Emeklinin durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor

Emeklinin durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor

Son yıllarda artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında alım gücü gittikçe düşen emekliler, Ocak ayında yapılacak zammı beklemeye başladı.

Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, “2002 yılında en düşük emekli aylığı 252 liraydı. O dönem asgari ücret ise 184 lira civarındaydı. Yani emekliler asgari ücretin üstünde bir rakama sahiptiler. Bugünkü tabloda ise en düşük emekli aylığı 3.500 lira, asgari ücret ise 5.500 liraydı. Asgari ücrete göre yarı yarıya kayıp yaşadık” ifadelerini kullandı.

En düşük emekli aylığının 3.500 lira olduğu ülkemizdeki rakamlar, Türk-İş’in açıklamış olduğu 7 bin 245 liralık açlık sınırının neredeyse yarısına tekabül ediyor.

ERDOĞAN “TELAFİ” DEDİ, MEMUR-SEN ZAM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Memur-Sen, geçtiğimiz günlerde yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından, memurlar için de ilave iyileştirmeler yapılması çağrısında bulunmuştu. Memur-Sen’in açıklamasında, “2023 Ocak ayında kamu görevlilerimize de yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, kayıpları telafi eden bir sonuç ortaya çıkmalıdır” ifadelerini kullanarak zam çağrısında bulunmuştu.

REFAH PAYI DÜZENLEMESİ OLACAK MI?

Toplu sözleşme ile birlikte karara bağlanan oranların üzerinde bir refah payı düzenlemesi olup olmayacağı belirsizliğini korurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yılbaşında refah kayıplarını telafi edecek adımlar atacaklarını açıklamıştı. Açıklamanın ardından alım gücünde büyük düşüş yaşayan memur ve emeklilerde beklenti oluştu.

ENFLASYON İLE BEKLENTİ YÜZDE 18-19

Memurlar, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamı zam oranında kritik önem taşırken,  Memurlar ve memur emeklileri bu rakama göre enflasyon farkı almaya hak kazanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon oranı kadar yeni yılda zam alacak. Kasım ayında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemde enflasyon farkı yüzde 14,04 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında yüzde 7 zam alan memurlar Ocak ayı için yüzde 8 zam ve enflasyon farkı alacakken 5 aylık oranda zam oranı yüzde 15’e ulaştı. Kesin rakamlar Ocak ayında açıklanacak enflasyon rakamı ile netleşecek fakat şimdiden beklenti yüzde 18-19 civarında bir zam olması yönünde.

MEMUR-SEN ZAM ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Memur-Sen, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından, memurlar için de ilave iyileştirmeler yapılması çağrısında bulunmuştu. Asgari ücretin açıklandığı toplantının ardından yazılı bir açıklama yayınlayan Memur-Sen, “2023 Ocak ayında kamu görevlilerimize de yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, kayıpları telafi eden bir sonuç ortaya çıkmalıdır” ifadelerini kullanarak zam çağrısında bulunmuştu.

“ASGARİ ÜCRETE GÖRE DAHİ YARI YARIYA KAYIP YAŞADIK”

Son yıllarda artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında alım gücü gittikçe düşen emekliler Ocak ayında yapılacak zammı beklemeye başladı. En düşük emekli aylığının 3.500 lira olduğu ülkemizde, Türk-İş’in açıklamış olduğu 7.245 liralık açlık sınırının neredeyse yarısına tekabül ediyor. Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Türkiye Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergun, 2002 yılına atıfta bulundu. Ergun, “2002 yılında en düşük emekli aylığı 252 liraydı. O dönem asgari ücret ise 184 lira civarındaydı. Yani emekliler asgari ücretin üstünde bir rakama sahiptiler. Bugünkü tabloda ise en düşük emekli aylığı 3.500 lira asgari ücret ise 5.500 liraydı. Maalesef sosyal güvenlik sisteminde aylık hesaplarında değişikliğe gidilmesiyle birlikte bizler 2000 yılından beri mağduriyet yaşıyoruz. Asgari ücrete göre yarı yarıya kayıp yaşadık” ifadelerini kullandı.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET TUTARINDA OLMALI”

Kayıpların telafi edilmesi için 2000 yılında yapılan değişikliklerin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Ergun, Ocak ayında yapılacak emekli zammına ilişkin görüşlerini açıkladı. 1 seneden beri en düşük emekli aylığının asgari ücret tutarında olması gerektiğini savunduklarını kaydeden Ergun, “Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte brüt ücret 10 bin 8 lira olarak beklendi. O halde en düşük emekli aylığının da 1 yıldır söylediğimiz gibi asgari ücret tutarında olması gerekiyor. En düşük emekli aylığının ise 3.500 liradan, 7.500 liraya çıkarılması gerekiyor” dedi. Son olarak yüzde 35 olan emekli aylığı bağlama oranının yüzde 70 olarak belirlenmediği takdirde yapılacak bütün seyyanen zamların yetersiz kalacağını belirtti.

EMEKLİLER KAYIPLARININ TELAFİ EDİLMESİNİ İSTİYOR

Geçtiğimiz günlerde işçi kesimine yapılan asgari ücret zammının ardından gözler Ocak ayında yapılacak memur ve emekli zamlarına çevrildi. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergun, Ocak ayında yapılacak zam öncesi değerlendirmelerde bulundu.

MEMUR VE EMEKLİLER DÜZENLEME TALEBİNİ DİLE GETİRİYOR

Toplu sözleşme ile birlikte karara bağlanan oranların üzerinde bir refah payı düzenlemesi olup olmayacağı belirsizliğini korurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yılbaşında refah kayıplarını telafi edecek adımlar atacaklarını açıklamıştı. Açıklamanın ardından alım gücünde düşüş yaşayan memur ve emeklilerde beklenti oluştu. Enflasyon oranlarında ki yükseliş ile birlikte memur ve emekliler kayıplarına karşı düzenleme çağrısını dile getiriyor.  Zam oranlarında yapılacak bir düzenleme yaklaşık 4 milyon memur, 2 milyon emekliyi etkileyecekken, aileleri ile birlikte 24 milyon civarında insan Ocak ayında yapılacak memur zamlarını bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum