Emeklilerin rahat bir hayatı yok

Emeklilerin rahat bir hayatı yok
Türkiye Emekliler Derneği Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, Konya’daki emeklilerin sorunlarını anlattı. Konya’daki emekli sayısının 262 bine ulaştığını ifade eden Çağlar, bu orana göre emeklilerin rahat bir yaşam sürdüremediğini söyledi

RÖPORTAJ: MEHMET AKİF SÜTÇÜ

Türkiye Emekliler Derneği Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, Konya’daki emeklilerin sorunlarını anlattı. Konya’daki emekli sayısının 262 bine ulaştığını ifade eden Çağlar, bu orana göre emeklilerin rahat bir yaşam sürdüremediğini söyledi

RAHAT BİR HAYAT SÜRDÜREMİYORLAR

Türkiye Emekliler Derneği Konya Şubesi Başkanı Gülhan Çağlar ile Konya'da yaşayan emeklileri ve emeklilerin sorunlarını konuştuk. Başkan Gülhan Çağlar, Konya’daki emeklilerin sorunlarını gazetemizle paylaştı. Konya’daki emekli sayısının 262 bine ulaştığını ifade eden Çağlar, bu orana göre emeklilerin rahat bir yaşam sürdüremediğini söyledi. Çağlar, Konya’da yaşayan emeklilerin herhangi bir sosyal imkanı yok” dedi.

EMEKLİLİĞİ ÇAY İÇEREK GEÇİRİYORLAR

Türkiye'deki vatandaşların emekli olduktan sonra sıkıntılı bir süreç yaşadığını dile getiren Çağlar, “Belediyelerin yaptıkları emekli evleri var. Orada 3-4 kişi oturup çay içerek televizyon izliyorlar. Bunun dışına çıkılamıyor. Emekliler ekonomik sıkıntı yaşamamak için para harcamak istemiyorlar. Bundan dolayı boş vakitlerini değerlendiremiyorlar. Çalışırken emeklilik hayalleri kuruluyor ama emekli olunca bu hayallerini gerçekleştiremiyorlar” dedi.

MAHALLE KONAKLARI YETERLİ DEĞİL
**Belediyeler, çeşitli mahallelerde emeklilerin hoş vakit geçirebilmesi için emekli konakları kuruyor. Bunları yeterli buluyor musunuz?


-Düşünce olarak güzel ama işlevsellik açısından oldukça düşük. Orada birer çay içip dönüyorlar. Spor ve sağlıkları hakkında herhangi bir bilgi verilmiyor. Mahalle konaklarında günü geçmiş gazeteleri bile görebiliyorsunuz. Bir emekliye renkli bir gün yaşatmak için eline bir bardak çay vermek doğru değildir. Kadınlarda çok fazla gidemiyor. Derneğimize üye olmalarını tavsiye ediyoruz. Derneğimizde gündemi değerlendiriyoruz ve hoş vakit geçiriyoruz. Mahalle konaklarındaki gibi emekliler çay içip geri dönmüyor.

EMEKLİLER ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR
**Türkiye nüfusunun hızlı bir şekilde artmasına paralel olarak yaşlı nüfusunda da artış gözleniyor. Bunlar dikkate alındığında emeklilerde artış var mı? Konya’daki emekli sayısı Türkiye’nin neresinde?


-Konya’da Türkiye nüfusuna göre emekli sayısında artış olduğu gözleniyor. Konya’nın ekonomik özgürlükleri az olsa da çoğrafi yapısı düz olduğu için ulaşımı kolay olduğu için emekliler rahat yaşıyor. Artık Konya emekli şehri haline geldi. Emekli olan bir insan geçinemediği için iş bulamıyor. Konya’da emeklilerin çalışabileceği iş sahası maalesef yok. Sanayi kesiminde genelde genç kuşaklar çalıştığı için oradan emekli olanlar yaşlılıktan dolayı iş yoğunluğunu kaldıramıyor. Sağlık şartları da göz önüne alındığında iş yoğunluğu hafif olan yerlerde çalışmak istiyorlar ama Konya’da bu imkanı bulamıyorlar. Emeklilerin bu şartlar içerisinde aldıkları maaşlara artırım yapılmalıdır. Emekliye verilen yüzde 3-5 arası zamlar rahat bir nefes aldırmıyor. Gerçekten Konya emekli şehri ve rahat yaşamak isteniyorsa ek işte çalışılmak gerekiyor. Ekonomik özgürlüğün biraz daha ileştirilmesini istiyoruz. Konyalı emekliler olarak Temmuz’da verilecek olan zammı dört gözle bekliyoruz. Emeklileri rahat bir nefes aldıracak zam istiyoruz. Ek iş yapanlar da yüksek prim ücretinden dolayı işi bırakmak zorunda kalıyor. Maaşlara icra konuluyor ve hastane ile eczanelerdeki katkı payları oldukça yüksek. Bütün emeklilerin tek istediği rahat bir yaşam sürebileceği zam.

**Konya’daki emekli sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

-Konya’daki toplam emekli sayısı 264 bin 500. Bunun 124 bin 411’i SSK, 95 bin 759’u Bağ-Kur, 44 bin 340’ı da E. S.’den emekli. Bu istatistik veriler dikkate alındığında Konya’daki emekli sayısı oldukça yüksek gibi görünüyor ama bu sayı bütün ilçeleri de kapsadığı için nüfusa göre normal karşılıyoruz. İnsanlar artık SSK’ya önem veriyor ve erken emekli olabilmek için çaba sarfediyor. Emekli diyince ilk önce yaşlılar akla geliyor ama primini yatırıp 50 yaşına gelmeden emekli olan birçok kişi var.

AVRUPA’DAKİ EMEKLİLER DÜNYAYI DOLAŞIYOR
**Türkiye’deki emekliler ile Avrupa’daki emekliler kıyaslandığında ne gibi farklar var?


-Buna verilecek cevap bile bulamıyorum.Türkiye’deki kişiler emekli maaşı ile kış mevsiminde yakacak ve kira öderken, Avrupa’daki emekli kış mevsimini ülkesinde geçirmeyerek tatile çıkıyor. Biz ise çocuklarımızın yanına bile gidemiyoruz. Cennet vatanımızı gezme imkanı bulamıyoruz. Onlar yurtiçini geçtim. Dünya’yı dolaşıyor. Türkiye’de bu şekilde yaşayanların oranı yüzde 5 bile etmiyor. Bunlar da zaten emekli aylığına ihtiyaç duymayan kişiler.

**Konya’da yaşamını devam ettiren emeklilerin vakit geçirebileceği sosyal alanlar yeterli mi?

-Konya’da yaşayan emeklilerin herhangi bir sosyal imkanı yok. Genelde çay bahçelerinde vakit geçiriyorlar. Derneğimize üye olanlarla birlikte bazen çeşitli aktiviteler yapıyoruz. Ama bunlar spor yapabilme, müzik dinleme veya gezebilme gibi bir aktivite değil. Oldukça dar alanda yapılıyor. Belediyelerin yaptıkları emekli evleri var. Orada 3-4 kişi oturup çay içerek televizyon izliyorlar. Bunun dışına çıkılamıyor. Emekliler ekonomik sıkıntı yaşamamak için para harcamak istemiyorlar. Bundan dolayı boş vakitlerini değerlendiremiyorlar. Çalışırken emeklilik hayalleri kuruluyor ama emekli olunca bu hayallerini gerçekleştiremiyorlar.

MAHALLE KONAKLARI YETERLİ DEĞİL
**Belediyeler, çeşitli mahallelerde emeklilerin hoş vakit geçirebilmesi için emekli konakları kuruyor. Bunları yeterli buluyor musunuz?


-Düşünce olarak güzel ama işlevsellik açısından oldukça düşük. Orada birer çay içip dönüyorlar. Spor ve sağlıkları hakkında herhangi bir bilgi verilmiyor. Mahalle konaklarında günü geçmiş gazeteleri bile görebiliyorsunuz. Bir emekliye renkli bir gün yaşatmak için eline bir bardak çay vermek doğru değildir. Kadınlarda çok fazla gidemiyor. Derneğimize üye olmalarını tavsiye ediyoruz. Derneğimizde gündemi değerlendiriyoruz ve hoş vakit geçiriyoruz. Mahalle konaklarındaki gibi emekliler çay içip geri dönmüyor.

**Derneğinizin faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verir misiniz?

-Balıkesir’de üyelerimizle birlikte yazlık tesislerimizde 1 hafta tatil yapıyoruz. Orada spor yapıyoruz ve yürüyüşlere çıkıyoruz. Orada dolu dolu tatil yapıyoruz. 30 lira bir ücretle bunu gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda Ankara’daki ofisimizde konaklama imkanı var. Mersin’de otelimizde kalabiliyorlar. Bütçemiz kısıtlı olduğu için 4-5 öğrenciye burs veriyoruz. Dul ve yetimler ile geliri düşük olanlara kömür yardımında bulunuyoruz. Konu ne olursa olsun bize yardıma gelenleri geri çevirmiyoruz ve elimiden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Derneğimizin aylık ücreti ise sadece 1.50 kuruş. 3 binden fazla üyemiz var. Emeklilerin çocuklarıyla paylaşamadığı sıkıntılarını bizimle paylaşmasını istiyoruz. Kapımız herkese açık ve bütün emeklileri derneğimize bekliyoruz.

SEÇİM YATIRIMI MI?
**İş sebebinden dolayı Konya’ya göç etmiş aileler emekli oldukları zaman memleketlerine geri dönüyor mu? Yoksa hayatlarını Konya’da mı devam ettiriyor?


-Konya sakin ve huzurlu bir şehir. Bundan dolayı Konya’ya yerleşen bir daha gitmek istemiyor. Ulaşımı da kolay olduğu için birçok ile gidebiliyorlar. Bunun örneği defalarca gördük. Konya’da emekli olan bir daha burayı terkedemiyor. Genelde emekliler Konya’yı güvenli ve huzurlu buluyor. Diğer büyük şehirlerdeki gibi hızlı bir tempoya hakim değil. 65 yaş üstü yaşlıların toplu taşıma araçlarına ücretsiz binmesi belediyelerin insiyatifine bırakıldı. 2013’ün Temmuz ayında resmi gazetede yayınlandı. Konya’da ise seçime az bir süre uygulama geçti.

**65 yaş üstü kişilerin toplu taşıma araçlarını turistik gezi amacıyla kullanıldığına dair iddialar ortaya atıldı. Siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
-65 yaşında bir insan Konya’da nereye gidebilecek? Otobüsleri ücretsiz olduğu için tercih ediyorlar. O yaşta bir insan neden bu şekilde kullansın? Ben bunu kabul etmiyorum. Otobüs şoförleri de bu konuda biraz daha hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Yaşlılara sert bir üslupla kimlerini göstermelerini istiyorlar. Birçok yaşlıda buna ses çıkarmıyor ve görmezden geliyor. Bu konunun hassasiyeti ön plana çıkartılmalı. Otobüs şoförleri biraz daha nazik olmalı. Bize gelen şikayetler bu yönde.

GENÇLER YAŞLILARA SAYGI DUYMUYOR
**Gençlerin yaşlılara olan saygısını nasıl buluyorsunuz?
-Gençler artık geçmiş yıllardaki gibi yaşlılara yer vermiyorlar. Tramvayda 70 yaşındaki adam ayakta giderken torunu yaşındaki genç camdan dışarıya bakarak görmezden geliyor. Biz ikaz ettiğimiz zaman bize kızgın bakışlarla somurta somurta yer veriyorlar. Gençlerde vurdum duymazlık son derece fazla. Yaşlıların ise gençlere gösterdiği sevginin karşılığını saygı olarak alamıyorlar. Bunun nedeni ise popüler kültürün artarak devam etmesi. Bize mal olan kültürel değerlerimizin hızla yokuluşunu görmek bizi çok üzüyor.

Gülhan Çağlar kimdir?
1948 yılında Ereğli'de doğan Gülhan Çağlar, ilk ve ortaöğretimini Malatya Atatürk İlköğretim Okulu’nda tamamladı. 1968 yılında İzmir Lisesi’nden mezun olan Çağlar, 1974 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. 1978 yılında üniversite eğitimini tamamlayan Çağlar, İzmir’de bir dershanede 11 yıl matematik öğretmeni olarak görev yaptı. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra 2004 yılından bu yana Türkiye Emekliler Derneği Konya Şube Başkanlığı görevini yürütmekte olan Çağlar, evli ve 1 çocuk annesi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.