişi emlak ofisi açıyor. Bazılar yeni bir ofis açıyor, bazıları da bir yakının ofisine taşınıyor. Aracılık hizmeti veren şirketlerin, 'ayakçı' ve 'çantacı' olarak tabir edilen emlakçıların sayısında da artış yaşanıyor. Öte yandan emlakçıların gözü Meclis'te bekleyen yasada. Yasayla herkes emlak ofisi açamayacak. Emlakçılık yapacaklar ciddi bir eğitimden geçecek. Emlakçı sayısındaki artışa dikkat çeken ve ayakçılara karşı vatandaşı uyaran emlakçılar, 'ayakcılar' veya 'çantacılar' konusunda mülk sahiplerini ve ev alacakları uyarıyor. Emlakçılar, tapu harç bedellerinin yüksek olmasından da şikayetçi.

EMLAKTA YÜZDE 40 ARTIŞ VAR

Emlakçı sayısındaki artışla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "Şu an aktif olarak çalışan, odamıza kayıtlı 700'e yakın üye var. Önceki yıllara göre yüzde 30-40 artış var. Daha önce üye sayımız 400'dü. Odamıza kayıt olmayan, Ticaret Odası'na kayıtlı aracılık hizmetleri veren şirketler de var. Şu an odaya kayıt olan herkes emlak ofisi açabiliyor. Vergi mükellefi olmadan, milli ekonomiye katkı sağlamayan, kayıt dışı çalışan ve 'ayakçı' olarak tabir edilenler de var. Kaçak emlakçılarla ilgili ciddi şikayetler geliyor. Önceliğimiz yasamızın çıkması.

Emlakçılarla ilgili yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesi an meselesi. Diğer illerin oda başkanlarıyla Başbakan ile görüştük. Taslağı sunduk. Yasa çıkarsa her önüne gelen emlakçılık yapamayacak. Burada 2 ve 4 yıllık bir üniversiteden mezun olma, 1 yıl staj eğitimi alma şartı getiriliyor. Şu an odamıza kayıtlı olanlar öğrenim durumundan muaf olacak" dedi.

AYAKÇILARA İTİBAR ETMEYİN

Emlakçılığın sermaye istemeyen bir sektör olduğunu belirten Altınay, Konya'nın büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu ifade ederek, "Konya, diğer illere göre gayrimenkulü en ucuz olan şehirlerden. Emlakçılık yapmak için birikmiş bir paranızın olması gerekmiyor. Bunun için rağbet fazla. Emlakçılık yaparken malı alıp da terekte bekletmiyoruz. Alıcı ve satıcıyı biraraya getiriyoruz. Bunlardan komisyon alıyoruz. Dürüst yapanlar için emlakçılık iyi bir sektör. Her gün bizde iş olmaz. Arada iş olur. Gün ayı, ay yılı besler hesabı" diye konuştu. Ayakçıların vatandaşı mağdur ettiğini de belirten Altınay, vatandaşın vergi levhası bulunmayan kişilere itibar etmemesini istedi.

VATANDAŞ 10 BİN LİRA HARÇ ÖDÜYOR

Tapu harçlarının yüksek olduğunu da ifade eden Altınay, "Alıcıdan ve satıcıdan binde 20 oranında harç alınıyor. Ciddi paralar alınıyor. Büyük rakamlar. Döner sermaye de var. Tapu harçları düştüğünde kaçak da ortadan kalkar. Rayiç değerleri üzerinde tapu bedeli belirleniyor. Vatandaş, ortalama 3 bin ila 10 bin lira arasında tapu harcı ödüyor. Bu sıkıntıya bir çözüm bulunmalı. İnsanlar gayrimenkul aldığında zorlanıyor. Tapu için ciddi bir emek de sarfedilmiyor. Ali'nin üzerindeki tapuyu Mehmet'e devrediyorlar. Kağıt üzerinde. Bu kadar kolay bir işlem için büyük mevlalar alınmamalı" sözlerini kullandı. İflas bayrağı çeken bazı inşaat firmalarıyla ilgili de konuşan Altınay, "Konya'da bazı firmalar vatandaşı mağdur etti. Vatandaş, inşaat çalışmaları tamamlanmamış binalardan ev almasın" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum